zaterdag 30 april 2016

Mooi


 
Hoewel dit een koude week was
En ik niet echt heb gewandeld
Kijk ik wel naar de bomen
die langzaam weer blaadjes krijgen
Zo mooi


 
 

dinsdag 26 april 2016

Mijn boekenproject 2016. "Reizen met Charley" en "Reizen zonder John".


Vorige maand heb ik met veel plezier 2 boeken gelezen. Het boek van Geert Mak "Reizen zonder John" en het boek "Reizen met Charley" van John Steinbeck. John Steinbeck reisde in de jaren 60 in zijn camper Rocinante met zijn koningspoedel Charley door de USA. John Steinbeck had vlak daarvoor een infarct gehad en voelde zich gepamperd door zijn vrouw. Hij wilde bewijzen dat hij nog niet afgeschreven was. Hij, als gevierd auteur had veel gereisd. Maar van de USA had hij niet veel gezien. Hij verplaatste zich per vliegtuig. Nu wilde hij een rondreis maken, waarbij hij in contact kon komen met de gewone Amerikaan.

Geert Mak had "Reizen met Charley" gelezen en het leek hem een leuk idee om de reis in 2010 na te maken en dan rond te kijken wat er allemaal in die 50 jaar veranderd zou kunnen zijn. Zoals jullie zien is het boek van Geert Mak wel driemaal zo dik. Zijn verhaal is opgebouwd uit meerdere lagen. Iets wat ik in zijn boeken bewonder. Hij beschrijft niet alleen het heden en de 60-er jaren, nee hij duikt de geschiedenis in en vertelt meerdere kanten van een verhaal.


In het begin komt Geert Mak in Deerfield terecht. Een prachtig stadje waar John aan zijn zonen die daar op kostschool verbleven zijn Rocinante wilde tonen voor hij aan zijn reis begon. Het stadje staat vol met prachtige oude houten huizen indertijd gebouwd door de kolonisten. Hij vertelt over de leefwijze van de kolonisten, maar dan ineens vertelt hij over de native people, de indianen die er eerder woonden. Dit blijken ook boeren te zijn geweest. Zij bewerkten het land op een manier dat alles, grond, gewassen, dieren met elkaar in evenwicht waren. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord dat Indianen ook boer waren. Er zijn in Deerfield zware gevechten geweest tussen de kolonisten en de indianen.

Zo vertelt Geert Mak over Eunice Williams wiki/Eunice_Kanenstenhawi_Williams, een 17 jarige boeren dochter die gekidnapt werd en opgenomen werd door een indianen familie en hier assimileerde. Later in haar leven kwam er weer contact met haar oorspronkelijke familie.  Geert Mak zijn boek is vol met dit soort verhalen. In zijn boek haalt hij ook de Tocqueville wiki/Alexis_de_Tocqueville aan die in de jaren 1831 door Amerika reisde en daar verslag van deed. De USA was toen net bezig Indianen over te hevelen naar reservaten. De Tocqueville zag de brute wijze waarop dit gebeurde.

Ik hou van de manier van schrijven van John Steinbeck. Ik vond zijn boek "Druiven der Gramschap" prachtig. Ik genoot van "Reizen met Charley". 1 van de leukste stukjes in het boek vond ik het moment dat hij heel even naar Canada wil oversteken om grote steden in de USA te vermijden. Hij staat voor de Canadese grens, de douanier vraagt John of hij een inentingsbewijs heeft voor Charley. ""Niet bij me"" is het antwoord. De douanier antwoord, u mag Canada wel in, maar u wordt zonder inentingsbewijs niet meer toegelaten tot de USA. John besluit dan Canada niet in te gaan en draait weer naar de Amerikaanse grens. De Amerikaanse douanier wil hem echter niet toe laten. Ook al zegt John "We zijn het land niet uit geweest!" Pas na een heleboel gezeur mag hij terug. De manier waarop hij dit beschrijft is hilarisch.

