maandag 28 december 2020

Ik kreeg twee FLOWS voor kerstmis, feest.


De Flow bestaat 10 jaar en ik heb alle jaargangen en ben daar zo trots als een pauw op. Regelmatig pak ik een jaargang en laat me inspireren. Het is een blad totaal anders als alle andere bladen. Het verschijnt 8 x per jaar. Er zijn nu ook internationale Flows. Behalve een blad maakt Flow ook kalenders, agenda's, posters, een papierboek, een tekenboek en nog veel meer en geeft het sinds kort een online mindfulness cursus. 

Wat is er zo anders? Het papier. De maaksters van Flow houden van papier. Het blad is van diverse papiersoorten gemaakt. Diverse diktes, diverse kleuren, heel mooi. De maaksters houden van illustraties en daardoor legden zij contact met illustratoren van over heel de wereld. Wanneer ik erin lees raak ik geïnspireerd. Niet dat ik alles mooi vind, maar vaak vind ik het kundig, zo origineel, zo ontroerend wat de illustratoren maken. 

Vanaf het eerste magazine is er een rubriek waarin het leven van een vrouw besproken wordt, een vrouw die nu leeft of iemand die vroeger leefde. De schrijfsters die de artikelen maken zijn sterk in hun vak. Zo heb ik al zoveel mooie, bijzondere verhalen gelezen en iedere keer word ik weer verrast en blij te lezen over, zoals nu in de nieuwste Flow, Nina Simone.


Flow is een blad wat het begrip mindfulness promoot. Mindfulness, maar ook andere filosofieën, manieren om het leven leefbaarder te maken. Flow volgt allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Niet zozeer de politieke, economische, de waan van de dag ontwikkelingen, meer allerlei alternatieve ontwikkelingen. Zo lees ik over initiatieven die buurtgenoten nemen, ook in deze lastige tijden van afstand houden, lees ik over kunstenaars initiatieven, over tiny houses, over consuminderen etc. 

Flow voelt zich betrokken bij de Black Lives Matter beweging en vroeg zich af: "waarom is ons blad zo wit". De makers gaven aan dat zij hier in de toekomst verandering in gaan aanbrengen en zij houden woord. Ik zie nu illustraties en verhalen van en over mensen van kleur. Want zijn er geen mensen van kleur die het blad kopen, zijn er geen mensen van kleur die illustraties maken, zijn er geen mensen van kleur met een boeiend leven?  Eigenlijk raar dat het niet eerder gebeurde. 


Jullie merken, ik ben fan


zondag 27 december 2020

Ik kom nu pas achter een trend voor 2020 en........ vind het spuuglelijk.

                             Voor de grap heb ik op elke foto een kerstattribuutje van onszelf gelegd

Gisteren begon ik met het bekijken van mijn tijdschriften. Ik begon met de Libelle, de kerstuitgave en ik was verbaasd. Later keek ik in VT Wonen, de kerstuitgave en werd nog meer verbaasd.

Ik ben gek op tijdschriften. Niet alleen voor de foto's en/of de verhalen. Nee, ook het soort papier wat wordt gebruikt, het lettertype, de opmaak. Wat verbaasde me nu?  Ik heb altijd een bepaald beeld bij de kerst, en lange tijd kwam dit goed overeen bij wat ik in de bladen zag. En nu zie ik iets wat ik totaal niet herken. Het donkere, de styling van de kamers, zo donker, zo......... zo wat? 

Vroeger kocht ik veel VT wonen. Ik heb hele stapels van vroegere jaargangen. Dit jaar kocht ik ze niet. Heb ik het daarom gemist? Deze stijl, wat is dit voor stijl? 


Mijn gedachten gaan terug naar vroeger. Ik denk aan twee periodes. De jaren 70. Donkere kleuren waren toen ook in. Ik verfde ooit mijn kamer voor de helft olijfgroen en de andere helft paars. De raamspanten  waren bij iedereen bruin geschilderd. 

Ik denk ook aan 2000. Ik kocht toen jarenlang elke keer dat er een VT wonen uitkwam een exemplaar.  Het was de tijd van het minimalisme. Ik hield van die stijl. Ik vond de mode prachtig. Ik herinner me dat we rokken tot op de grond droegen. Ik had een prachtige grijze rok tot op de grond van een stof die op vilt leek. Tassen werden kruiselings over je borst gedragen en sloten plat aan, heel mooi, grijs was de kleur en zwart en wit en crème. Ik herinner me dat de woninginrichting minimalistisch werd, kaler kun je ook zeggen, rustig. En nu, 20 jaar later, in een tijd dat er een pandemie heerst en alles op losse schroeven staat zou je zeggen dat we behoefte hebben aan rust. Maar wat zie ik, misschien zijn donkere kleuren om je heen fijn, beschermend, maar die luxe, goud, zilver, koper, fluweel, want dit is het woord dat ik steeds lees, luxe. Raar vind ik dat. Is luxe hetgeen we nu nodig hebben? 


