maandag 21 mei 2018

Voor mijn biografieproject 2018 las ik de biografie van Chrisie Hynde.


Ik las de biografie van Chrissie Hynde. Ik ken haar niet zo goed. Ik dacht dat het om een andere Chrissie ging, nl. om  Chrissie Shrimpton, de eerste liefde van Mick Jagger. Thuiskomend ontdek ik dat Chrissie Hynde een rockster  is. Ik vond het heel leuk om te lezen. De jaren 60 vanuit het perspectief van een Amerikaanse. Ze vertelt dat de winkelstraten met de bars en de winkels verdwenen in haar jeugd. Amerika had het mooiste trein netwerk, maar ook dit verdween. De vooruitgang, waar men heilig in geloofde waren shopping malls en iedereen een eigen auto. Woonwijken verdwenen,  o.a. het huis van Chrissie´s jeugd, want er moesten snelwegen worden aangelegd. Haar ouders vinden het prachtig. Chrissie haat het. Met vriendinnetjes bezoekt ze de laatste winkels, maar vooral popconcerten. Muziek wordt haar leven. Akron, Ohio, waar ze woont had wel iets leuks, nl. het grootste radionetwerk van de USA. Dus bezoeken veel muzikanten de stad en geven concerten.


Ze heeft geen idee wat ze met jaar leven aan wil. Ze wil niet studeren. Maar om weg te zijn bij haar ouders doet ze dit toch. Van studeren komt weinig. Ook hier gebeurt veel met muziek en dit volgt ze op de voet. De jaren 60, dus Chrissie experimenteert met drugs. Drugs wordt een noodzakelijke iets in haar leven. Zij bezoekt nog steeds veel concerten en krijgt contact  met een motorbende. Door hen  is zij op een avond verkracht. Zij beschrijft dit uitermate onderkoelt. Wat haar door recensenten van haar boek niet in dank wordt  afgenomen. Ik las een reactie op Twitter, verkrachting is nooit de schuld van de vrouw.  Chrissie blijft erbij, het is haar eigen schuld. Bovendien speelde drugs een grote rol. Ze besefte niet goed  wat er eigenlijk gebeurde. 


Dan sla ik een stuk over en komen we in de jaren 70. Chrissie reist naar Swinging London. Alleen ontdekt ze al gauw dat ze te laat is, want Swinging Londen is voorbij. Geen meisjes meer in korte jurken. Geen jaren 60 look op straat. 

Het is grappig om te lezen wat zij als Amerikaanse leuk aan Londen vindt. 
  • Marktkraampjes
  • Eigen shagjes draaien
  • Warm bier
  • Muntjestelefoon
  • Trein, metro, ze had er nog nooit in gezeten
  • Openbaar vervoer. Iedereen stapt erin,  rijk, arm
  • Roken in de bus en in de bioscoop
  • Dj´s op feestjes
  • Zwart wit tv. In de USA was ze al gewend aan kleuren tv
  • Duiven
  • Allemaal verschillende buurten met hun eigen winkeltjes
  • Biba
Ze gaat werken in Sex (boutique), winkel van  Vivienne Westwood en Malcolm McLaren


De punk scene die zich gaat ontvouwen is helemaal haar ding
Eindelijk voelt zij zich thuis

De punkperiode is volkomen langs mij heengegaan. Ik ken natuurlijk de namen van Johnny Rotten en the Sex Pistols, maar hoe, wat en waar geen idee. Ik zag mensen met hanenkammen op straat lopen. In mijn herinnering was het toen de jaren 80. Maar volgens het boek ontstond Punk eind jaren zeventig.

Ik lees voor het eerst over the New_York_Dolls. Denk dat het een vrouwenband is. Zoek ze op You Tube en zie een jongeman sprekend Mick Jagger, maar dan op zijn punks. Ik lees voor het eerst over
The Slits.  Ik bekijk ze op You Tube en vind hun muziek leuk.


Ze leeft een poosje in Parijs. Probeert een band op te richten. Dit lukt niet. Dan gaat ze terug naar Akron, naar haar ouders. Daar zat ze dan. Geen geld, geen band, geen woning, geen hasj. Ze kan bij vrienden slapen. Ze gaat zingen in een band. Ze gaat naar Cleveland en Tucson. Uiteindelijk gaat ze weer naar Londen. 
In 1979 richt ze the Pretenders  op
 Lees hier hoe dit allemaal ging. goldminemag/the-very-first-pretenders
Zij eindigt haar boek met een epiloog. Ze geniet, na twee huwelijken van haar single schap. Zij vertelt dat ze een mooi gezin heeft en dat haar kinderen de grootste vreugde in haar leven zijn. Ze vertelt dat alcohol, drugs, tabak alleen maar narigheid veroorzaken.

The Pretenders hadden een van hun eerste hits met een cover van het nummer "Stop Your Sobbing", dat geschreven was door Ray Davies van The Kinks. Hynde ontmoette Davies enkele jaren daarna, een ontmoeting die uitmondde in een langdurige relatie en in 1983 kregen zij een kind. Daarna is Hynde van 1984 tot 1990 getrouwd geweest met Jim Kerr van de Simple Minds, met wie ze een dochter kreeg. Sinds 1997 was ze getrouwd met de Columbiaanse kunstenaar Lucha Brieva waar zij in 2002 van is gescheiden. Hynde heeft een huis in Londen en een appartement in haar geboorteplaats Akron in Ohio. Zij had van 2007 tot en met 2011 daar ook een vegetarisch restaurant. 

Het is een eerlijk verslag van haar leven, direct, rauw




Biografieproject 2018
Chrissie Hynde - Roekeloos
Gorbatsjov - William Taubman
Paul McCartney -  Philip Norman 
Cecile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth Leijnse

Charlotte Bronte



Ei van Columbus.


Wanneer ik een biografie lees
Vind ik het fijn te weten waar iets ook al weer stond
Wanneer ik er dan over blog kan ik het gemakkelijk terughalen

Ik probeerde eerst de bladzijden en een kernwoord in een schriftje te schrijven
Maar dan gebeurde het dat mijn boek beneden lag en het schrift boven
Vervelend


Ineens bedacht ik het ei van Columbus
Ik heb post its en velletjes en ……….
Hoe heten die dingetjes?


Waarom gebruik ik die niet?
Het blijkt ideaal te zijn

Ik moet alleen niet vergeten ze eruit te halen
Wanneer ik het boek terugbreng naar de bibliotheek
Is me al een keer gebeurd
Ik zag het te laat
Het boek verdween in de sleuf


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015