 Emile Zola -Thérèse Raquin
Remco Campert - Een liefde in Parijs
Leo Tolstoi- Oorlog en Vrede
John Steinbeck- Reizen met Charley
Geert Mak - Reizen zonder John

maandag 25 april 2016

Hortensia's in onze tuin?



Afgelopen zaterdag zijn er vrienden van ons geweest die de omgewaaide boom in de achtertuin hebben weggehaald en een struik uit de voortuin.  Ik verzamelde eerder info over schaduwplanten. Maar nu denk ik erover om hortensia te planten. Ik verzamel er wat info over.

Vóór het planten wordt de plant met pot enige tijd onder water gedompeld, zodat de wortelkluit met water verzadigd raakt. De pot wordt verwijderd en de plant wordt in het ruime plantgat geplaatst, zodanig, dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt. Het plantgat en de bovenkant van de kluit wordt aangevuld met potgrond, eventueel gemengd met wat gedroogde koemest. De grond wat aandrukken, zodanig dat de plant in een kuiltje komt te staan. Hierdoor zal het gietwater later niet voor de plant verloren gaan, maar dicht bij de plant in de grond kunnen dringen.  Na het planten rijkelijk water geven.

Wij adviseren voor elke hortensia, hoe groot of klein u ‘m ook koopt, één vierkante meter ruimte te reserveren.  De kleiner blijvende plant wat minder ruimte, de grote struik wat meer ruimte.

Als u de voorkeur geeft aan blauwe bloemen of bloemschermen is het verstandig daar bij het planten of verplanten reeds rekening mee te houden. Bloemen zullen blauw kleuren als ze worden geplaatst in zure grond (zand- of veengrond). Dat is grond met weinig kalk, die bovendien wat ijzer, maar vooral aluminium, moet bevatten.  Bij het planten kan speciale zure potgrond worden gebruikt of men kan flink wat turfmolm of tuinturf door de grond mengen. hortensianederland.nl


 Hydrangea

 Hortensia 'Pink Lollypop' - Struik


Hydrangea macrophylla 'Pink Lollypop'  

Deze zeer bijzondere, tweekleurige hortensia Hydrangea macrophylla 'Pink Lollypop' maakt met haar romantische roze met witte bloemen een absoluut een fantastische indruk op iedereen die de struik ziet bloeien. Als deze opvallende bloemen van de hortensia zijn uitgebloeid, blijven ze decoratief. Ook bloeit deze hortensia op nieuw en overjarig hout wat het snoeien erg gemakkelijk maakt. Ze blijven doorbloeien door nieuwe bloemknoppen aan te maken tot aan oktober. Plant deze winterharde hortensia’s in de zon voor het mooiste resultaat, maar in (half)schaduw kan ook prima. Deze hortensia's zijn een waar feest voor uw tuin!
Wij leveren struiken met 3-5 takken. Leveringshoogte 20-25 cm, in kwekerspot Ø 14 cm.

3 jaargetijden collectie!

Dit is misschien ook een idee
27 planten in 9 soorten 
 
Staan ze eenmaal in uw tuin, dan geniet u maandenlang van de kleur, schoonheid en variatie van deze 27 planten in 9 verschillende soorten. Vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst heeft u plezier van deze plantencollectie! Dit borderpakket is geschikt voor een border van een grootte van 4,5 x 1,5 meter. bakker-hillegom/27-planten-in-9-soorten

Voor de achtertuin

 Sneeuwbal+Viburnum
Boerenjasmijn

Hommels, bijen en andere nectarminnende insecten profiteren alleen van de ongevulde bloemen!