Dit huis heeft in elke kamer behang, druk behang. Waarom juist nu? Ik ga dit echt eens uitzoeken wat de achtergrond hiervan is. In deze tijd. Waarom deze donkere kleuren, waarom deze hang naar luxe? Geeft dit mensen een fijn gevoel? 


Zien jullie dit? Dit doet toch echt hippieachtig aan. Die bank van velours. Maar het voelt niet hippieachtig en we zijn niet hippieachtig. Wat denken de stylistes hierbij? Zie hier het hele huis in deze stijl: vtwonen-binnenkijker

Ik besluit eens te zoeken op internet en vind deze informatie

  • Pantone heeft de tint Classic Blue uitgeroepen tot kleur van het jaar 2020. Deze diepe blauwe tint is elegant, tijdloos en eenvoudig. Het staat volgens Pantone voor rust, vertrouwen en verbinding. Het geeft het verlangen weer naar een betrouwbare en stabiele basis waarop we kunnen bouwen. En de kleur reflecteert en bevordert veerkracht. stijlvolstyling/woontrends 2019-2020
  • Ik lees in de Seasons : Door het toevoegen van goud krijgt je interieur meteen een chique tintje. Bij goud geldt wel: less is more. Teveel goud bij elkaar wordt kitscherig, terwijl her en der een gouden accessoire juist een rijke uitstraling geeft.
  • Lidewij Edelkoort voorspelde bruin als kleur voor dit jaar en ze voorspelt groen voor 2021
  • Ik lees in Cosmopolitan: Tijd om je opa en oma om inspo te vragen, want het klassieke interieur is terug van weggeweest. In 2020 zullen we deze interieur trend veel voorbij zien komen. Klassieke elementen in huizen (lees: ornamenten aan het plafond, chique ramen), gecombineerd met statement pieces (die je grootouders toentertijd waarschijnlijk oversloegen). Een klassiek behang, een opvallende salontafel uit de kringloopwinkel of een gouden kroonluchter zijn perfect te combineren met moderne items. Je interieur mag donker, donkerder, donkerst. Klinkt misschien als iets heel engs, maar het is prachtig. Verf een muur (of de hele kamer) diepzwart, en breng licht terug door gekleurde items toe te voegen. Zijn zwarte muren je iets te donker? Wat dacht je van terracotta, donkerblauw of mosgroen? Deze kleuren geven je interieur al wél de warmte, maar zijn net iets veiliger dan zwart.  (Inspo=Slang for Inspirational, weer wat geleerd 😊) Ik vraag me hierbij af opa en oma, wie zijn dat? bedoelen ze mijn generatie? Hadden wij chique ramen? Wanneer ik aan de jaren 70 denk was het qua kleuren donker, maar toch absoluut niet chique? 
  • Een andere woontrend die we dit jaar gaan zien is ‘more is more’. Deze trend voelt romantisch aan, het is een klassieke stijl waardoor je het gevoel hebt jezelf te wanen in zware, luxe en donkere stoffen in je huis. De stoffen zijn vaak glanzend, rijker en kwalitatief zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan items uitgevoerd in de zachte luxe stof velvet en prachtige glazen vazen. Je zult zien dat je de sfeer in huis krijgt van een eeuwenoud grachtenpand. Warme kleuren als bordeauxrood, donkergroen, koningsblauw én goud passen perfect bij deze luxe woontrend.
  • Het gebruik van goud in je interieur heeft een betekenis. Goud toevoegen ontspant, zorgt voor wijsheid en geeft veiligheid. Ook straalt goud luxe uit.
Wat ik zie vind ik eigenlijk allemaal spuuglelijk. Ik begrijp ook niet zo goed waar het idee, het gevoel vandaan komt. Hebben jullie op dit moment behoefte aan luxe? Is dit een stijl die jullie in huis zouden willen nemen? Ik zie een trend als de weerspiegeling van een tijd. Maar wat weerspiegelt deze hang naar luxe?


Hier veel video's over trends youtube/Trends TV channel

zaterdag 26 december 2020

Kerstcadeautjes.


IK HOU VAN PAPIER
GENIET VAN DE ONTWERPEN EN VORMGEVING

En het inpakpapier voor de kerst is zo leuk

Ieder jaar geven wij elkaar cadeautjes

MIJN CADEAUTJES

Het boek voor papierliefhebbers



Een  must 😊 voor mensen die van papier houden
Allerlei soorten papier
Prachtig vormgegeven

TIJDSCHRIFTEN
Ik hou van tijdschriften


BOEKEN
Een biografie van Emily Dickinson
 En een beeldbiografie van Emily Dickinson

Ik heb jarenlang in de veronderstelling verkeerd
 Dat ik alle autobiografieën van Simone de Beauvoir had
Tot ik dit jaar ontdekte dat ik er 1 mis
Be Bloei van het Leven


STIFTEN
Fluorescerend en met glitter
De stiften die ik gebruikte zijn nu bijna leeg en niet meer te koop
Ik heb diverse andere stiften geprobeerd
maar die geven veel minder effect
Dit kunnen wel eens waardige vervangers zijn



donderdag 24 december 2020

Kerstavond en een duidelijke boodschap.


