donderdag 5 december 2019

In het kader van mijn biografieproject 2019 las ik de brieven van Gustave Flaubert.


"Die waanzin is het gevolg van een al te grote domheid en die domheid komt voort uit een overmaat van onzin, want door voortdurend te liegen was men zwakzinnig geworden. Men had ieder gevoel voor wat goed en slecht is volledig verloren. Welk verschil werd er gemaakt tussen wat subliem en bespottelijk is? Wat een gebrek aan respect, wat een onwetendheid. En wat een onderdanigheid tegelijkertijd ten aanzien van de mening van de dag". 

Is hier iemand aan het woord uit 2019? 
Een columnist, een spraakmaker
Spreekt deze persoon over fake news, hypes? 

Nee, dit zijn de woorden van Gustave Flaubert
Hij schreef ze op 30 april 1871 aan George Sand
De Frans-Duitse oorlog liep net op zijn eind
Parijs was bezet geweest
En in het huis van Flaubert en zijn moeder hadden Pruisen gewoond
Hij was net teruggekeerd naar Croisset
 en bekeek hoe het huis waar hij en zijn moeder woonden eraan toe was
---------------

In het kader van mijn biografieproject 2019 las ik de brieven van Gustave Flaubert "Haat is een deugd". Flaubert is een Franse schrijver die o.a. madame Bovary schreef. Sommige commentatoren denken dat zijn brieven het belangrijkste is wat hij heeft geschreven. Flaubert kon lang peinzen over de regels die hij voor zijn boeken schreef. Hij wilde exact de woorden vinden die bedoelden wat hij wilde uitdrukken. Daarom deed hij lang over zijn boeken. Flaubert is het te doen om schrijven als een manier van leven, "een lichamelijke functie, een levenswijze die het hele individu omvat". 

 ‘Ik schrijf voor mezelf, voor mij alleen, zoals ik rook en slaap. Zo persoonlijk en zo intiem is die bezigheid. Wanneer ik iets op papier zet, heb ik alleen de verwezenlijking van de Idee voor ogen en geloof ik zelfs dat mijn werk door publicatie zijn hele zin zou verliezen.’

De brieven schreef hij gemakkelijker. 

Hij correspondeerde o.a. met zijn minnares Louise Colet en met literaire grootheden van zijn tijd zoals George Sand, de gebroeders de Goncourt, de Russische schrijver Toergenjev en Guy de Maupassant.  trouw-louise-colet trouw/gustave-flaubert-en-george-sand. Flaubert maakte o.a. de oorlog van 1870 tegen de Pruisen mee. Een oorlog die Frankrijk zou verliezen. Hij maakt de bezetting mee. Lezend voel ik de schrik, de angst, de verbazing, de afschuw bij alles wat er gebeurt. Hij maakt de Commune mee, hij is tegenstander.

Wat haat Flaubert eigenlijk? 

De maatschappij zoals deze in zijn tijd functioneert. De politici, de kerk, de bonzen die bepalen waar cultuursubsidies naar toe gaan, de domheid van de massa, het burgerdom, de Franse cultuur zoals die is tegenover de helderheid van de cultuur in de tijd van de klassieken. Hij is sterk in de polemiek.

George Sand en Louise Colet proberen hem blijkbaar op te beuren. Optimisme tegenover, zoals zij het zien, zwartgalligheid. Zij maken zich zorgen over het feit dat hij zich afzondert. In zijn brieven aan hen en anderen legt hij uit dat deze afzondering maakt dat hij het leven aankan. Hij woont in het huis van zijn moeder, komt niet vaak buiten. Werkt veelal 's nachts.

Toen hij jong was reisde hij wel. Hij reisde o.a. naar de OriĆ«nt. Maar zijn leven veranderde toen hij zittend op de bok van een koets een aanval kreeg van (waarschijnlijk) epilepsie. Zijn remedie hiertegen was rust en regelmaat. In zijn brieven vroeg hij wel altijd aan zijn vrienden langs te komen en maakt hij plannen om naar hen te gaan. Hij heeft ook woningen in Parijs gehad. Paris, 3 th arrondissement, 42 boulevard du temple.


Het is een mooi boek
 Misschien ga ik het wel kopen

Biografieproject 2019
Branie, het leven van Mina Kruseman - Annet Mooij
"Biografie van een Feministe" - Marja Vuijsje

Claude Debussy - Hartstochtelijk houd ik van muziek
Michelle Obama - Mijn verhaal
 Arthur Japin -  Zoals dat gaat met wonderen
John Keats - Brieven
McCartney over McCartney - Paul du Noyer
Madame de Sevigne - Brieven
Onno Blom - Memoires van een biograaf
Gustave Flaubert - Haat is een deugd

Hoe is dit mogelijk?



Gisteren keek ik de hele dag naar NPO politiek om het debat te volgen wat de tweede kamer had met staatssecretaris Snel. De belastingdienst heeft stelselmatig duizenden ouders verdacht van fraude, terwijl dit aantoonbaar onjuist is. In de loop der tijd is de dienst hierop gewezen door de ombudsman en anderen. Pieter Omtzigt van het CDA en Renske Leijten van de SP hebben zich erin vast gebeten en volgen de staatssecretaris op de voet. Wil je info, luister dan eens naar de podcast nr 68 op deze site betrouwbare-bronnen. Hoe kan het dat een overheidsinstantie handelt zoals hier gebeurd is? Wat mij vooral steekt dat er sprake is van etnisch profileren. tweedekamer/sp-vraagt-naar-etnisch-profileren. De staatssecretaris is niet afgetreden en ook is hij niet weggestuurd. Ik zit de rest van de avond in een anticlimax en kon vannacht slecht slapen. En deze morgen houdt het me ook nog steeds bezig.  

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015