De collectie bestaat uit de volgende soorten:
  • 3 x Riddersporen (Delphinium) (A),
  • 3 x Floxen 'Bright Eyes' (B),
  • 3 x Rudbeckia (Echinacea purpurea) (C),
  • 3 x Guldenroeden (Solidago) D),
  • 3 x Astilbe 'Peach Blossom'(E),
  • 3 x Centaurea (F),
  • 3 x Dwergmargriet (Chrysanthemum) (G),
  • 3 x Kruipend parelzaad (Lithodora diffusa 'Heavenly Blue') (H),
  • 3 x Gipskruid wit (Gypsophila) (I).

bakker-hillegom
De hoogte na 10 jaar is 1,25 m.
De bloemkleur is licht roze.
De bloeiperiode is mei - september.
Deze plant is goed winterhard.

zondag 24 april 2016

49 weken project. Week 14. Mobiele telefonie.


Ik begin een beetje vast te lopen met "al" mijn  projecten. Twee romans lezen en een biografie in de maand en daarnaast mijn 49 weken project. ik kom tijd te kort. Ik merk dat ik een beetje geïrriteerd raak. Vanmorgen dacht ik dat ik eigenlijk 1 roman zou moeten laten schieten. Maar ik vind dat jammer. Want ik heb het al 2 jaar met veel plezier volgehouden. Dan is de boosdoener blijkbeer mijn 49 weken project. Daarmee stoppen dan? Vind ik ook jammer. De irritatie ontstaat omdat ik de afgelopen week bezig geweest ben met mobiele telefonie en ik die materie heel ingewikkeld vind en meer tijd nodig heb. Maar het idee achter mijn 49 weken project is juist dat ik in 49 weken steeds iets anders zou leren. Eerder maakt ik het ook al mee met mijn zoektocht naar de USA, dat nam 3 weken in beslag. Misschien moet ik het een 11 maanden project gaan noemen en iedere maand iets nieuws leren? Is dat een meer haalbaar idee? Of moet ik het niet ingewikkeld maken? Het gewoon een 49 weken project noemen met af en toe een onderwerp wat meer tijd vergt er tussen in? Ik kies maar voor het laatste.

Wij hebben momenteel een heel simpele telefoon waarmee we kunnen bellen en SMS-en. ik ben zelf helemaal geen liefhebber van telefoneren en vind het ook niet leuk om opgebeld te worden.  Ik gebruik de telefoon heel af en toe. SMS-en doe ik vaker. Ik heb de Smartphone totaal niet gemist. Waarom dan toch me aan het oriënteren? Ik voel me af en toe wat achter lopen en dat vind ik niet leuk. Ik hoor van alle kanten dat WhatsApp zo leuk is. En ik zou ook graag een account maken op Instagram.

Wat leverde het oriënteren op? Ingewikkeld, moeilijk, een oceaan van begrippen. Willen we een abonnement of Prepaid, zoals we tot nu toe hebben, en wat heel goed bevalt. Wat zijn er voor abonnementen? Wat voor een telefoon willen wij? Hoeveel GB hebben wij nodig? Welke provider willen wij?

Wat wil ik eigenlijk met een smartphone?
  • Wil ik ook in de bus en buitenshuis de hele tijd op een schermpje kijken?
  • Eigenlijk vind ik een boek of tijdschrift lezen net zo leuk
  • En ik kijk graag uit het raam wanneer we met de trein of bus reizen
  • Thuis hebben we de laptops. Ik merk aan vriendinnen die een smartphone hebben dat ze veel minder gebruik gaan maken van hun laptop. Ik begrijp niet waarom het leuker is op een klein schermpje te kijken dan op een groter
  • Het lijkt me leuk te kijken of er berichtjes zijn wanneer ik buitenshuis ben. Aan de andere kant kan ik ook heel goed wachten tot ik thuis ben
Tot nu toe allemaal redenen om geen smartphone aan te schaffen. Laat ik eens verzinnen waarom wel.
  • Handig een GPS systeem wanneer we buiten zijn
  • WhatsApp schijnt goedkoper te zijn dan SMS
  • Een camera bij de hand. Hoewel ik meestal mijn camera bij me heb
  • Meer bij de tijd zijn. Begrijpen hoe het werkt
  • Ik schaam me een beetje over onze uit de tijd telefoontjes
Ik ben wel wat wijzer geworden. Hoewel ik absoluut nog geen keuze kan maken. Ik heb echt meer tijd nodig. Daarom neem ik volgende week er nog bij.
De meest begrijpelijke en interessant site tot nu toe: consumentenbond/mobiele-telefoon
Soorten toestellen; droidapp.nl/8-beste-android-smartphones-tot-200-euro-04-2016/
Beste provider: simyo