 Kerstavond

Wat voor beeld komt jullie voor ogen bij dit woord? 

Bij mij is dit ieder jaar weer het verhaal zoals ik het als kind hoorde

Het is een verhaal zo krachtig dat het tot nu verteld wordt

Een zwangere vrouw en haar man zijn vanwege politieke omstandigheden ver van huis. Ze zoeken onderdak voor de avond maar kunnen het niet vinden. Uiteindelijk mogen ze in een stal overnachten. Een ster straalt aan de hemel. Die avond wordt er een jongetje geboren. De boodschap die hij als 30 jarige zal uitdragen is helder.

  • Heb God en je naaste lief als jezelf
  • Wie zonder zonde is werpe de eerste zin
  • Jullie zien wel de splinter in andermans oog maar niet de balk in je eigen oog
  • Heb je twee jassen, geef er een weg. 
Duidelijke taal, he? Maar toen, er kwamen theologen, duiders, spraakmakers, uitleggers en ieder interpreteerde het op een eigen manier. Er ontstonden afscheidingen van kerken, kerken werden steenrijk, gelovigen begonnen elkaar te bestrijden. Langzamerhand verdween de duidelijke boodschap.

Toch, vanavond opnieuw, na twee eeuwen, is het kerstavond 
Ondanks alle drukte en gedoe kun je nog steeds horen wat hij ons lang, lang geleden vertelde

Ook nu duikelen de uitleggers, talkshow gasten, ideologen, al of niet deskundigen over elkaar om ons te vertellen wat een toch duidelijke boodschap is: blijf thuis, blijf gezond, zorg voor elkaar, besmet een ander niet.  Door hun toedoen wordt het onduidelijk, worden mazen van het net gezocht. Blijkbaar werkt het zo bij ons, mensen.

woensdag 23 december 2020

Woorden voor het jaar 2021.

Ik zit in de huiskamer

Net het ontbijt op

De deur naar de tuin staat open

 Lekker eventjes frisse lucht binnen 

De vogels hebben eten 

  De dag kan beginnen

Wat is het toch leuk

 een stapel kaarten op de mat te vinden

Ik ben aan het nadenken

 over woorden voor het jaar 2021

Judy van Bubbels begon ermee en ik vind het een leuk idee

VERSIMPELEN, NEEM DE TIJD, VERDIEPING

Versimpelen: Dit heeft te maken met perfectionisme en ideeënrijkheid. Beide bezit ik in hoge mate. Vaak fijn, maar even vaak storend. Het maakt dat ik het beste wil bereiken en het maakt dat ik altijd wel iets kan verzinnen om het leven leuk te maken. Maar....... het kan er ook toe leiden dat ik helemaal op hol sla, bezig blijf met verbeteren en het dan juist mislukt. Bovendien heb ik Maagd als sterrenbeeld en wij Maagden zijn op het detail. Hartstikke leuk, maar de combinatie van op het detail gericht zijn, perfectionisme en creatief denken kan lastig zijn.

Ik vertelde eerder al dat ik kiezen moeilijk vind. Sterker, ik haat het. Sommige dingen gaan super gemakkelijk. De wekelijkse boodschappen, een makkie, niks geen keuzestress. Iets nieuws kopen als een boek, leuk, graag, draai er mijn hand niet voor om. Maar op andere vlakken, lastig, moeilijk, gedoe. Het woord alleen al jaagt me de boom in. Maar versimpelen klinkt totaal anders. Het klinkt als goed voor jezelf zorgen, het gemakkelijker maken voor jezelf.  


Binnen nieuwe amaryllissen
We hadden ze al eerder, maar die waren uitgebloeid

Neem de tijd  ga ik volgend jaar uitproberen. Na mijn pensioen ben ik bezig geweest een nieuwe structuur te vinden. Het is nu redelijk gelukt. Ik verbaas me er nog steeds over dat de tijd vliegt. Wat nieuw is en wat met Corona te maken heeft is dat ik zo rusteloos ben en ongeconcentreerd. Hulpmiddel kan zijn, neem de tijd. Ik ben al een beetje aan het oefenen met boodschappen doen. Ik heb nu eens gekeken hoeveel tijd ik daar mee kwijt ben en dat is veel langer dan ik dacht. Zo ga ik eens bewust kijken hoeveel tijd een bepaalde handeling eigenlijk kost. De tijd vliegt dan niet, nee, ik ben me er meer bewust van.


