zondag 21 juli 2024

Mijn biografieproject 2024, Dochter van Napoleon van Constance Wright.


Ik ben nog steeds in de ban van Hortense de Beauharnais en de tijd waarin zij leefde. Ik lees nu mijn tweede boek over haar. Mogelijk nog interessanter dan het eerste boek wat ik las. Al lezend vraag ik me steeds af, hoe weten de schrijfsters al deze dingen toch? Tot in detail worden gebeurtenissen beschreven, zo knap. 

Deze keer heb ik heel veel opgezocht op internet en ben zoveel interessante sites tegen gekomen. Ook sites in de Franse taal, een taal die ik niet spreek. Via vertalen kan ik alles lezen. Zo ontdekte ik dat Hortense zelf een biografie geschreven heeft en ook haar hofdames. Dat de biografie van Hortense op Google Books te lezen is en dat het boek (in het Engels) gesproken af te luisteren is op You Tube. google/books/Memoirs_of_Hortense_Beauharnais_Duchess. Wat lijkt het me heerlijk wanneer je toestemming krijgt om de originele biografieën te lezen in bibliotheken en archieven.

Tijdens het lezen vroeg ik me constant af, hoe deden ze dit, en dan bedoel ik reizen. Ze reisden wat af, en dat in koetsjes op wegen die nog niet verhard waren. Hortense leefde van 1783 – 1837, ze maakte net de eerste treinen in Europa niet mee. 

Aan het eind van haar leven werden de Bonaparte's als persona non grata verklaard in Frankrijk en moest zij met haar zonen vluchten. Geen Europees land wilden hen opnemen, alle heersers hadden een bloedhekel aan Napoleon en zijn familie. Toen Napoleon door Europa trok met zijn legers en de boodschap "vrijheid, gelijkheid, broederschap, omhelsden de volkeren hem, maar niet de leiders. En Napoleon zat nu verbannen op St. Helena, een kaal rotsachtig eilandje waar hij in een tochtig boerderijtje zat, gepest door zijn Engelse bewakers. Het is interessant in het boek te lezen dat hooggeplaatsten in Engeland probeerden vat te krijgen op de situatie en hem probeerden te helpen. Zo was er een dame die probeerde boeken naar hem verstuurd te krijgen, wat niet lukte. 

Hoe "deden" de legers het? Zulke enorme afstanden afleggend? Te paard en lopend?

In de korte tijd dat Hortense leefde, maakte zij enorme veranderingen mee. Toen zij als bannelinge leefde had zij geldtekort. Zij maakte een stoutmoedig plan. Zij wilde via Parijs, waar zij een oplossing voor haar financiële probleem zocht, met een paspoort als de Engelse Mw. Hamilton en haar zonen, doorreizen naar Engeland. Tijdens dit bezoek aan Parijs bezocht zij met haar zoon het Paleis der Tuilerien, waar ooit haar moeder en Napoleon woonde en waar zijzelf kamers had, wanneer zij er logeerde. Zij sloten zich aan bij een groep toeristen, Hortense met een voile over haar hoed, zodat zij niet herkend zou worden en zo liepen zij de kamers door, luisterend naar de uitleg die gegeven werd.

Deze boeken lezen is goed voor het relativeringsvermogen. Niet alleen nu gebeuren er in de wereld dingen die ik me vroeger niet had kunnen voorstellen, zoals een kabinet met PVV-ers erin, die niet meer zullen zeggen, zolang ze in dit kabinet zitten, wat ze eigenlijk wel denken, hoe gek kan het zijn. Trump die in zijn oor wordt geschoten en Biden die er steeds ouder en zieliger gaat uitzien. Dat is dan de creme de la creme wat het "machtigste land" van de wereld als presidenten naar voren kan brengen. Het lezen van deze boeken brengt het besef mee dat ook vroeger tijden "gek" konden zijn. troost het? Ja, half en het maakt ook neerslachtig, vrede in de wereld zal er wel nooit zijn.

Haussmann's architecturale Parijs - Architectuur in het tijdperk van Napoleon III - Het kunsthistorisch archief (arthistoryarchive.com) Heel interessant artikel over de bouw van het moderne Parijs. Een samenwerking tussen Napoleon III, de zoon van Hortense en Hausmann,

Ik ben ook een portret van Hortense aan het schilderen, een aquarel. Het is lang geleden dat ik dit deed. In 2018 volgde ik een cursus illustreren en leerde met allerlei materialen te werken. Ik deed steeds minder met aquarel. Ik vind het daarom nu doodeng weer te beginnen. Ik begrijp niet dat ik vroeger zulke mooie aquarellen maakte, ook op een groot formaat. Maar goed, met kleine stappen probeer ik het opnieuw.

BIOGRAFIEPROJECT 2024

Jagtlust - Annejet van der Zijl

Federico García Lorca - Ian Gibson

Jean Paul Sartre - Annie Cohen Solal

Hortense de Beauharnais - Thera Coppens

Dochter van Napoleon - Constance Wright

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015