Koop een los toestel

Minstens 16 GB interne opslagruimte
Een up-to-date besturingssysteem
Kies voor 4G-ondersteuning
Met 4G kun je snel mobiel internetten. Handig voor bijvoorbeeld online video's en streaming audio.
consumentenbond/veel-gestelde-vragen-4g
Wie thuis en op het werk internet via het lokale wifi-netwerk, kan volstaan met een twee tot drie keer kleinere databundel. Je hoeft dan alleen rekening te houden met het dataverbruik onderweg. Want MB’s via wifi gaan niet van de databundel af.

De beste manier om je gebruik in de hand te houden is mobiele data alleen in te schakelen wanneer je het nodig hebt. Thuis, op het werk en op school kun je meestal gewoon internetten via wifi. Deze controle is fijn, maar het nadeel is wel dat je dan buiten de deur geen Whatsapp-berichten en e-mails ontvangt. Het aan laten staan van mobiele data heeft dus zo zijn voordelen. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om je verbruik te beperken, ook als je mobiele data liever aan laat staan. Met onze datatips voor Android, iOS en Windows Phone kun je onverwacht hoge rekeningen voorkomen.  

Let op de voorwaarden

Hoeveel betaal je buiten de bundel?
Hoe worden gesprekken afgerond?
Hoelang is het tegoed houdbaar?
Wat gebeurt er als je internetbundel op is?

Als je door je MB's heen bent, dan zijn er drie mogelijkheden:
De snelheid gaat (drastisch) omlaag.
Er geldt een buitenbundel tarief
Er wordt automatisch een nieuwe bundel geactiveerd
Aansluitkosten
Kies liever een te kleine dan een te grote bundel

Vaak kun je de bundel van je abonnement wel verhogen en daarna weer verlagen. Maar meestal kun je niet lager dan de bundel waarmee je het abonnement hebt afgesloten.
Neem op tijd een nieuw abonnement

De kortingen die je kreeg toen je je abonnement afsloot, vervallen aan het einde van je contract.

 MIJN 49 WEKEN PROJECT
  1. Pesto maken
  2. Wanten/handschoenen breien
  3. Sokken breien
  4. De theorie rond het bakken van een cake
  5. Mijn kaarten op een nieuwe manier tekenen
  6. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  7. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  8.  De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  9. Europa is helemaal veranderd sinds ik naar school ging. Hoe heten de landen nu?
  10. Groentespreads maken
  11. Crêpes Suzette maken
  12. Hoe maak ik Baba Ganoush
  13. Quakers en Amish
  14. Indianen
  15. De slavernij
  16. Treinen in America
  17. Route 66
  18. Tolstoi (afkomstig via mijn boekenproject)
  19. een nieuwe TV kopen
  20. Kaarten maken n.a.v het nieuws
  21. rouwkaarten ontwikkelen
  22. Een nieuw tijdschema bedenken
  23. Vrijer teken- en schilder materialen gebruiken
  24. Modekwartier
  25. Afsluitende week globale informatie USA
  26. Tuinplanten voor schaduwtuin zoeken
  27. Wat staat er voor info op de website van de bibliotheek 
  28. Uitzoeken Mobiele telefonie
  29. Uitzoeken Mobiele telefonie

woensdag 20 april 2016

Blauwe bloemetjes, langzaam ontvouwende blaadjes en een terrasje

Van de week ging ik naar het tuincentrum
Op zoek naar blauwe bloemetjes
die ik in onze nieuwe hangmanden wilde doen
 
