K L E U R R I J K

GERI MEFTAH ART
Op dit blog vertel ik over de dingen die mij bezig houden. Schilderen, tekenen, lezen, fotograferen.

zaterdag 15 april 2017

Mijn boekenproject 2017 "Teder is de Nacht" van Scott Fitzgerald.


Ik heb voor mijn boekenproject 2017 "Teder is de Nacht" van Scott Fitzgerald gelezen


SCOTT en ZELDA FITZGERALD
 
Scott en Zelda Fitzgerald, ze waren beroemd en berucht. Zij de beroemdste Flapper van haar tijd,  roekeloos, ze duikt met gemak van de hoogste duikplank, ze danst als de beste de charleston, jongensgek en Scott Fitzgerald wordt verliefd op haar. Zij zegt ja maar trekt het in want papa vindt het maar niets. Dan publiceert Scott zijn eerste roman. Deze roman wordt een succes, hij wordt rijk en de verloving gaat door. Het is het stralendste stel van de jaren 20 in de USA. Spil van wilde feesten waar veel alcohol wordt gedronken. De eerste wereldoorlog is voorbij en niemand weet dat er een tweede zal komen. Scott noemt het tijdperk later de Jazz age. Anderen spreken over een "Lost Generation". Zij vertrekken naar Frankrijk, wat veel Amerikaanse kunstenaars in die tijd doen. Zij krijgen een dochtertje.

 FLAPPERS

Flappers belichamen de roaring twenties, de turbulente economische, politieke en sociale periode na de Eerste Wereldoorlog. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan ontstond een hele industrie afgestemd op de flapper: niet alleen kleding, ook accessoires (armlange handschoenen, hoornen bril, broche, dophoedje), haarstijl (de zogenaamde bob), muziek (broeierige jazz), dans (springerige charleston) en, niet te vergeten, cosmetica. Firma’s als Max Factor, Elizabeth Arden en Helena Rubinstein werden weliswaar gesticht in de jaren tien van de vorige eeuw, maar met de verschijning van de flapper in de jaren twintig zouden ze floreren. Een flapper droeg niet langer een korset. Zij vierde de vrijheid die haar oma en mama hadden bevochten, een vrijheid die werd gesymboliseerd door de invoering van het vrouwenkiesrecht in veel landen rond 1920. Niet dat de flapper veel blijk gaf van politiek bewustzijn of activisme, haar onderscheidend vermogen lag op sociaal terrein. Ze rookte en dronk in het openbaar, nam plaats achter het stuur van auto, motor en vliegtuig en nam de seksuele zeden niet zo nauw. vn/de-invloed-van-the-great-gatsby

Foto is van Zelda: publicdomainreview/a-few-words-about-f-scott-fitzgerald/
wiki/Zelda_Fitzgerald


Hun leven zou niet altijd zo gelukkig blijven. Zelda krijgt psychische klachten en wordt gediagnosticeerd met schizofrenie. Waarschijnlijk was het dit niet, want zij kon met tussenpozen weer naar huis. Waarschijnlijk was zij bi-polair, een diagnose die toen niet bestond. In de tijden dat zij opgenomen wordt moet Scott voor inkomen zorgen. Hij schrijft de "Great Gatsby". Maar hij gaat steeds meer drinken en dat leidt tot alcoholisme. Hij raakt aan de zelfkant van de maatschappij. Krijgt een kans om scripts te schrijven voor Hollywood films, maar hij wordt hier niet gelukkig van.

Zijn laatste boek "Tender is the Night" is sterk autobiografisch. Vlak voor zijn boek uitkomt publiceert Zelda haar boek Save Me the Waltz. Wat zij schrijft overlapt wat hij schrijft en Scott beschuldigt haar van plagiaat. Weliswaar zijn Zelda en Scott altijd getrouwd gebleven, bij tijd en wijlen vechten zij elkaar echter de tent uit.


TEDER IS DE NACHT

In "Teder is de Nacht" zijn Nicole en Dick gehuwd. Nicole is oorspronkelijk een patiënte van Dick. Hij weet hoe hij haar buien kan bedwingen. Hij is haar anker. Zij hebben een huis gehuurd aan de Franse Riviera. Op een dag komt er een jonge filmster het strand oplopen. Zij ziet een groep mensen op het strand die een hechte band hebben. Zij observeert hen en na verloop van tijd raakt zij bij de groep betrokken en verliefd op Dick. Verderop in het boek komt het tot een echte affaire. Nicole heeft het door en raakt overstuur.

Er komen allerlei mensen voor in het boek en dat is leuk om te lezen. Het schept een goed beeld van de jaren 20-30. De decadentie, het oppervlakkige, het zoeken naar vermaak. Er zijn feesten, vechtpartijen. Londense upper-ten dames worden gevangengenomen. Hun gedrag verbaast de Fransman. Hij zegt: Ik heb courtisanes gekend en voor hen had ik respect. Maar deze vrouwen, wat zijn dit voor vrouwen.....?

Aan het eind van het boek gaat het niet goed met Dick en maakt Nicole een eind aan haar huwelijk. Niet door het zelf aan Dick te vertellen. Ze laat dit doen door haar nieuw liefde.

De stijl van Scott Fitzgerald is bijzonder

Ik moest eraan wennen. Scott Fitzgerald creëert sfeer niet door dingen direct te benoemen, maar via omtrekkende beschrijvingen. Impressionistisch. Ik probeerde hierover meer op internet te vinden. publicdomainreview/a-few-words-about-f-scott-fitzgerald
Throughout his works Fitzgerald's writing style is impressionistic and his details evoke sensory responses in the reader. In the description of Nicole Diver's shopping trip in Book one, chapter 12 of Tender is the Night, permit omniscient-narrator response: “… she bought colored beads, failure beach cushions, artificial flowers, honey, a guest bed, scarves, love birds, miniatures for a doll's house and three yards of some new cloth the color of prawns …, two chamois leather jackets of kingfisher blue and burnings bush from Hermes—bought all these things not a bit like a high-class courtesan buying underwear and jewels, which were after all professional equipment and insurance- but with an entirely different point of view. Nicole was the product of much ingenuity and toil. For her sake trains began their run at Chicago and traversed the around belly of the continent to California; … men mixed toothpaste in vast and drew mouthwash out of copper hogsheads; girls canned tomatoes quickly in August or worked rudely at the Five-and-Tens on Christmas Eve; …these were some of the people who gave a tithe to Nicole, and as the whole system swayed and thundered onward it lent a feverish bloom to such processes of hers as wholesale buying.” (Fitzgerald, 1978, p. 59) ccsenet/journal//
Op pinterest/gmwatercolors/scott-fitzgerald heb ik foto's verzameld over Zelda en Scott Fitzgerald.


BOEKENPROJECT 2017

Teder is de nacht - Scott Fitzgerald
Het meisje van ver - Sadia Sheperd
In Europa - Geert Mak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.

Populaire berichten