zaterdag 6 september 2014

Oliver Twist, mijn boeken project.

Voor mijn boeken project heb ik Oliver twist van Dickens gelezen. Het boek stond al lang in mijn kast maar gelezen had ik het nooit.  Lang geleden zag ik op de tv een Engelse serie die naar dit boek werd gemaakt. Wat ik me herinner waren acteurs die ""over the top"" grappig acteerden. Ik vond het niet echt leuk. Na het lezen van het boek begrijp ik het beter, Dickens heeft een sterk ironische schrijfstijl.
 
Ik wist wel iets van Dickens, maar wat ik me nu pas realiseer is dat hij in de zelfde periode als de Bronte Sisters leefden. Zij hebben hem echter nooit gekend. Wel was hij bevriend met de biografe van Charlotte Bronte, Elizabeth Gaskell.
 
Het boek gaat over het weesje Olivier Twist, die terecht komt in de handen van de armenzorg. Er is net een nieuwe wet afgeroepen die zegt dat de armen in de werkhuizen niet teveel goed eten moeten krijgen. Oliver krijgt hiermee te maken. Hij is een lieve, geen mug kwaaddoende jongen, die het leven nog helemaal niet kent. Hij wordt in de leer gedaan bij een schoorsteenveger en komt via allerlei verwikkelingen, zonder dat hij dit wil, in de dievenbende van Fagin, die in dit boek onbesmuikt "de Jood"" wordt genoemd, terecht. Oliver wordt bijna gedwongen te stelen, maar steeds op het laatste nippertje ontkomt hij hieraan en wordt liefdevol, in de huizen van de mensen aan wie het kwaad moest worden aangedaan, opgenomen. Uiteindelijk blijkt hij familie te zijn van een van de vrouwen die hij zo heeft leren kennen en komt alles goed.
 
Dickens heeft een bijna karikaturale wijze van schrijven. Ironisch, grappig, soms wel een beetje vermoeiend. Maar hij kan een ook een gebeurtenis zo beschrijven dat de beklemming voelbaar is.
Natuurlijk in de manier waarop de armenzorg werkt, maar ook de beschrijvingen van de arme wijken van  Londen, Londen bij nacht maar vooral de moord op Nancy, het meisje die het steeds voor Oliver opneemt. Ik moest het boek echt even wegleggen, ik vond het erg.
 
De tekst werd oorspronkelijk gepubliceerd in losse, maandelijks verschijnende vervolgverhalen in Bentley's Miscellany, van februari 1837 tot april 1839. De verhalen moesten deel gaan uitmaken van Dickens’ serie The Mudfog Papers.[1][2][3] In 1846 verscheen Oliver Twist in een driedelige uitgave bij Richard Bentley, de eigenaar van Bentley's Miscellany, onder Dickens' vaste pseudoniem "Boz".wiki/Oliver Twist
 
Illustraties: wiki/George Cruikshank

De kaart die je ziet wordt mijn Olivier Twist kaart
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015