K L E U R R I J K

GERI MEFTAH ART
Op dit blog vertel ik over de dingen die mij bezig houden. Schilderen, tekenen, lezen, fotograferen.

vrijdag 29 augustus 2008

Rolzegels uit Mesopotamie.

Jaren geleden was ik in het Ashmoleum Museum te Oxford en daar ben ik in de ban van de rolzegels geraakt. Ik vond het schitterend. Een van de redenen om naar het Allard Pierson Museum te gaan was omdat ik hoopte hier ook enkele rolzegels te zullen vinden. Hierbij enkele foto's.

Een rolzegel is een cilindrische zegel van aardewerk of steen met een spiegelbeeldige afbeelding in reliëf op het oppervlak. Het voordeel van de rolzegel ten opzichte van de zegelring is dat men bij het uitrollen, bijvoorbeeld in klei of gesmolten zegelwas, de afbeelding eindeloos kan herhalen; er ontstaat dan een bandvormige afdruk met translatiesymmetrie.
Rolzegels waren in de oudheid in het Midden-Oosten veel in zwang. Er zijn veel voorbeelden van zowel afdrukken als van de zegelstenen zelf gevonden bij opgravingen vooral in Irak, maar ook in bijvoorbeeld Sidon of Bahrein of zelfs in de Indus-vallei. De zegelstenen waren vaak ware kunststukjes van graveerkunst en uitgevoerd in kostbare materialen zoals lapis lazuli.
Uit Mesopotamië komen kleitabletten met spijkerschrift en prachtig uitgesneden rolzegels, waarvan de afdruk in klei diende als label en zegel tegelijk.LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.

Populaire berichten