dinsdag 4 juni 2024

 


Ik hou me erg bezig met de Europese verkiezingen
 Ik probeer me zo goed mogelijk te informeren
Wat is voor mij van belang? 

  • Klimaat en natuur. Ik maak me hier ernstig zorgen over. Wanneer ik in mijn tuin loop, en het is een tuin met veel wilde planten, spontaan opgekomen, vermengd met gekochte planten, er ligt een houtstapel waar insecten in kunnen kruipen. De grond is volgens mij wel gezond. Maar waar zijn mijn bijen en libellen? Nog niet zo lang geleden, overdrijf ik........een beetje.....stikte het ervan en nu.......ik zie ze bijna niet. Ook tijdens mijn wandelingen zie ik ze bijna niet. Ook over het klimaat maak ik me zorgen. Eigenlijk is dit het voornaamste wat mijn liefde voor de EU betreft. Ik was zo intens blij toen de Klimaatwet van Frans Timmermans erdoor kwam, ik juichte echt. Ik ontdekte toen ook Mohammed Chahim, de nummer 2 op de lijst PvdA/GroenLinks. Hij was de rechterhand van Frans Timmermans. Ik volg Mohammed nu wat langer en ik ben fan.
  • Uitgerekend vandaag, een dag voor de verkiezingen, gaan boeren met hun trekkers weer op weg naar Brussel. Ze willen dat de wet, waar ik zo blij mee ben, weggehaald wordt. Omdat de Christelijke partijen in de Eu geschrokken zijn van de boerenprotesten hebben zij delen van de wet al omver gehaald, maar blijkbaar moet de hele wet weg. Ik maak me ernstig zorgen.
  • Gaat de EU naar rechts? Ik hoor steeds dat de plannen van het toekomstige kabinet in Nederland niet haalbaar zijn. Nee, bij de huidige samenstelling van de EU niet. Maar stel dat de kiezers rechts stemmen? 
  • Ik heb veel geschiedenis gelezen en Europa heeft veel oorlogen gekend. Ik hou van de EU, omdat ik veel liever heb dat landen hun verschillen uitvechten in een parlement dan dmv een oorlog.
  • Vind ik alles van de EU leuk, nu om te beginnen snap ik al een heleboel dingen niet
Ik vulde een Stemwijzer in. Wat kwam eruit? De Partij voor de Dieren nr 1, Groenlinks/Pvda op de 2-e plaats. Ik ben nu al 2 weken aan het dubben en op internet aan het zoeken. Ik leer er wel veel van. Want wat weet ik eigenlijk van de EU? Flarden hoor ik hier en daar en dan vaak ook nog in het negatieve. 

Waarom is het dan moeilijk een keuze te maken? Hier in Nederland gaan PvdA/GroenLinks samen. Bas Eickhout is de lijsttrekker en Mohammed Chahim nr. 2. Beide volg ik nu tijdens debatten en allebei vind ik leuk. Moeilijk maakt het dat binnen de EU deze 2 partijen in verschillende blokken zitten. PvdA zit bij de overkoepelende Europese sociaaldemocratische fractie S&D, terwijl GroenLinks bij de Groenen hoort. 
Hoewel de twee partijen dus een gezamenlijke campagne zullen voeren, gaan ze na de stembusgang niet helemaal samen in het parlement. PvdA zit momenteel bij de overkoepelende Europese sociaaldemocratische fractie S&D, terwijl GroenLinks bij de Groenen hoort. Eerder zei Eickhout daarover: „In Europa is in veel landen de samenwerking tussen de sociaal-democraten en groene partijen suboptimaal en dat is nog zacht uitgedrukt. Het samengaan van GroenLinks en PvdA in Nederland wordt niet overal begrepen, ik moet dat continu uitleggen.”
Onder PvdA’ers werd Eickhout daarom ook vaak gezien als iemand die de samenwerking tussen de twee partijen tegenwerkte. Dat had volgens hem „met de Europese context te maken” - landelijk zou hij „erg voor” zijn geweest. Nu zegt Eickhout over zijn voordracht en de samenwerking van de partijen tegen persbureau ANP: „Nu extreemrechts op de deur klopt, is het belangrijk deze samenwerking verder te intensiveren, ook als voorbeeld voor andere progressieve partijen in het Europees Parlement.” nrc.nl
Mijn voorkeur gaat uit naar Mohammed Chahim, goede tweede Bas Eickhout. Maar dacht ik.......... de Groenen zijn meer gefocust op de Natuur/Klimaat maar hoe zit dit met de sociaal democraten? Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar deze partij binnen Europa voor staat. Ook valt Timmermans me in onze Tweede Kamer tegen. Hij is zo netjes. Erg, he dat ik dit zeg? Vind ik zelf wel. Ik moet hierbij direct terugdenken aan het debat tussen Fortuyn en Ad Melkert, toen de PvdA zo verloor. De in nette intellectueel Melkert zakte ineen bij het vilein van Fortuyn, geen weerwoord. Waar ik zo op hoop is dat de Sociaal Democratie met een sterk eigen verhaal komt, iets wat mensen aanspreekt. Tot nu toe merk ik het nog niet zo.
Mohammed Chahim kan hier wellicht een uitzondering op maken. Hoe meer ik over hem lees hoe meer ik merk dat hij "groen" bezig is. GroenLinks doet dit van nature al, Chahim kan een sterke stem binnen de PvdA zijn.
Ben ik eruit? Ik denk het wel.
Flyeren voor Iemand die zich inzet voor “nul uit de pijp” van de gif strooiers Chemours De oplossing moet uit Europa komen, Mohammed Chahim zet zich daar 100% voor in.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015