woensdag 3 oktober 2018

Voor mijn boekenproject 2018 las ik "Mijn Russische geschiedenis" van Anya von Bremzen.


Het verhaal gaat over oma, moeder en dochter en wat zij meemaakten in het tsaristische Rusland, de Sovjet Unie en de jaren na de val van de Sovjet Unie. Het vertelt over de politieke geschiedenis, over de ideeën die er leefden, over de manier waarop mensen leefden. Als originele invalshoek spelen eten en koken een rode draad. Het is een boek waardoor ik dingen beter ben gaan begrijpen. Ik heb echt van het boek genoten. De Russische geschiedenis interesseert mij en Anya vertelt dingen die ik niet eerder hoorde. Zoals bijvoorbeeld dat de lange rijen voor de winkels en de culturele instellingen ook heel gezellig konden zijn. Dat er allerlei strategieën werden bedacht en dat het als bron voor uitwisseling van ideeën kon gelden. Het duizelt me wel door de veelheid van informatie. Gebeurtenissen zo grimmig dat ik er naar van wordt en gebeurtenissen zo mooi dat wanneer zij en haar moeder, na de dooi die onder Gorbatsjov ontstond, op familiebezoek terug kunnen gaan, zij vol nostalgie op zoek gaan naar herkenningspunten.

Anya von Bremzen werd in 1963 geboren in Moskou, maar emigreerde met haar moeder in de jaren zeventig naar de Verenigde Staten. Om de herinnering aan de Sovjet-Unie levendig te houden, bereidden ze in de VS regelmatig Sovjetrecepten.

Haar moeder is een erudiete vrouw die o.a. van literatuur houdt. Zij distantieert zich zoveel mogelijk van alles wat met de Sovjet Unie te maken heeft en probeert haar dochter daar ook verre van te houden. Dit lukt niet altijd, want Anya kan onder de indruk raken van dingen die ze op school en op straat tegenkomt. De oma is een kleurrijk type. Oma houdt van drinken en van kaarten. Opa is een spion, haar vader is vaak afwezig. Voor zijn werk of omdat hij geen zin heeft in een gezin. 

Sovjet doctoren constateerden een enge ziekte bij Anua waar geen medicijnen tegen zijn. Haar moeder beweegt hemel en aarde om te kunnen emigreren. In de VS aangekomen vertellen doctoren dat de ziekte meevalt. 

In het laatste hoofdstuk tien recepten van Russische gerechten (koelebjaka, gefilte fisj, borsjtsj, bliny, enz.) met bijbehorende herinneringen, chronologisch gerangschikt. 


Boekenproject 2018
De Woeste Hoogte / Emily Bronte
Dagboeken van Sylvia Plath
Het blauw van de zee en het blauw van de stad- Abdelkader Benali
Brieven aan mijn dochters - fawzia Koofi
De Bloementuin - Christina Gaboni
Essya - Jan Wolkers
Carol - Patricia Highsmith
De lijst van al mijn wensen - Grégoire Delacourt
Chocolat
Ik wil nooit vergeven worden - Ted Hughes
Jij zegt het - Connie Palmen
De klokkenluider van de Notre Dame - Victor Hugo
Hallo Witte Mensen - Anousha Nzume
De levens van Jan Six - Geert Mak
De Som der Dagen - Isabel Allende
Parijs Retour - Bart van Loo
Mijn Russische Geschiedenis - Anya von Bremzen

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015