Buiten in de tuin prachtige takken

Verdieping: Daar heb ik echt behoefte aan 

  • In het tekenen en schilderen. De afgelopen jaren heb ik met diverse materialen geëxperimenteerd. Nu wil ik naar een soort samenvatting streven. Toepassen wat ik geleerd heb. Met aquarelverf werken gaat daar een belangrijk deel van uitmaken, want ik mis het nu. Voor het eerst eigenlijk sinds 2 jaar. 
  • Verdieping in kennis op het gebied van klimaat, milieu, agrarische sector en economie.

dinsdag 22 december 2020


Bloggen, ik vind het zo leuk. Ik doe het ook al heel lang, al 12 jaar. Ik zag het in het begin als het bijhouden van een dagboek, om terug te kunnen zien wat er in een jaar gebeurde. Later kwam mijn boekenblog erbij, beschrijvingen geven van de boeken die ik las. Een periode postte ik informatie, achtergronden mbt creativiteit. Ook heb ik een keer een half jaar project verzonnen, iedere week iets leren of oefenen. Het was leuk en stimulerend. Ik leerde flensjes te maken en pesto. Ik zocht er achtergronden bij. Maar ook leerde ik over de staten van de USA, het was de tijd dat Obama gekozen werd. En zo leerde ik elke week iets anders.

Dit jaar wilde ik inzicht krijgen in de wisseling tussen economie, het klimaat en de agrarische sector. Ik wilde er van alles over lezen. De eerste drie maanden lukte het goed. Ik haalde de boeken uit de bibliotheek. Maar toen in maart de lockdown kwam wilde ik liever niet meer naar de stad. 

Voor het volgende jaar ben ik weer op zoek naar iets dergelijks. Eerder bedacht ik 21 uitdagingen voor het nieuwe jaar. Ik neem de volgende ervan over omdat ik ze ook voor het bloggen kan gebruiken. 

  1. Vorm geven aan de jaargetijden
  2. Mijn boekenproject weer oppakken
  3. Structuur vinden
  4. Een gevoel krijgen vooruit te gaan
  5. Toekomst bedenken
Wanneer ik er zo over nadenk kom ik tot dit
  • Verder gaan met mijn interesse in economie, agrarische sector, het milieu. Het afgelopen jaar las ik een paar boeken die inzicht gaven, zoals o.a. de Donut Economie van Kate Raworth. Maar ik voel me nog vrijwel een leek op dit gebied. Hoorde  de afgelopen jaren er van alles en nog wat over. En net zoals met alles op dit moment komt de vraag boven " Wat is er waar?" Nu heb ik bedacht om in 2021 elke week een blog te besteden aan dit onderwerp. Op Twitter volg ik aardig wat mensen die er verstand van hebben. Misschien verdiept mijn inzicht zich wanneer ik er regelmatig over schrijf.
  • Wat betreft mijn boekenproject. Het afgelopen jaar ging het mis. Ik kon me totaal niet meer concentreren. Ik heb nu bedacht dat een beetje dwang misschien kan helpen. Dwang? Ik hoor het jullie vragen. Waarom dwingen? Lezen moet toch leuk zijn? Ik kom op het idee vanwege de afgedwongen lockdown van dit moment. Maandenlang werd ons vriendelijk gevraagd ons aan de corona maatregelen te houden, vriendelijk, nog vriendelijker,.........tot de hamer viel en dwang toegepast werd. Is dwang niet heerlijk duidelijk, niks geen gemits en gemaar meer. Dat wil ik het komende jaar ook eens op het lezen toepassen. Iedere dag een tijdstip kiezen en gaan zitten of ik wil of niet. Doen, wedden dat het plezier weer terug komt? En er dan een blog over schrijven. 
  • De jaargetijden. Een onderwerp wat mijn hele blog door voorkomt, al vanaf het begin houdt dit me bezig. De wisselingen, de kleuren, de vormen, de betekenis. Tot nu toe postte ik meestal foto's. Daar ga ik natuurlijk mee door. Ik vind het veel te leuk ze te maken. Maar ik wil het komende jaar wat meer naar betekenis zoeken. Bijv. wat gebeurt er eigenlijk wanneer het winter is? 
  • Ook zou ik weer wat meer over creativiteit willen bloggen. Het was leuk indertijd. Ook dit wil ik weer gaan doen. Zeg 1 x per 2 weken. 
  • En ik bedacht ook BLIJ. Ik heb behoefte aan BLIJ. Het komende jaar wil ik graag een vorm zoeken om het over dingen te hebben die me blij maken. Creativiteit doet dit, leren doet dit. Het gaat hier nu niet om grote dingen, nee dingen als breien, haken, koken, bakken. Misschien ook weer eens terugkeren naar de Tarot etc. Ik denk er ook over na of ik iets meer wil doen met Google Earth. 
Dus:
  • 1 x per week over iets bloggen economie, klimaat, agrarische sector
  • 1 x per 2 weken iets over creativiteit
  • Jaargetijden, doorgaan met foto's plaatsen. Maar ook naar betekenis zoeken.
  • Boeken, 2 romans per maand en 1 biografie en er een blog over schrijven
  • Schrijven over iets wat ik doe, iets wat blij maakt.

