Toen ik in de bibliotheek rondliep op zoek naar een nieuw boek voor mijn boekenproject pakte ik eerst "On the Road" van Jack Kerouac uit de kast. Ik wilde deze keer eens een boek lezen van een meer moderne datum. Ik ruilde het boek toen ik "de Glazen Stolp" van Sylvia Plath zag staan. Ik heb het boek lang geleden al eens geprobeerd te lezen, maar dat is toen niet gelukt. Ik vind het ook nu wel een beetje eng om te lezen. Ik ken de geschiedenis van Sylvia Plath, haar psychische problemen, haar zelfmoord en ik weet dat het boek hierover gaat. Zal ik er nu beter tegen kunnen dan vroeger?
In eerste instantie lees ik een leuke beschrijving van Esther Greenwood, een jong meisje in de jaren 50-60. De schrijfstijl is helder. Maar doorlezend wordt het moeilijk voor me. Een paar dagen lang kan ik alleen maar korte stukjes lezen omdat ik merk dat de beschreven gevoelens op mij overslaan. Het gevoel dat alles verstikt raakt, is knap en indringend beschreven. Ik begin de titel te begrijpen. Het eind van het boek maakt alles weer lichter. Esther Greenwood wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting, krijgt elektroshocks en knapt weer op.
Dit in tegenstelling met wat ik over Sylvia weet. Zij knokte haar hele leven tegen psychische problemen. Ook zij werd opgenomen en kreeg elektroshocks. Zij trouwde en kreeg kinderen. Toen haar echtgenoot Ted Hughes haar ontrouw was sloegen bij haar de stoppen door en zij pleegde zelfmoord.
Wuthering Heights Today. Sketch by Sylvia Plath,1956
Ik kom de naam van Sylvia Plath regelmatig tegen in verband met The Bronte Sisters. Dit omdat zij en haar echtgenoot Haworth, de woonplaats van the Brontes, bezochten en zij hierover geschreven heeft. Lees o.a. sylviaplathinfo
Hoewel de zon af en toe weg was, was het toch fijn
Ik ben op zoek naar een artikel in de Flow
Het gaat over kunstenaars en een nieuwe manier van prijsbepaling
Ik heb heel wat Flows doorgekeken maar het nog niet gevonden
Geeft niet, des te meer reden lekker te blijven zoeken
Op een geven moment kreeg ik bezoek
Wat zien jullie rechtsboven naast de theepot zitten?
Juist!
Een prachtige vlinder
Ze bleef heel lang zitten, zodat ik een mooie foto kon maken
Later kwam er ineens een tweede vlinder bij en samen vlogen zij rond mijn hoofd en weg
Wow!!!!
Al zoekend naar mijn artikel kwam ik lekkere recepten tegen
Nu kocht ik een poos terug een boek waarin ik recepten kan schrijven
Ik heb het nog niet veel gebruikt, dus ben ik daar nu maar eens voor gaan zitten
Ik las mooie teksten
o.a. over Wabi Sabi, een Japanse leer die mij aanspreekt
In een dik schrift hou ik al 4 jaar lang allerlei leuke internetadressen bij
Maar ook schrijf ik er van alles en nog wat in
Ik bladerde het nog eens door
En vond iets wat ik 3 jaar geleden geschreven heb
Een lijstje met allerlei wensen
Ik had er nooit meer naar gekeken
Nu ik het weer onder ogen keek vond ik het heel bijzonder te zien
dat er meerdere wensen uitgekomen waren!
Ik heb vandaag weer een lijstje gemaakt, wie weet wat daar van komt
En in mijn bruine travellers notebook vond ik ineens
in een doorzichtig mapje, wat ik er een poosje terug in deed
mijn bonnetjes kaarten van Pipoos terug, waar ik naar zocht
Hiermee kan ik voor 20 euro gratis iets ophalen in hun winkel
Dat was ook een fijne verrassing
Na een paar uur verdween de zon achter het huis en ging ik naar binnen
Het laatste boek dat ik voor mijn boekenproject heb gelezen is Mansfield Park van Jane Austen.
