zondag 14 april 2019

Voor mijn boekenproject 2019 las ik van Beatrice de Graaf "Tegen Terreur, hoe Europa veilig werd na Napoleon."


Beatrice de Graaf schrijft zoals ze praat, gedreven, deskundig, enigszins belerend, gedetailleerd met een toets van ironie. Het boek bevat een veelheid aan onderwerpen. Het duizelt me regelmatig vanwege de vele namen, diplomatieke handelingen, invloeden, botsingen. Eigenlijk zou ik het boek moeten kopen om als naslagwerk te hanteren. Ik heb de tijd na Napoleon eigenlijk altijd beschouwd als de "restauratie". Nooit beseft dat hier de grond werd gelegd m.b.t. Europees veiligheidsdenken  en een periode dat naties structureel gaan samenwerken.

In dit boek beschrijft De Graaf gedetailleerd het experiment dat Wellington namens Groot-Brittannië samen met Oostenrijk, Rusland en Pruisen begint. Napoleon is verslagen, maar wat nu? Het veiligheidsexperiment begint waarmee men wil voorkomen dat de Franse ‘terreur’ zal terugkeren die Europa 26 jaar lang in zijn greep heeft gehouden. Door dit boek begrijp ik de figuur Wellington beter.

Ik heb de naam eerder gehoord. Charlotte Bronte, de schrijfster van o.a. Jane Eyre was een warm bewonderaarster van hem. Ik begreep nooit het belang van deze man. Door dit boek begrijp ik hoeveel invloed hij heeft gehad na het verslaan van Napoleon. Te midden van al die onzekerheid neemt hij de rol van innovator, bemiddelaar en visionair op zich. Omringd door invloedrijke mannen als Metternich, Talleyrand, tsaar Alexander I en koning Frederik Willem III is hij het, volgens de Graaf, die het verscheurde vroeg negentiende-eeuwse Europa richting een proto-Europese veiligheidsraad manoeuvreerde. Engeland heeft veel geld, geld wat ze verdienden in India. Zij steunen met dit geld de kleinere Duitse staten tegen de Pruisen.
  • Napoleons Grande Armee wordt ontbonden. 
  • De Bonapartes verbannen en onder toezicht geplaatst. 
  • Bonapartistiche generaals weggezuiverd.
  • Het regime Van Lodewijk XVIII wordt gestabiliseerd.
  • Oprichting Geallieerde Raad. Diplomaten en generaals van diverse landen vergaderden dagelijks met elkaar. 
  • Er blijft een bezettingsleger in Frankrijk.
  • De kosten voor het onderhoud komt bij Frankrijk.
  • De gezamenlijke geallieerde bezetting van Frankrijk is een novum.
  • De veiligheid wordt gekocht en betaald via de internationale Europese geldmarkt
  • De geallieerde Raad is een kapitalistische machine, die de politieke en militaire veiligheid aan "financiel securities" koppelt. Frankrijk moet herstelbetalingen verrichten. Mbv Europese bankiers, financiers en investeerders uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland en via de financiële hoofdsteden krijgt Frankrijk in 1818 immense leningen toegespeeld. 
  • Er komt een project van fortenbouw. Van de Noordzee door de Belgische provincies, via de Duitse staten tot aan de Middellandse zee. Nieuwe_Hollandse_Waterlinie
  • Met behulp van vele congressen worden allerlei nieuwe instrumenten ontwikkeld – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles, aanleg van een forten systeem en het razendsnel verspreiden van signalementen van voortvluchtige ‘terroristes’ en ‘assassijnen’
De periode kort na de troonbezetting van Lodewijk XVIII wordt de "Witte Terreur" genoemd. Ultra royalistische menigtes nemen wraak op hun liberale, radicale en Bonapartistische tegenstanders. Rellen, lynchpartijen en plunderingen zijn wijdverbreid. De Franse koning grijpt in, met steun van de geallieerde bezetters. Vele liberalen en radicalen ontvluchten Frankrijk. Zij worden emigres genoemd en bezorgen de autoriteiten in hun gastlanden de nodige hoofdbrekens. britannica/emigre
Restauratie (Frankrijk)

Brussel was een uitwijkplaats voor allerlei soorten revolutionairen. Wanneer er een aanslag wordt gepleegd op Wellington zoekt men de daders dan ook in Brussel, terwijl men bijna zeker weet dat de daders te vinden zijn bij de anti revolutionaire ultra's in Frankrijk. De jongedames Felicite Guyet en Judith Cauchois Lemaire, die in Brussel salon houden, woden gearresteerd en na een hoop gedoe weer vrijgelaten. Politiek komt het beter uit de zoektocht in Brussel te beginnen.

Wat ik niet weet maar in dit boek wordt verteld. Het Zwitserland Neuchatel rijk door slavernij.
slavernijverleden-zwitserland

De basis wordt gelegd
 voor een nieuwe vorm van Europese collectieve politiek

BOEKENPROJECT 2019

Tegen terreur / Beatrice de Graaf
In het spoor van de Russische Ziel - Peter d´Hamecourt
Mijn Amerika - Mart Smeets
Rose - Rosita Steenbeek
Ik kom terug - Adriaan van Dis

1 opmerking:

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015