maandag 22 oktober 2012

Freule Daisy en haar Japanse tuin.


 klik op de foto's voor een goed beeld

Gisteren ben ik in Den Haag
 met mijn broer
naar park Clingendael en de Japanse tuin 
geweest

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. 

Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. De oorspronkelijke aanleg met de grillig gevormde vijver, het slingerende watertje, de kronkelende paden, de overal aanwezige stenen is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven. Het is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Op haar reizen door Japan heeft freule Daisy gepoogd het karakter, de 'ziel' van de Japanse Tuin te doorgronden. Zij heeft daaraan vervolgens een eigen invulling weten te geven. De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. Die bijzondere sfeer begint al bij het bamboe toegangspoortje en het riet gedekte huisje met een bankje, waarnaast zich een compositie bevindt van een lantaarn, een watervat en stenen.
Dit zogenaamde wachthuisje (machiai) vormde van oorsprong onderdeel van een theetuin, hier is het meer een rusthuisje De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Vroeger waren deze alleen te vinden bij tempels. Toen vanaf circa 1600 de theetuin in Japan tot ontwikkeling kwam vormden lantaarns daarin een onmisbaar element. Later werden zij algemeen als tuinornament toegepast. Op enkele lantaarns is aan de voet een afbeelding van Boeddha te zien. Ook zijn er lantaarns met erop de afbeelding van een hert. Het hert is een heilig dier en is symbool voor een lang leven. In het Verre Oosten wordt een lang leven zeer op prijs gesteld, want symbolen voor een lang leven zijn er te over. Lees meer op: park-clingendael-en-de-japanse-tuin
                         

 Dit filmpje vond ik op You tube

Het was gisteren erg druk
het was een sport
om geen mensen op de foto's
te krijgen

Buiten de Japanse tuin
werd het rustiger




Landgoed Klimmendaal


De portierswoning van Climmendael
voor een oude foto zie: Haagse beeldbank.


Bijschrift toevoegen
Om te zien hoe het huis er vroeger uitzag klik opHaagsebeeldbank

Zo ziet het er nu uit
Ik kan niet anders zeggen
dan dat ik het vroeger mooier vond
vooral de deur, het opstapje en de lampen ernaast
zijn uitgesproken lelijk

 
 


 
 
 
Een mooi plekje vond ik bij deze boom

Het voelde als een tijdcapsule
Ineens zag ik freule Daisy staan
met een paar mensen op haar heen
terwijl zij haar hondje begroef
Het grote park
haar Japanse tuin
alleen mensen die zij uitnodigde
 konden haar landgoed bekijken

Hoe zou zij het vinden
hoe het er nu is?

wiki/Landgoed Clingendael

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015