dinsdag 17 september 2024

Socioloog Hein de Haas verdient een lintje.......


Hein de Haas verdient een lintje. Godzijdank is hij er en kan tegengif bieden bij alles wat ons vertelt wordt. Zijn verhaal is zo totaal anders als wat wij nu al jarenlang horen.

Op het Arbeidsbureau en het CWI werkte ik oa met de WIN, Wet inburgering Nieuwkomers. Ik zag asielzoekers aan het begin wanneer ze nog geen Nederlands spraken. Met behulp van familie en tolken konden wij met elkaar praten. Na 1 jaar zag ik ze weer en sprak de meerderheid Nederlands. Ik herinner me slechts 1 maal dat inburgering geweigerd werd, nl, door een Amerikaan "die niet tussen de Turken ging zitten". De gemeente samen met het ROC verzorgde de inburgering. Met Rita Verdonk veranderde het. Migranten moesten zelf hun inburgering regelen en betalen en de markt zou de cursussen regelen. Ik stelde me altijd voor ik vlucht, terecht kom in Cairo, de taal niet spreek, de taal niet kan lezen en dat ik  dan mijn inburgering moet regelen. Wist ik jarenlang waar iemand heen kon bij de inburgering, in de periode Verdonk had ik geen idee meer. Ik herinner me dat ik aan de balie stond en een man in het Engels mij vroeg waar hij kon inburgeren en de taal kon leren, ik had geen idee.

Hebben wij een asielcrisis? Nee, zegt Hein de Haas, we hebben een opvang crisis en die is door de overheid gecreëerd. Is het de druk van asielzoekers die maakt dat er geen huizen zijn voor onze kinderen of hebben onze kinderen geen huizen door VVD beleid? De verhuurdersheffing die Stef Blok introduceerde maakte dat de huurmarkt op hol sloeg. Er worden veel te weinig betaalbare huurwoningen gebouwd. 

Vandaag Prinsjesdag, morgen de algemene beschouwingen. Ik zit op het puntje van mijn stoel. Een paar jaar geleden was het "in" voor ouders om te zeggen onze kinderen krijgen het slechter, zij bedoelden in materieel opzicht. Nu denk ik, o, mijn hemel, asjeblieft laat Nederland niet slecht worden en de extreemrechtse richting op gaan. 

Wat ik niet begrijp is de mantra die ik lees en hoor dat "links" de boosdoener is. De PvdA regeerde voor het laatst 12 jaar geleden. GroenLinks en de SP nog nooit. Hebben "wij" de problemen veroorzaakt?  

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015