vrijdag 30 oktober 2020
Van herfstkleuren plotseling naar vermiljoen en ceruleum blauw.
maandag 26 oktober 2020
Seizoenen en de de wintertijd.
Per ongeluk stelde ik het eergisteren al in 😊
Ineens is het volop herfst, he?
Blaadjes vallen nu massaal
zaterdag 24 oktober 2020
Herfstkleuren en opnieuw een onverwacht pakje.
vrijdag 23 oktober 2020
Gewone dingen die blij maken.
Van een deel ga ik compost maken
Een deel ligt bij elkaar geveegd
Ik las hierover, er komen kleine diertjes in
woensdag 21 oktober 2020
Herfstwandeling om het huis.
zondag 18 oktober 2020
En toen, ineens een pakje........
zaterdag 17 oktober 2020
Lockdown............
He, he, rust aan mijn hoofd
Ik hoop nu echt voorlopig geen berichten meer te horen over kroegen, cafés, jongeren, studenten, bier. Nog 1 keer gekeken naar de oranje tent op het Plein in Den Haag met een hossende uitzinnige menigte. En dan, het harde lot van blijkbaar veel Nederlanders, de horeca is dicht, geen bier. Maandenlang duurde het geklets hierover en dan nu rust............. Nu kunnen we het hebben waarom we ons aan de 8 punten van Rutte houden. En over de voordelen die deze lockdown kan hebben wanneer we het creatief aanpakken.
Pandemie
Een pandemie is niet iets nieuws, iets wat in 2020 verzonnen wordt door een kwaadaardige regering die het volk wil knechten, de vrijheid wil afnemen. Pandemieën komen en tot nu toe gingen ze gelukkig ook weer.
De Decamerone 1349–1360
Een verzameling van honderd verhalen die de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio schreef,
De Decamerone bestaat uit honderd novellen, verteld door drie mannen en zeven vrouwen tijdens een veertien dagen durend verblijf op een buitenplaats, op de vlucht voor de pest die in Florence woedt. De pest had op sociaal, economisch, religieus en politiek gebied een enorme invloed op het toenmalige Europa. Het is in dit kader van wanhoop, waanzinnig hedonisme en verandering dat de verhalen van de Decamerone worden verteld.
Beruchte epidemieën in de wereldgeschiedenis
- 430 v.Chr. Athene, waarschijnlijk pokken. Aan het begin van de oorlog tegen Sparta had de bevolking van heel Attica zich binnen de muren van Athene teruggetrokken, ideaal voor de verspreiding van ziekteverwekkers. Misschien wel een derde van de bevolking verloor het leven, waaronder de grote leider Pericles.
- 165. Tijdens de regering van keizer Marcus Aurelius werd het Romeinse Rijk door een vernietigende epidemie getroffen - waarschijnlijk pokken. Miljoenen mensen verloren het leven.
- 252. De Pestis Cypriani, beschreven door bisschop Cyprianus van Carthago; ook dit was waarschijnlijk geen pest, maar een uitbraak van shigella dysenteriae.
- 541 en daaropvolgende jaren. Het Byzantijnse Rijk werd door de vernietigende pest van Justinianus getroffen, waardoor het rijk zodanig verzwakt werd dat de recente militaire successen van keizer Justinianus spoedig teniet werden gedaan. De epidemie trof in golven die nog twee eeuwen na-echoden, ook in vele andere delen van Europa. Hierbij lijkt het wel om de pest te zijn gegaan. Mogelijkerwijze kwam een kwart van de Europese bevolking om het leven. In het Balkangebied was dit misschien zelfs meer dan de helft. Dit ontvolkte gebied werd enkele decennia later een gemakkelijke prooi voor de binnenvallende Slaven. De epidemie was waarschijnlijk een nasleep van hongersnoden, die mogelijkerwijze het gevolg waren van een wereldwijde weersverslechtering in verband met de uitbarsting van de Krakatau in 535 n.Chr.
- 1347-1351. De beruchtste van alle epidemieën, de zogenaamde Zwarte Dood. Via de Krim en Genua verspreidde de builenpest (ook dit is overigens weer een omstreden diagnose) zich over nagenoeg geheel Europa. Naar schatting 25 miljoen van de 85 miljoen Europeanen verloren het leven. Deze epidemie teisterde, net als de hiervoor genoemde, waarschijnlijk ook grote delen van Azië.
- In de eerste twee eeuwen na de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 werd in grote delen van de Nieuwe Wereld de bevolking gedecimeerd door uit Europa overgebrachte ziekten, die voordien onbekend waren en waartegen de bevolking geen enkele immuniteit had. De inheemse bevolking verminderde in die periode waarschijnlijk van 40-100 miljoen inwoners tot minder dan 10 miljoen. In sommige gebieden bedroeg de bevolkingsdaling 90% of meer. In veel landen in Latijns-Amerika is het bevolkingsaantal van voor de ontdekking pas halverwege de 20e eeuw weer gehaald, en in sommige afgelegen streken wonen er zelfs nu nog minder mensen dan in 1492. De grootste ravage werd aangericht door de pokken.
