donderdag 27 juni 2019

Ik heb de cursus illustratief tekenen afgerond.


Gisteren rondde ik de studie illustratief tekenen af. Ik hoopte door het volgen van deze cursus wat vrijer te gaan werken. Vind ik dat dit gelukt is, nu eigenlijk niet. Ik heb de stijl gehouden die ik al ontwikkelde.

Wat voor mij een extra meerwaarde was is dat ik leerde werken met verschillende materialen en dat ik ontdekte dat ik tekenen leuk vind. Hierin ben ik wel wat anders gaan werken. Niet zozeer vrijer, maar wel met andere mogelijkheden van uitdrukking.

Het voelt een beetje als een bevrijding dat het nu voorbij is. ik vond het insturen van de opdrachten stressen. Nu heb ik het gevoel dat ik echt aan de slag kan. Ik wil toch graag wat vrijer gaan werken. Wat ik daar precies mee bedoel weet ik zelf niet. Wist ik het maar...…..

Wat ik in ieder geval graag terug wil is de FLOW van het bezig zijn. Soms kan ik me zo heerlijk voelen, alles lukt. Maar regelmatig is het ploeteren. Dat was een beetje met de opdrachten. 

maandag 24 juni 2019

Hoe gaat het met onze planten in de moestuinbak?



Oogst in juni
Er hangen nog meer aardbeien
En O...…..………..wat waren ze lekker, zo zoet



De radijsjes zijn een grote mislukking geworden
Aan sommige planten helemaal geen radijs
En wanneer er wel een radijs aan zat, vies en keihard
Dat kan dus ook, weer wat geleerd


Vandaag heb ik het hele zooitje weggegooid
Maar kijk eens wat er wel is
Prachtig mooie (radijsjes)  bloemetjes

Vorig jaar heb ik geen bloemetjes gezien
Dat was dus een verrassing


Een vaas vol




Op de plaats van de radijsjes zette ik nu broccoli


Ik kocht ze als kleine plantjes
Ik zette ze in een grotere pot
Het wortelstelsel is goed uitgebreid
Nu dus afwachten wat er gaat komen
Ik heb 6 broccoli planten
Ben benieuwd



zaterdag 22 juni 2019

Een stadsboerderij, insectentuin en heemtuin.


Met Mariëlle en Katja naar de stadsboerderij Presikhaaf en Heemtuin geweest

Jonge dieren bij de Stadsboerderij





T- Huis Arnhem

De stadsboerderij Presikhaaf en de heemtuin liggen vlak naast elkaar. Het is onderdeel van Park Presikhaaf. Hierin ligt ook t-huisarnhem. Bij dit restaurant hoort een mooi verhaal. Toen Arnhem zijn nieuwe station kreeg wilde men de oude stations koepel behouden. Voorzichtig brak men het af en bouwde het voorzichtig weer op. 


Deze foto maakte Katja 
Mijn camera liet het ineens afweten
Zij maakte ook prachtige foto's



Bij de stadsboerderij hoort ook een insectentuin


De Heemtuin beeldt verschillende delen van de natuur in Nederland uit. Er zijn akkers zoals ik me van vroeger herinner. Graan, korenbloemen en klaprozen, zo mooi. 




Een kleine ruïne


Groene schoonheid



woensdag 19 juni 2019

Op bezoek bij Kweekland.


Gisteren zijn we naar Kweekland geweest
Ik wilde daar al langere tijd naar toe
 Op facebook/Kweekland lees ik regelmatig over deze tuin
Het weer was heerlijk, zon, warm



Ik herinner mij dat, toen ik als tester bij het CWI werkte, ik een man ontmoette die enthousiast vertelde over zijn plannen om stadslandbouw te bevorderen. Het klonk toen allemaal als een soort science fiction. Heel leuk, maar zo utopisch. En nu, nu is het normaal. Er gebeurt momenteel zoveel in Arnhem.  bloeiinarnhem/stadslandbouw. We zijn van plan de diverse projecten in Arnhem te gaan bezoeken.