maandag 21 december 2020


Zo, de boodschappen voor de hele week zijn binnen. Ik dacht, maandag 13.00 uur, het ouderenuurtje, het zal misschien niet zo druk zijn. Het viel ook mee. Wel drukker dan normaal. Ik heb zo'n vermoeden dat het op andere dagen drukker zal zijn. Van te voren bedacht ik een kerstmenu. Nam me voor wat vorig jaar goed hielp, versimpelen. De boodschappen zijn nu opgeruimd. Dat is weer een zorg minder ;-)


Vandaag begint de winter. Ik ga daar eens heel erg van genieten. Winterwandelingen. Genieten van de takken afstekend tegen de lucht. Hier en daar de kleur van een rode bes, heerlijk. Boerenkool, ik haalde het weer in huis. Koffie met slagroom en zelfgemaakte kaneelbroodjes, heerlijk. Kaarten schilderen met de winter als thema.

what-is-the-winter-solstice

een-uitleg-van-de-winterzonnewende-2020-wanneer-en-waarom

21-december-2020-de-grote-conjunctie-verwacht-jij-een-gebeurtenis/

Maar nu eerst de kerstdagen en oud en nieuw

zondag 20 december 2020

Ik kreeg weer een verrassing.

                                                          Wat is al dat kerstspul toch leuk
Dit hangt buiten

Van een vriendin kreeg ik zo'n schattige kerstkaart
 

 
En van een andere vriendin
 Die prachtige dingen van papier maakt
Kreeg ik een pakje

MUTSJES


Een papieren rendier kerstbal


EEN KERSTSTER VAN PAPIER
Wat een werk, he?


Een kerstkaart en sterren


En lekkere chocolaatjes
Ik ben verwend



vrijdag 18 december 2020

Hoe ging het in 2020 met het tekenen/schilderen.

           

   Kaarten m.b.t. de seizoenen

Zo moeilijk als ik me het afgelopen jaar kon concentreren op lezen. Zo gemakkelijk ging het concentreren op schilderen en tekenen. Ik had er ook heel veel plezier in.      

Zoals altijd schilderde ik kaarten bij de seizoen. Het begon met de lente. Al scrawlend door Instagram kwam ik ineens op het idee om vrouwengezichten te combineren met bloemen en vlinders. Ik gebruikte er opnieuw markers voor. Ik genoot van de effecten die het materiaal geeft.

Ik maakte 3 grotere schilderijen

Bij deze had ik ineens het effect van aquarelpotloden door

4 Boekjes

Tijdens de periode van de #stayhome #staysafe maakte ik 4 boekjes voor vriendinnen en voor Salem.  Meerdere kaarten op elkaar leggen en aan de binnenkant met een sierdraadje vastnaaien. Ook hier vond ik weer effecten en vormen. Ik gebruikte er teksten bij. Het was leuk.


Ik maakte zomerkaarten

 
En schilderde dingen uit huis


Herfstkaarten

Via Etsy verkocht

Theepot en cupcakes schilderij

Afrikaans kind met bloem

 Zelda boekenlegger

Zwart wit pentekening

Ik verkocht een Frida Kahlo kaart

Ik maakte 40 kerstkaarten

Het was opnieuw een jaar van experimenteren. Ik leerde twee jaar geleden tijdens de cursus illustratief schilderen het gebruik van meer materialen kennen. Daarna ben ik steeds gaan zoeken wat voor effecten er mee kan krijgen. En van daar uit ontstonden ook vormen. 

En nu, er staat een nieuw jaar voor de deur

Ideeën voor het nieuwe jaar

  • Iedere maand een portret van een beroemde vrouw
  • 5 kaarten per seizoen
  • Het zomerschilderij waar ik mee bezig was afmaken
  • Kerstkaarten
  • Kennis mbt illustreren uitbouwen
  • 4 grote aquarellen maken

woensdag 16 december 2020

Kerstkaarten opgestuurd.

 

Vandaag stuurde ik de kerstkaarten op

Ook een pakje voor een vriendin in de USA

Ik vraag me af of het wel zal aankomen

Toen ik al thuis was vroeg ik me ineens af of er niet te weinig postzegels op zijn gedaan

De verkoopster van de Primera heeft ze erop gedaan

Dus zou het goed moeten zijn

Maar thuisgekomen vind ik het ineens zo goedkoop


Er is ineens iets raars met mijn fotoprogramma

Ik kan niet eens zeggen wat er raar is

Want ik begrijp het niet

Deze foto heb ik nu geplaatst via kopiëren en plakken

Kan blijkbaar ook

Morgen maar eens uitzoeken

dinsdag 15 december 2020

Daar is hij dan, de Lockdown.


Na gisteren, met de aankondiging van de lockdown, kunnen we het begrip "mondige burger"  begraven, denk ik? Zou minister Hugo de Jong het zelf begrijpen toen hij gisteren aangaf de scholen en de kinderopvang te sluiten, zodat ouders gedwongen worden thuis te werken? 