- In de jaren 1663-1666 werd een groot deel van West-Europa door de pest getroffen. In Londen verloren 60.000 burgers op een bevolking van 500.000 het leven, in Amsterdam 34.000 op een bevolking van ruim 200.000.
- In de jaren vlak na de Eerste Wereldoorlog werd de wereld getroffen door de zogenaamde Spaanse griep, een influenza-epidemie, die waarschijnlijk tweemaal zoveel slachtoffers maakte als de oorlog.
- Later in de 20ste eeuw volgden nog twee grieppandemieën, namelijk de Aziatische griep (1957) en de Hongkonggriep (1968) met minder dodelijke slachtoffers dan de Spaanse griep.
- In 2019-2020 is er een Coronapandemie waarbij er voor het eerst grootschalige lock-downs werden ingesteld.
donderdag 15 oktober 2020
Handhaven, mijn hemel, hoe doe je dat?
Zagen jullie ook die beelden op het Plein in Den Haag met die uitzinnig hossende menigte? Ik bekeek zonet filmpjes die de BBC gemaakt hebben. Zo gaan wij dus de wereld over. Het land wat nu meer corona uitbraak heeft dan de USA en India.
Ik bekeek gisteren een deel van het debat van de tweede kamer, hoor dat ze om 23.00 uur stopten. Vanmorgen op de radio beluister ik dat premie Rutte erkent dat hij te toegeeflijk is geweest.
Toen ik dinsdag Rutte´s 8 punten actieplan hoorde kwam er een herinnering bij mij boven. Ik werkte bij het Arbeidsbureau en we werden CWI. Min of meer van de ene op de andere dag veranderde ons werk compleet. Motiveren en informeren was mijn werk. Nu moesten we dossiers samenstellen voor de Sociale Dienst. Ik hoorde voor het eerst het woord handhaven en dat ik dat moest gaan doen. Ik liep mee met iemand van de Sociale Dienst en hoorde waar ik op moest letten. En, men verwachtte van mij dat ik kennisgevingen zou sturen wanneer iemand niet meewerkte. Motiveren, informeren, ik kan het. Handhaven bleek niet zo mijn cup of tea.
Speelt dit bij Rutte ook? Hij, de motivator, de bijeenbrenger, de organisator? Handhaven, niet zo zijn ding? Ik vraag me af hoe hij zich nu voelt. Kan hij groeien in de rol van handhaver? Ik mag het hopen.
Ik volg op twitter twitter.comwappiehoekje. Een verzameling van ideeën van mensen die tegen de corona maatregelen zijn, Wappies genoemd. Zo zie ik filmpjes van Carla. Een vrouw van mijn leeftijd, leuke kleren, behoorlijk wat make-up, aantrekkelijk, vast een hippie in haar jonge jaren. Ze is vanuit Rotterdam al tweemaal gaan demonstreren in Den Haag. Mopperend loopt ze door het beeld. In ieder geval, zegt ze kan niemand haar verwijten dat ze er niets aan gedaan heeft. Een filmpje bij haar thuis toont haar de woorden sprekend: "Goed mensen, we leven nu dus in een totalitair regime".
woensdag 14 oktober 2020
En toen, punt 8...........
Daar staat de minister president. Hij vertelt dat hij 8 punten heeft in de strijd tegen het corona crisis. 7, 4 miljoen mensen kijken naar hem op de tv. Hij begint bij punt 1 en zal dan in volgorde van belangrijkheid alle 8 opnoemen.
Ik hoor dat de horeca dicht gaat en verder punt voor punt de maatregelen noemen die ik de hele dag al in de media hoorde. En dan komt hij bij punt 8 en ja.....................ineens, echt........ mondkapjes verplicht. Pfff, daar ben ik echt erg blij mee.
Wel ben ik stik nieuwsgierig hoe men nu tot dit besluit is gekomen. Twee weken geleden zie ik Rutte nog in de kamer zeggen dat hij niet echt het nut van kapjes in ziet, dat hij een dringend advies gaat geven, dat hij er geen persconferentie aan gaat besteden, maar dat hij het doet omdat de samenleving het vraagt, niet zozeer omdat hij erachter staat.
Hoe is Rutte nu overstag gegaan? Raakte hij geïrriteerd door al het enorme gezeur die hij de godganse dag moet aanhoren van mensen die alles beter weten, vanuit alle hoeken en gaten van de samenleving? Dacht hij verdorie, ik vraag het netjes, ik vraag het beleefd, ik geloof in jullie, en jullie, alleen maar gez...? Was er iemand anders die hem op andere woorden bracht?
Ik las een interessant artikel cnn/europe/coronavirus-asia-pacific. De verschillende wijze waarop landen reageren op het virus.
Vandaag was ik in de Jumbo en bijna iedereen had een mondkapje op