Ik weet het een en ander over Jane Austen, Ik heb veel boeken over haar en de tijd waarin zij leefde en ik ben de eigenaar van een weblog over haar: kleurrijkjaneausten
Ik ben van Jane Austen gaan houden na het bekijken van de BBC serie Pride and Prejudice (1995) op de t.v. Later kocht ik de DVD, deze bekijk ik nog regelmatig. Ik vind het nog steeds prachtig.
Ook heb ik Patricia Rozema's Mansfield Park op DVD, maar deze film heb ik altijd veel minder mooi gevonden. De hoofdrolspeelster vond ik niet leuk, ik vond de oom een engerd, ik snapte niet waar de Crawfords ineens vandaan kwamen. Omdat ik de film niet leuk vond en omdat ik op internet alleen maar las dat de heldin van het boek suf en braaf is, las ik het boek ook nooit.
Tot nu dus..........
Ik moet zeggen,
ik vind het een leuk boek
en ik vind de hoofdpersoon Fanny Price ook leuk
Op het internet lees ik alleen maar dat Fanny een tutje is, veels te braaf, dat ze geen esprit heeft. Iedereen vindt Mary Crawford, haar tegenspeelster in het boek veel leuker. Inderdaad Mary is veel scherper en veel meer vrouw van de wereld. Fanny is onzeker. Overigens geen wonder, wanneer je situatie bekijkt waaruit ze afkomstig is. Ze is bescheiden en lezers vinden dit, nadat Jane Austen in Pride and Prejudice de sprankelende Lizzie Bennet heeft geschapen, moeilijk te verteren.
Wat mij in Fanny Price bevalt is dat zij handelt naar haar eigen gevoel, haar innerlijk. Alle personen om haar heen zijn op een of andere manier bezig zich te verrijken, hetzij financieel, hetzij door het verkrijgen van status of gemak, Maar Fanny volgt haar geweten ook al benadeelt het haar. Ze moet knokken voor zichzelf en doet dit niet met venijnigheid en gewiekste woorden. Nee, ze is overstuur maar ondanks dit houdt zij zich staande. Ook wanneer alles om haar heen onecht wordt, wanneer de man die zegt van haar te houden, bijna betrouwbaar lijkt te zijn, terwijl zij hem toch niet kan vertrouwen. Iedereen om haar heen doet zijn best haar te overtuigen dat ze hem moet nemen, ze blijft "nee" zeggen. Ik vind dat behoorlijk knap. En uiteindelijk krijgt ze gelijk.
Jane Austen heeft overigens hetzelfde gedaan. Zij wees een rijke bewonderaar af en verspeelde daarmee haar kans op rijkdom en aanzien. Zij volgde ook een dergelijke innerlijke stem, won daarmee de vrijheid om te kunnen schrijven, iets wat haar als echtgenote en moeder nooit zou zijn gelukt. Maar het maakte haarzelf, haar moeder en ongetrouwde zus afhankelijk van de goodwill van haar broers. Iets waar zij de rest van haar leven een hekel aan had.
Ik heb me erg verwonderd over het verschil tussen de film en het boek. Fanny's oom bezit een door slaven gerunde plantage in Antigua. Hij gaat er met zijn zoon Tom naar toe om orde op zaken te stellen. Wanneer zij terug zijn vindt Fanny (in de film) aanstootgevende schetsen ten koste van de slaven en walgt hiervan. Toen ik het boek las vroeg ik me steeds af, wanneer nu de passage zou komen wanneer Fanny de schetsen zou vinden, Ik naderde steeds meer het einde van het boek en nog was ik het niet tegengekomen. Uiteindelijk had ik het boek uit en vroeg ik me af waar toch het idee vandaar komt dat Jane Austen zich uitspreekt tegen de slavernij.
Uiteindelijk heb ik het antwoord gevonden. Jane Austen spreekt zich niet uit over de slavernij..................en de scene met de schetsen komen niet in het boek voor. Ik heb echt door het boek teruggebladerd. Uiteindelijk vond ik iets, in hoofdstuk 41 luistert Fanny graag naar de verhalen over Antiqua die haar oom vertelt en stelt een open vraag over de slaven.
Ik ben blij dat ik nu weet dat de film van Rozema een heel vrije interpretatie van het boek is. En ik weet nu wat Jane Austen wel en niet heeft geschreven.