Hoe vaak hoorde ik het niet, de mondige burger? Ik dacht steeds dat bedoelt werd de verstandige, bij de maatschappij betrokken burger. Maar nu, ineens, begrijp ik het. De mondige burger is de neo-liberale burger, die kan, nee, die moet kiezen. De burger die gecreëerd is in de laatste 30 jaar. De burger die aan het eind van het jaar de verzekeringspremies bekijkt en slim kiest, de burger die de gasrekeningen vergelijkt, de burger die uitzoekt welk ziekenhuis bij hem past. Was dat wat de regering deed, al die maanden? Een dringend beroep op de calculerende burger? Dan zijn ze nu uit de droom geholpen en zijn ze tegen de verwende, eigengereide, alles moet kunnen wanneer ik het wil burger aangelopen. Beau formuleerde het gisteren voorzichtig: " De burger heeft blijkbaar dwang nodig". Hugo de Jong mompelde nog, ja, in Aziatische landen hebben ze nog meer mogelijkheden, maar in zo'n land wil ik niet leven. 

Maar, in China hebben ze het na een stevige lockdown en bespuiten, met wat, geen idee, alles werd ontsmet, het virus  in 3 maanden weg gekregen. En toen het opnieuw uitbrak hebben ze een stad met 11 miljoen mensen in 1 week getest en de gene die het virus met zich meedroegen in quarantaine gezet. Is dat echt zo'n slecht beleid geweest? 

Er is nu dus DWANG, een lockdown. Mijn hemel, dwang in dit land van vrijheid en alles moet kunnen.  

Op twitter volg ik een aantal verpleegkundigen. Hun verhalen zijn hartbrekend. Ook dringt er soms een verhaal door, tussen al het geschetter der verongelijkten, van mensen die iemand verloren in deze tijd. Wat die mensen meemaken is veel belangrijker dan al die verongelijkten en viruswappies die het hoogste woord voeren. Ik heb echt een beetje leedvermaak dat de verongelijkten en de wappies nu gedwongen worden. 

Wat ik me afvraag is hoe die ondernemers zich voelen. En dan bedoel ik niet beroerd, want onze omzet verdwijnt. Ik was blij gisteren te horen dat de detailhandel begrip had voor de lockdown. Dat was anders met de horeca. Daar vierde verongelijktheid hoogtij. Hoe voelt de horeca het dat ze belastinggeld krijgt? Zit ik er ver naast wanneer ik denk dat zij meestal VVD stemmen? De partij die zo'n voorstander is van minder belasting. Beetje raar toch om het dan nu normaal te vinden dat de overheid bijspringt met belastinggeld? 

Een overheid die jarenlang bezuinigde op de eigen sector? Die daar zo trots op was, broekriem aanhalen, weten we het nog? Waardoor we nu een deel van de problemen hebben zoals een onderbezetting van de zorg, leraren, politie? Voelt de horeca nu dan een beetje dankbaarheid dat wij met zijn allen hen ondersteunen? Zal deze sector voortaan anders tegen belastinggeld aankijken? 


maandag 7 december 2020

Hoe is het met mijn biografie-en boekenproject 2020 gegaan?


Boekenproject 2020

De Kanarie in de Kolenmijn - Marianne Thieme en Ewald Engelen
De Donut Economie - Kate Raworth
De rode schoenen - Joanne Harris
Trots en Vooroordeel - Jane Austen
Foon - Marenta de Moor
De kleine Piketty
De Tomaat - Annemieke Hendriks
Europeanen - Orlando Figes
Emma -Jane Austen
Audrey Hepburns jeugd jaren in Arnhem
Wie is Noelle - Dominique Saint Alban
Het heksenmasker - Minette Walters
Het leven is een wonder - Leni Saris
In de naam van Salome - Julia Alvarez
Stranddieven - Joanne Harris

Biografieproject 2020

Onuitwisbaar - Edward Snowdon
Super Olcay - Olcay Gulsen en Karin Kuijpers
Biografie van Ruud Lubbers
Biografie van Steinbeck- Benson
Brieven van John Steinbeck
Brieven aan Algren - Simone de Beauvoir
Een welopgevoed meisje - Simone de Beauvoir 
Simone de Beauvoir - Kate Kirkpatrick
Emily Bronte -  Winifred Gerin
Talleyrand - Duff Cooper
Hortense de Beauharnais - Thera Coppens

In 2014 bedacht ik dit project
Het plan,  per jaar 24 romans en 12 biografieën lezen
Dit jaar lukte het voor het eerst niet
Het werden 15 romans en 10 biografieën
Vanaf maart toen de Corona epidemie uitbrak kon ik me heel slecht concentreren op lezen 

