woensdag 20 juli 2016

Boekenproject 2016. De Japanse minnaar van Isabel Allende.

Isabel Allende is een verhalenvertelster die je in haar ban houdt. Wanneer je aan een boek begint kun je het bijna niet meer wegleggen. Zo ook met dit boek.

Alma wordt door haar familie vanuit Polen, waar men steeds banger wordt voor het fascisme, naar haar rijke familie in Californie gestuurd. Ze wordt hier liefdevol opgevangen. Ze sluit vriendschap met haar neef Nathaniel en de zoon van de Japanse tuinman, Ishimei Fukuda. Ishimei en Alma zijn onafscheidelijk.

Ik vind het opmerkelijk dat ik de laatste tijd steeds boeken lees die zich afspelen in Californie. Ik schreef hier al eens eerder dat ik wanneer ik een bibliotheek boek uitzoek, ik van te voren geen plan heb. Ik pak een boek wanneer het me aantrekt. Ik wist vrijwel niets van Californie. Ik kende de surfsongs van de Beach Boys, herinnerde me de hippies en wist dat de gouverneur van Californie een vroegere filmster is.

Via Geert Mak en de verhalen van Steinbeck weet ik nu veel meer over deze staat. Zoals de grote Mexicaanse invloed. Zo weet ik nu wat Adobe huizen zijn en dat San Francisco vaak wordt overspoeld door mist. Weet ik nu dat er een enorme handel was in sardines en dat hierdoor alle sardines zijn uitgestorven. Ik ontdekte ook dank zij het boek Cannery Row van Steinbeck dat er Chinezen in Californie wonen. En nu door dit boek van Isabel Allende kom ik meer te weten over de Japanse gemeenschap van Californie. En wat een verhaal vertelt zij.

Na de aanval van de Japanners op Pearl Harbor besluit de USA mee te doen aan WO II. De overheid is bang dat Japan de kust van Californie zal aanvallen en besluit de Japanners die daar wonen in concentratiekampen op te sluiten.  Jong, oud, gezond, ziek, rijk, arm,  iedereen wordt opgepakt. Huizen moeten onder dwang worden verkocht. Zieken worden uit ziekenhuizen gehaald. Er wordt geen rekening gehouden met staatsburgerschap. Of men een loyaal Amerikaan is, het maakt niet uit.

Uiteindelijk werden in de zomer van 1942 meer dan honderdduizend Japanners weggeleid naar dertien kampen. De tijdelijke ‘relocation centers' lagen geografisch verspreid in Californië, terwijl er permanente kampen ingericht waren in Arizona en Oregon. In deze interessante artikelen kun je meer lezen over deze mensenrechtenschending  meiguo. nps.govhistory

Ook Ishimei en zijn familie verdwijnen in een kamp. Alma hoort jarenlang niets meer van hem. Zij trouwt met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij heeft een geheim.
Maar dan komt ze weer met Ishimei in contact en ze worden minnaars. Ishimei volgt in zijn vaders voetsporen en werkt als tuinarchitect en Alma wordt een wereldberoemd ontwerpster van zijden sjaals.


Het boek begint wanneer Alma haar bezittingen verkoopt en met een paar dierbare bezittingen in een verzorgingshuis gaat wonen. Het verzorgingshuis wordt leuk beschreven. Het past wel bij het imago van Californie als hippieland. Er wordt oogluikend het gebruik van marihuana tegen pijn toegestaan. Er heerst vrijheid en Alma wordt er met rust gelaten. Maar ze wordt ouder en ze heeft hulp nodig. 

Alma’s kleinzoon Seth, die Alma regelmatig komt opzoeken in het bejaardentehuis leert er de verzorgster Irina kennen, een jonge vrouw met een getroebleerd verleden. Tussen Seth en Irina groeit voorzichtig iets liefdevols. Samen ontrafelen ze het geheim van Alma.

Ik heb echt van het boek genoten en het heeft me ook kennis bijgebracht over de Japanse cultuur. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015