De eerste week van mijn 49 weken project. Een project waarin ik iedere week iets nieuws wil leren.
De eerste week: ""Hoe maak ik PESTO?""
Het was een leerzame week. Ik ontdekte:
Alle begin is moeilijk
Niet teleurgesteld worden wanneer het niet direct lukt
Wanneer het tegenzit een glimlach tevoorschijn toveren
Ik begon met het lezen van homecooking/pesto-maken-zonder-recept. Ik las over 3 beroemde vrouwelijke koks en legde wat ik vond vast op mijn weblog: Book of Inspiration/49-weken-project-2016 en op pinterest. Ik zocht Ligurie en Genua op Google Earth en kwam helemaal in vakantie sfeer.
Ik legde het recept wat ik wilde maken vast in mijn kookschrift en ging naar de supermarkt. Ik de supermarkt zag ik dat er nog maar 1 bosje basilicum was. Omdat ik volgens het recept twee handen vol basilicum moest hebben en mij het bosje te weinig leek kocht ik ook nog een plastic bakje met losse basilicum erin. Het recept had me op het hart gedrukt dat ik kleine basilicumblaadjes moest hebben. Wat er in het bakje zat waren echter de grootste bladen basilicum die ik ooit zag.
De volgende dag ging ik aan het werk, maar o, schrik, de basilicum is verlept, zielig, dor, totaal niet meer geschikt. Ik probeer er nog wat redelijk goede blaadjes af te halen, maar dit wordt echt niets. Daarom maar het plastic bakje open gemaakt en de grote bladeren gebruikt.
Het recept:
2 flinke handen basilicum
90 gram gepelde pistachenootjes
6 of meer eetl goede kwaliteit olijfolie
35 gram parmezaanse kaas, geraspt
20 gram pecorino kaas, geraspt
1 teentje knoflook
zeezout
1 eetl. zachte boter
De beste resultaten zou ik moeten behalen met een vijzel, had ik gelezen. Nu hebben wij indertijd 2 vijzels met een stamper uit Egypte meegenomen dus probeerde ik het. Het bleek moeilijk, want de pistachenootjes wilden niet meewerken en bleven hard en stevig. Ik dacht, ach, wat deert het, ik gebruik de keukenmachine. Maar toen? Nog wat olie erbij of niet? In het recept stond dat ik vanzelf zou merken wanneer er meer olie bij zou moeten. Dus nog maar een beetje meer en nog een beetje. En iedere keer draaide de machine. Wat eruit kwam was zalverig. Is dit een woord? De smaak gaat wel, maar de textuur, is dit nu lekker?
Ik gebruikte een klein deel voor een pizza die ik gemaakt heb. Ik deed het door de tomatensaus en het was lekker.
Ik dacht, ik zoek nog eens een ander recept en kwam bij AH uit. Ja, AH, dat is andere koek dan het prachtige weblog van Home Cooking.
30 g Parmezaanse kaas
Deze keer had ik perfecte blaadjes basilicum (Op de foto lijken ze heel groot, vreemd, want ze waren redelijk klein), maar was ik de geraspte kaas vergeten. Ik heb toen maar Hollandse geraspte kaas gebruikt. De tip bij dit recept was om een staafmixer te gebruiken en dat ging goed. Ik kon nu bijtijds ophouden voordat alles moes was. ik deed er echter teveel pijnboompitten in naar mijn smaak. Die viste ik er later voor een deel weer uit. Goede les voor mij, minder pijnboompitten.
Ik vond het al met al heel leuk om te doen
Om een week in zonnige sferen te verkeren
Het was leuk iets meer over de achtergrond van pesto te weten te komen
Eigenlijk zou ik er nog wel een week voor willen gebruiken
Maar dat kan niet, want de volgende week dient zich aan
maar wat let me af en toe nog eens verder te experimenteren?
Volgende Week
In het nieuws hoor ik over de Amerikaanse verkiezingen
De voorverkiezingen staan voor de deur, Iowa
Maar waar ligt die staat ook al weer? Wat is het eigenlijk voor staat?
Volgende week wil ik eens een ezelsbruggetje proberen te ontdekken
mbt de staten van de V.S
Hoe kan ik onthouden waar ze liggen
En wat zijn het voor staten?
Met zekerheid kan ik alleen Florida, Californië en Washington met Seattle aanwijzen
Dat is wel een beetje weinig
Een week is wel een beetje kort
Maar ik kan het proberen
Op naar week nr. II
Zoals je tweede recept doe ik het ook ongeveer, als ik zelf pesto maak. Ik maak ze wel eens in Italie of Frankrijk als we met vakantie zijn en er keukenmateriaal voorhanden is wat ik nodig heb. Dan proef je het verschil echt wel met de Italiaanse of Franse basilicum, veel meer smaak. Ook de Pecorino en olijfolie zijn daar lekkerder.
BeantwoordenVerwijderenDe eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het hier vaak gewoon koop. Te duur wat ingrediënten betreft om het vaak zelf te maken en de potten zijn ook lekker, als je een goed merk heb.
Volgend project ga ik goed volgen want daar schort bij mij ook heel wat kennis.
Succes!
Janny
Wat is dit een leuk bericht geworden Geri !
BeantwoordenVerwijderenDenk toch niet dat ik het ook eens ga proberen, zie de boel nu al mislukken.
Fijne week
Liefs
Mapi
Pesto maken is zo gepiept en het is lekkerder dan kant en klaarkopen. Er kan ook erg weinig aan mislukken. Leuk die foto's erbij. Groetjes El
BeantwoordenVerwijderen