Het plan voor 2020 was iets af te wijken. Het ging me niet meer zo om romans, ik wilde meer kennis op doen m.b.t. de agrarische sector, de economie in relatie tot het veranderende klimaat. Doordat ik niet meer naar de bibliotheek kon i.v.m. Corona stopte dit.
  • De Donut Economie van Kate Raworth heeft me echter toch veel inzicht gegeven, echt een aanrader. Na het lezen begrijp je dat we vanaf de 80 jaren een neoliberaal economisch systeem hebben gekregen, waarbij groei voorop staat. Dat de groei niet eeuwig door kan gaan. Dat we nu tegen de grenzen oplopen met het gevolg klimaatvervuiling, de grenzen van gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting.  Kate Raworth geeft veel mogelijkheden aan voor de toekomst. Ik maakte er meerdere blogs over, zoals o.a.
Ik wilde ook graag mijn kennis verdiepen m.b.t. de 19- eeuw. De eeuw die schrijvers voortbracht die ik bewonder. The Bronte Sisters, Emily Dickinson, Jane Austen, Proust, de Balzac etc. Ik weet al veel van die tijd, maar ik wilde verdieping.  Europeanen van Orlando Figes is een fantastisch boek, heel interessant: de opkomst van het treinverkeer, het toerisme, de Opera, de kunsten, het patent, klassieke orkesten en nog veel meer, aan de ene kant werden Europeanen mensen die trots waren tot dit continent te horen, aan de andere kant kwam het nationalisme op. 

  • Het was een plezier over Simone de Beauvoir te lezen
  • Volgend jaar ga ik hiermee verder
  • John Steinbeck is inspiratie en plezier
  • Edward Snowdon zeer interessant
Volgend jaar probeer ik wel de aantallen te halen
Ik weet niet of ik dan weer naar de bibliotheek kan gaan
Maar dat geeft niet, want ik heb veel boeken gekocht
Ze wachten erop dat ik ze ter hand neem. 
Nu duimen dat ik de concentratie op kan brengen

zondag 6 december 2020

Weet ik de essentie van mijn leven?


Je bent echt een kind (mens) van deze tijd. Veel veel veel. Zo zit onze hele maatschappij tegenwoordig in elkaar. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer. Honderdduizend dingen. Weet je ook al wat de essentie van je leven is en wat jouw leven het meest zinvol maakt? Dit schreef Elly op mijn blog van gisteren. 

Ik keek een beetje op van deze reactie. Ken ik de essentie van mijn leven, dat is nogal een vraag. Ik probeer te begrijpen wat deze vraag te maken heeft met waar ik over blog. 

Waar ik mee kan beginnen is vertellen wat essentieel is in mijn leven: creatief denken, analyseren en leren

  1. Creatief denken maakt dat ik anders kan denken en daardoor oplossingen kan vinden waar een ander niet aan denkt. Maar ook dat ik naar vormen zoek waarin ik me kan uitdrukken. 
  2. Analyseren maakt dat ik altijd vragen heb. Ik ga zelden uit van wat me op voorhand wordt verteld. Ik ga op zoek naar antwoorden. Met mijn vragen kan ik ook ontregelen, dat ontdekte ik al jong en ik schrok van de reacties van mensen. In mijn werk ontdekte ik echter wat een goed hulpmiddel het is, hoe ik mensen ermee kan helpen. Mensen zijn vaak zo vast gelopen. Het was goed met hen op pad te gaan en uit te zoeken wat er mogelijk is in situaties die uitzichtloos leken. 
  3. En leren, niets leukers dan leren. 

Dat ik een lijstje maak met 21 dingen die ik volgend jaar wil doen heeft niet zozeer te maken met veel, veel, veel, ik volg een creatieve vorm, het jaar 2021 linkt naar het idee 21 dingen. Een lijstje maken is voor mij niet moeilijk, ideeën buitelen over elkaar (Creatief denken). Ik wil graag groeien volgend jaar, iets leren. Ik ben nu aan het uitzoeken wat het is wat ik wil leren. Ik verzamel daar ideeën voor, brainstorm. Het gaat me niet om veel, ik ben niet op zoek naar veel, ik brainstorm, ik zie het 21 lijstje als een speelse creatieve vorm, met allerlei mogelijkheden, zonder beperkingen. Later kies ik daaruit. 

Wat mij betreft heeft deze werkwijze niet met de tijdgeest te maken. Ik vind het al vele jaren een werkwijze die inzicht geeft.

Wanneer ik weet wat ik ga doen bedenk ik er een doelstelling bij. Een doelstelling is voor mij geen opdracht, het is een hulpmiddel, geen moeten of dwang. 

  1. Wat wil ik bereikt hebben aan het eind van het jaar
  2. Hoeveel tijd kost het en is het eigenlijk wel haalbaar, neem ik niet teveel hooi op mijn vork
  3.  Overigens moet het ook weer niet al te gemakkelijk zijn, een uitdaging stimuleert me
  4.  Het is dus naar een middenweg zoeken. 