Stadslandbouw is het duurzaam produceren van veilig en gezond voedsel in en rond een stad. Stadslandbouw voegt ‘groene kwaliteit’ toe aan de stad. Ook is bij stadslandbouw vaak sprake van samenwerking tussen wijkbewoners. In Arnhem ontwikkelt zich een steeds groter netwerk van verenigingen, particulieren en bedrijven die zich inzetten om de stadslandbouw in Arnhem op de kaart te zetten. De schaal is niet zo belangrijk. Stadslandbouw kan in een volkstuin, op een schoolplein, op een dak of balkon. natuurcentrumarnhem/stadslandbouw



De tuin is aangelegd tegen een helling. Dat geeft een beschut gevoel. Ik had gelezen dat er een theeschenkerij is, dat er een winkel is, dat je er bloemen en aardbeien kunt plukken en dat er zaden en plantjes te koop zijn.



Leuk in deze tuin is dat er overal stoelen staan en zitjes zijn gecreëerd. We zagen een groepje mensen onder de schaduw van een grote boom, waar ook een schommel aanhing. Vlakbij een veld met allerlei soorten klaprozen. Het systeem van bloemen plukken is voor mij onduidelijk gebleven. Wel zag ik veel plantjes te koop.




Ik lees pas achteraf dat de theeschenkerij alleen op vrijdag en zaterdag open is 
Een vriendelijke dame gaf ons een glas vlierbessap

In de kas veel tomatenplanten



Aardbeien te koop




Het getok van kippen is zo rustgevend





Op de terugweg liepen we door Sonsbeek


Op Kweekland zijn gevestigd:
TeBuiten - Tuinvrouw (biologische kruiden, gereedschap, biologische potgrond).
bloeiinarnhem//tebuiten
PUURland - Boodschappenservice voor regionaal voedsel. Puurland/recepten 

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van lokale ketens. foodvalue

maandag 17 juni 2019

Linde, trompetboom, haagbeuk en krentenboompje


Ik ben  weer op stap geweest
Van bomen waar ik vaak langskom, waarvan ik me afvraag wat de naam is, plukte ik een boomzaad 

Trompetboom / Capalca



Dolgraag wilde ik weten wat dit nu voor boom is. Ik ken er twee die ergens in tuinen in mijn buurt staan. Ik verbaasde me altijd over de enorme peulen. En de kleur…….. de kleur en de grote bladeren zijn zo prachtig. Wat eenvoudig is het nu om de naam te weten te komen. Ik google op zaden van bomen, zie dan allerlei vormen en dan bingo, ik heb het...…. de trompetboom.

Amerikaanse krentenboompje


Dit boompje of is het meer een struik zie ik steeds wanneer ik de Romeinse tuin verlaat. De besjes zijn zo opvallend, zo mooi al die kleuren. Ik twijfel nog wel een beetje. Is dit het Amerikaanse krentenboompje?

Hollandse Linde


Daar is hij weer, de Linde. Judy vertelde me dat ik eens op moet letten, want dat er onderaan de stam altijd takken met bladeren een soort kroon rond de boom vormen. Ik zag het nu ook. Vlak bij ons huis staan twee heel mooie exemplaren. Wat ruiken ze lekker. 

Linden zijn de grootste Europese loofbomen. In Nederland groeien er 3 soorten: de grootbladige zomerlinde (Tilia platyphyllos), de kleinbladige winterlinde (Tilia cordata) en de kruising tussen deze twee: de Hollandse linde (Tilia europeae). 




De Haagbeuk




Dit komt van de boom vlak voor ons huis
 Hij zit nu vol met dit soort "dingetjes", echt boordevol
In de herfst is de boom prachtig geel


De vruchten zijn hartvormige nootjes, verbonden met een groot driedelig dekblad dat als vliegapparaat dient. Zij worden door de wind verspreid en bevatten kleine, sterk generfde zaden. Zij blijven vaak lang aan de boom hangen. Als ze van de boom vallen, zijn de vogels er als de kippen bij.


De haagbeuk groeit langzaam en kan 80 tot 90 jaar oud worden. stemderbomen




Ook hier was ik in de war bij het zoeken naar de naam op internet. "Haag" beuk? Ik zag allemaal foto's van hagen. Ik vraag me af, hoe kun je nu een haag maken van deze boom? Ik vroeg het op Facebook en 2 Facebook vrienden vertelden me dat het inderdaad een haagbeuk is. Wat een mooie haagbeuk zo vlak voor ons huis.

scentandspice
schoffelstudent.nl/welke-plant-is-dit

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015