Ik vind ze prachtig
 



Alles begint groen te kleuren
Zo leuk om te zien hoe de blaadjes zich ontvouwen
 


Ik was kort in de stad
Kastanjebomen waarvan de blaadjes zich ontvouwen
 
En de terrassen zijn weer open
 
 

zondag 17 april 2016

Mijn 49 weken project. Weet ik eigenlijk wel wat er allemaal mogelijk is via de bibliotheek

Ik ga al tientallen jaren naar de bibliotheek. Sinds kort zit onze bieb in een prachtige nieuw gebouw. Maar het oude, bedompte gebouw bezocht ik ook met veel plezier. Want ik hou van boeken, ik hou  van de inhoud, maar ook van de kaft, het papier, de gebruikte letters, ik vind boeken lekker ruiken,

Sinds kort doe ik mee aan het bieb panel. Eens in de zoveel tijd worden mij per email vragen gestuurd over de bibliotheek. En er wordt gevraagd naar mijn wensen en ideeën. Maar ik dacht ineens:""Weet ik eigenlijk wel wat er allemaal mogelijk is via de bibliotheek""? Daarom heb ik deze week de website van de bibliotheek eens grondig bekeken. En jawel, er zijn dingen die ik niet wist!

Ik weet dat de bibliotheek allerlei activiteiten ontplooit. Bijvoorbeeld cursussen voor ZZP-ers. Het geven van informatie over het gebruik van  nieuwe media. Wanneer iemand, autochtoon of allochtoon, moeite heeft met lezen en schrijven kan men bij de bibliotheek terecht. 

Maar zijn er activiteiten die mij onbekend zijn?

BoekStartkoffertje

 
Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStartkoffertje, mits de Bibliotheek in jouw omgeving meedoet aan BoekStart. Ga met de waardebon naar de Bibliotheek, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje, bezoek de BoekStarthoek en bekijk welke nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken! boekstart/wat-is-boekstart/boekstartkoffertj/

  Het Werkboek

Op deze pagina kun je een boek vinden op basis van de eigenschappen van het verhaal.
 
Grappig, je kunt kiezen tussen verdrietig-vrolijk, grappig-serieus, veilig-verontrustend etc.
 
Op deze pagina kun je een boek vinden op basis van karakteristieken van het personage, het soort plot of de plaats waar het verhaal zich afspeelt.
 
Ik heb het een paar keer gedaan en het brengt inderdaad boeken naar voren die ik zou willen lezen.
 
 Muziekweb

muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland
 
Ik ben meer van de boeken dan van de muziek. Maar ik ben enthousiast geworden van dit Muziekweb. Natuurlijk kan ik muziek luisteren via een of andere stream. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik vond het allemaal nogal onhandig. Ik luister en kijk wel veel naar filmpjes op You Tube. Toch zag ik gisteren een leuk filmpje via Muziekweb van een Haagse muziekgroep uit de jaren 60 en luisterde ik naar de muziek van Om Kalsoum, de beroemde Egyptische zangeres.
 
Via Audiolezen.nl kan iedereen met een leesbeperking (bijvoorbeeld blind, slechtziend, dylectisch) ruim 70.000 gesproken boeken en vele tijdschriften en kranten beluisteren. Deze kunnen worden gedownload of gestreamd via de website of via een gratis app op een smartphone of tablet.
 
 Passend Lezen
 
Bibliotheekservice heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften.
Aanvullend zijn er ruim 12.000 braille boeken verkrijgbaar. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.
 
Leesgroepen

Lees je graag boeken? Vind je het leuk om met anderen hierover te praten? In een leeskring worden boeken gezamenlijk besproken. In de Bibliotheek zijn verschillende groepen actief. Er zijn leeskringen Nederlands, filosofie en geschiedenis op verschillende locaties.
Stichting Senia biedt (o.a. in de Bibliotheek) leesgroepen voor actieve senioren over de Nederlandse literatuur en geschiedenis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Senia.
 
Delpher
 
In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.

Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 30 miljoen pagina’s nu tot 50 miljoen over een paar jaar. delpher


Pressreader
 
3.600 kranten, in meer dan 60 talen, uit meer dan 100 landen. Naast vijf Nederlandse dagbladen, kun je via Pressreader kranten, lifestylebladen en vaktijdschriften raadplegen uit onder meer de VS en Saoedi-Arabië. Ze zijn allemaal actueel en er is een archief tot 60 dagen terug. library.pressdisplay

Heel wat activiteiten die ik niet kende. Leuk om nu te weten. Ik ga daar zeker eens mee aan de slag.

De komende week ga ik me eens storten op de wondere wereld van de smartphone. Tot nu toe wilde ik geen smartphone. Tch begin ik langzamerhand wat voordelen te ontdekken. Wanneer wij er 1 willen kopen waar moeten we dan op letten. Ik ga het eens uitzoeken.

MIJN 49 WEKEN PROJECT
  1. Pesto maken
  2. Wanten/handschoenen breien
  3. Sokken breien
  4. De theorie rond het bakken van een cake
  5. Mijn kaarten op een nieuwe manier tekenen
  6. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  7. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  8.  De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  9. Europa is helemaal veranderd sinds ik naar school ging. Hoe heten de landen nu?
  10. Groentespreads maken
  11. Crêpes Suzette maken
  12. Hoe maak ik Baba Ganoush
  13. Quakers en Amish
  14. Indianen
  15. De slavernij
  16. Treinen in America
  17. Route 66
  18. Tolstoi (afkomstig via mijn boekenproject)
  19. een nieuwe TV kopen
  20. Kaarten maken n.a.v het nieuws
  21. rouwkaarten ontwikkelen
  22. Een nieuw tijdschema bedenken
  23. Vrijer teken- en schilder materialen gebruiken
  24. Modekwartier
  25. Afsluitende week globale informatie USA
  26. Tuinplanten voor schaduwtuin zoeken
  27. Wat staat er voor info op de website van de bibliotheek 
  28. Welke smartphone past bij ons?
 
 
 

 
 

zaterdag 16 april 2016

Boekenproject 2016. Maya Angelou


Voor mijn boekenproject 2016 las ik boeken van Maya Angelou. Ik vind ze prachtig. Vooral het begin boek. " Ik weet waarom gekooide vogels zingen". De beschrijving van haar grootmoeder is zo mooi. Maya Angelou publiceerde het boek in 1969, als eerste deel van een autobiografie waarvan tot en met 1986 nog vier delen verschenen, waarna in 2002 een slotdeel volgde.

Maya vertelt hoe zij en haar broertje Bailey per trein naar hun grootmoeder worden gestuurd. Hun ouders leefden gescheiden en konden niet meer voor hen zorgen.  Grootmoeder woont in het zuiden van de USA, waar zwarten altijd op hun hoede zijn voor blanken. Zij runt een winkel, een soort supermarkt waar van alles en nog wat te vinden is. Zij voedt de kinderen op een ferme manier op. Biedt hen veiligheid. Wanneer Bailey ziet dat een zwarte man is opgehangen neemt grootmoeder contact op met hun moeder. Het wordt te onveilig voor de kinderen. Bij hun moeder komen de kinderen in een andere leefwereld terecht. Grootmoeder leefde sober, maar moeder is mooi, aantrekkelijk. Is verpleegster maar verdient ook geld met pokeren. De kinderen zijn dol op haar.

Als kind krijgt Maya met incest te maken en hoort hoe haar belager in een steegje dood gevonden wordt. Als 17 jarige raakt zij zwanger, zij krijgt een zoon. Zij tweeën zullen daarna jaren lang alle lief en leed samen beleven. Maya moet nu geld gaan verdienen. Zij doet dit op allerlei manieren. Ze werd de eerste vrouwelijke zwarte tramconducteur in San Francisco, maar werkte ook als nachtclubdanseres, hamburgerbakster, chef-kok in een Creools restaurant, calypso danseres en zangeres. Zij krijgt een kans om als zangeres mee te gaan toeren met de crew van de Porgy and Bess opera. Hierdoor komt zij in allerlei Europese steden en voor het eerst in een Afrikaans land, zij bezoekt Cairo. Het voelt als thuiskomen. De kleuren, de geuren, zwarte mensen.