Wanneer ik niet meer zou kunnen denken, analyseren en leren zou ik iemand anders zijn. Het is dus wel een deel van de essentie van mijn leven. Heb ik dus toch de vraag deels beantwoord. 

zaterdag 5 december 2020

21 dingen voor 2021 lijstje nr. II. Structuur en kiezen.


Ik zocht gisteren de kerstspullen op

Ik ga weer verder met mijn 21 voornemens lijstje.

De afgelopen dag dacht ik erover na. En ik ontdekte dat de woorden structuur en kiezen steeds terug keren. Bij het begrip structuur zegt tegelijkertijd een stemmetje stom, wie wil er nu structuur? Bij structuur leg je jezelf vast en wie wil dit nu? Ik denk dan terug aan de tijd dat ik werkte en vast zat in de structuur die daarmee verbonden was. Vroeg opstaan, bijtijds naar bed. Het werk was meestal leuk, maar ik haatte het vastzitten in de tijd. Droomde over vrijheid.

Toen ik met pensioen was vond ik het structuurloze heerlijk. Eindelijk kon ik eens uitzoeken wat mijn biologische klok is. Ben ik nu echt het ochtendmens wat het werk van me maakte? Ik bleef lang op, echt lang, tot diep in de nacht en begon de morgens te missen. En ik ontdekte iets wat ik nooit gedacht had toen ik nog werkte. Tijd vliegt. In plaats dat ik zeeën van tijd heb vliegt de tijd. Ik ontdekte dat ik zowel een ochtend-als een avondmens ben, kan dat eigenlijk? En dat mijn biologische klok veel langzamer tikt dan de echte klok. En dat vond ik zo raar.

De afgelopen jaren probeerde ik verschillende dingen om structuur aan te brengen. Ik heb het nu aardig op orde. Is het boosaardige stemmetje hiermee weg. Nee hoor, volop aanwezig. Ik sus het met de woorden, van structuur kan altijd afgeweken worden 😊


Maar nu het lijstje, opnieuw structuur en daarbij ook nog eens kiezen. Laat ik dit nu toch heel moeilijk vinden. Waar heb ik het over? Jullie zien dat ik al op 23 zit, de rode ideeën heb ik er nu bij gezet. En ik weet nu al dat er nog meer bijkomen. Wil ik er echt 21 hebben dan moet ik dus kiezen (of bundelen 😊)

  1. Vorm geven aan de jaargetijden, op mijn blogs en via schilderen/tekenen
  2. Mijn boekenproject weer oppakken
  3. Kennis mbt illustreren uitbouwen
  4. Kennis mbt bakken uitbreiden
  5. Yoga gaan doen (nu al geen zin, hmm)
  6. Structuur vinden, planning op orde in wat voor vorm ook
  7. Uitzoeken hoe ik meer het gevoel krijg vooruit te gaan
  8. Toekomst verwachtingen bedenken
  9. Wandelen
  10. 4 grote schilderijen maken
  11. Fotograferen
  12. Uitzoeken of ik wil leren digitaal te tekenen
  13. Hopelijk weer naar de bieb, mijn vrienden en Den Haag, mijn broer
  14. Abonnement op Burgers Bush? 
  15. Evenwicht vinden in mijn zoektocht op de sociale media 
  16. Salem ook een Etsyshop 
  17. Iedere maand een tekening van een beroemde vrouw maken 
  18. Dozen met mooi papier beplakken
  19. Breien of haken, een col, handschoenen of sokken. Een trui? 
  20. Foto's opschonen 
  21. Meer verkopen Etsy 
  22. Uitzoeken waar uitgeverijen van kaarten zitten 
  23. Portretten tekenen van mensen met mondkapjes
Maar een dergelijk lijstje maken is niet het probleem. De moeite zit in het bedenken,  waar wil ik het komende jaar naar toe? Niet met de tram of vliegtuig, maar qua doelstelling. Ik voel me altijd goed bij een doelstelling. Een doelstelling heeft toekomst. Ik vind toekomst fijn. En wat is er nu mooier dan een schoon fris jaar om een doelstelling te bedenken?


Voorbeelden doelstellingen
  1. Welke soort boeken wil ik lezen?
  2. Wat wil ik leren op het gebied van bakken?
  3. Ik wil groeien op het gebied van schilderen en tekenen, maar wat dan? 
Ik kan natuurlijk denken, wat kan het me schelen? Ik heb toch alle vrijheid, ik kan toch doen en laten wat ik wil? Wie let erop wat ik doe? Die niet zo moeilijk, mens. 

Maar laat deze gedachte me nu net niet gelukkig maken. Een doelstelling, een project, iets voor elkaar krijgen wat ik graag wil, iets leren, iets nieuws, een toekomst, heerlijk. Misschien is het een idee om ook eens een brainstorm lijstje te maken van alles wat ik leuk vind. Soorten boeken. Wat heb ik in mijn hoofd om te schilderen etc. Gewoon, zonder grenzen te stellen en daar dan uit kiezen. Kijk dit bedoel ik, KIEZEN moeilijk.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015