Naast deze activiteiten is zij politiek actief. Zij steunt de campagnes van Maarten Luther King en na zijn dood Malcolm X. Zij wordt een rolmodel. Treedt op tijdens de inauguratie van Bill Clinton.

Het laatste deel van het boek vind ik lastiger te lezen. Zij woont dan in Afrika. Het duizelt me van de namen. Ik zou dat gedeelte eigenlijk nog eens moeten lezen.

Ik bewonder haar lef, haar doorzettingsvermogen, haar eerlijkheid. Ik heb er een heldin bij.




 Op Pinterest verzamelde ik allerlei foto's en informatie over haar.
Hier zie je ook foto's van haar huis.
 Zo mooi en KLEURRIJK
 
 Alles wat ik las in 2016 kleurrijk/Boekenproject 2016

Grace, Luuk, Foska, wat een leuke week

Maandag deed ik iets waar ik als een berg tegenop zag
Ik was zenuwachtig, maar toch gedaan
Ik gaf mezelf achteraf een cadeautje
 

Ik haalde dit boek uit de bibliotheek
Memoires van Grace Coddington
Creative editor van Vogue Engeland en Amerika
Ik had nog nooit van haar gehoord
Wel van Anna Wintour, haar baas
Het is zo'n leuk boek
Ik heb zo gesmuld van alle verhalen
Er zoveel bij geleerd over fotografen en modellen, foto' s  en tijdperken
Zij is een paar jaar ouder dan ik en is onlangs gestopt met werken
Zij illustreerde haar boek zelf met een heleboel leuke tekeningen
 
En nu heb ik het boek zelf
Het maakt me zo blij
 

De lente breekt nu echt door
 
De bloesems beginnen te komen
en de eendjes
We zochten naar lammetjes, maar die zagen we nog niet
Wel een veulen
 
 



We gingen op bezoek bij Luuk en zijn moeder

Luuk is 2,5 jaar oud
 

We genoten van al zijn verhalen en speeltjes die hij liet zien
Ik weet nu ook wie Bollo is

 Gisteren wandelde ik met Monique en Foska
 
Foska logeerde een paar dagen bij Monique
Over het algemeen ben ik bang voor grote (re) honden
Maar Foska is echt de allerliefste hond van de wereld
 
De hele week was het heerlijk weer
Maar gisteren tijdens de wandeling goot het
En dat hebben wij 3-en geweten
 
We liepen door plassen
 

We schuilden onder bomen
 

En Foska liet zich lekker droog maken
 
 
En toen ik weer thuis was werd het nog erger
Hagelstenen, onweer, keiharde regen
 
 

dinsdag 12 april 2016

Lente.....



En daar is ze weer, de prachtige witte en roze bloemetjes
Ik wandelde maandag en ik zag ze nog niet
En dinsdag en daar waren ze ineens
 
Vanuit ons raam

 
Ik ben zo blij wanneer ik ze weer zie
Die kleine witte bloemetjes
 
 
 
THUIS DRUK BEZIG
 
Ik had een heel mooi blog gemaakt
 over de biografie die ik las over Janis Joplin
Maar toen ik het op mijn weblog had gezet
merkte ik dat het heel lang duurde voor ik het kon openen
Ik denk vanwege de You Tube filmpjes
Jammer, ik bewaar het nu maar als concept
Op mijn woonblog kun je wel de huizen waar Janis woonde bekijken
 
 
En ik ben nu bezig met een verslag
 over een boek van Maya Angelou dat ik las
Prachtig boek
WORDT VERVOLGD
 
Ik las voor mijn
BIOGRAFIEPROJECT 2016
 
Het rebelse leven van Lily Braun
Een Leven - Simone Veil
Janis Joplin - Ellis Amburn

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015