donderdag 1 juli 2021

Overdenkingen.

Ik lees en hoor dat de vrijheid wordt gevierd 

Ik zie rijen mensen wachten op een gratis test zodat ze met vakantie kunnen. Een heel logistiek gedoe, want het ene land wil het zus en het andere land wil het zo. Gaan die mensen allemaal met een gerust hart op reis of is met vakantie gaan nog nooit zo stressvol geweest? Genieten is het toverwoord, ik kan de radio niet opzetten of iemand zegt het wel.

Ik zie overvolle tribunes bij voetbalwedstrijden, nb. in Londen, het hart van de delta variant. Op You Tube zie ik nu filmpjes staan van wandelingen in steden waar nog niet lang geleden iedereen  mondkapjes droeg. Nu zijn de kapjes af en loopt men hutje mutje op elkaar.  

Gisteren las ik het dagboek door wat ik het afgelopen jaar bijhield. Ik vroeg me af, wanneer was wat ook al weer? Ik besloot een timeline te maken. Terwijl ik deed deed en alles wat er gebeurd is  bovenkwam realiseerde ik me dat ik behoefte  heb aan een herdenking, herinnerings- verwerkingsmoment, een bezinningsmoment. 

Want, hoe is het nu met de nabestaanden van de mensen die zo onverwacht overleden? Hoe maken ze het nu?  Ik heb me vaak afgevraagd hoe nabestaanden zich voelen bij opmerkingen als: 

  • Ze hebben een onderliggend probleem en daarom overleden ze. Bedenkt degene die dit zegt niet dat wanneer Corona er niet was deze mensen nog leefden? 
  • Je moet zorgen dat je een sterk immuunsysteem hebt, dan heeft Corona geen vat op je en heb je geen vaccin nodig. Het klinkt mij in de oren alsof sla eten de pest tegenhoudt. 
Hoe is het nu met het zorgpersoneel? Herinneren jullie het nog, beertjes in de vensterbank en op pannen slaan in de tuin, tot en met de koninklijke familie toe. Herinneren jullie je nog de filmpjes op de tv, waar we zorgpersoneel in actie zagen? Later kwamen er andere verhalen, bedreigingen. Ik hoorde ook, ze zijn op, ze moeten vakantie hebben, maar er is een tekort aan personeel, we moeten de achterstallige zorg inhalen. Hoe is het nu met hen? Redden ze het allemaal een beetje?

Hoe is het nu met het onderwijspersoneel? Ik kan er nog steeds niet over uit hoe snel het afstandsonderwijs op poten werd gezet. Met welk een inzet. Waren we trots op hen? Ja eventjes in het begin tot er steeds meer kritiek kwam omdat kinderen een achterstand op zouden lopen.

Hoe is het met de agenten en de boa's? Ook zij kregen veel te verduren. Het officiële verhaal is anderhalve meter afstand houden. Maar de mondige burger zoekt elkaar op op stranden, in bossen en parken of wil massaal demonstreren. De onvrede loopt op en zij zijn de eersten die dit moeten kanaliseren. 

Beroepen in de collectieve sector. 
Beroepen waar de afgelopen jaren  zwaar op bezuinigd werd

Herinneren we het nog: broekriem aantrekken? Maar nu, het geld vliegt om de oren, want de horeca moet gered worden, de festiviteiten branche, de handel, de sportscholen. De sectoren die er zo trots op zijn dat ze werken zonder gemeenschapsgeld. Ze hielden hun hand op, en waren ze tevreden? Ineens is er geld genoeg. Ik hoorde onlangs gezegd worden dat de bezuinigingen verkeerd beleid is geweest, echt waar? 

En nu, is er iets geleerd tijdens deze periode? 
  • Gaat de private sector nu met meer waardering naar de overheid kijken? Gaan zij het normaal vinden dat er belasting betaald moet worden om de werkenden van de collectieve sector een fatsoenlijk loon te geven en meer mensen die het werk kunnen doen?
  • Het zijn rechters geweest die tot nu toe druk zetten achter klimaat maatregelen. En gelukkig zijn ze er en gelukkig heeft de partij die hard schreeuwt over kartelvorming geen macht, anders waren deze rechters nu monddood gemaakt. 
  • Ik hoorde op de radio dat een meerderheid graag thuis wil blijven werken. Zowel werkenden als werkgevers staan hier achter. Weliswaar op een iets andere manier. Misschien 2 dagen op kantoor, 3 dagen thuis. Vermindering file vorming, vermindering luchtvervuiling, minder kantoorgebouwen. 
  • Wordt er beseft dat er veel moet veranderen? Dat deze corona crisis een waarschuwing is geweest. Dat de crisis nog niet afgelopen is. Dat er andere crisissen zijn, klimaatproblemen zijn?
Ok,  laten we eens even flink genieten, ieder op zijn eigen wijze
Maar dan, is het nu geen mooi moment om de balans op te maken en te verwerken?

2 opmerkingen:

  1. Ja, het is tijd. Ik geef maar mijn antwoord op je laatste vraag. En ik zie ook wel hele kleine signaaltjes dat er ook nagedacht wordt over hoe nu verder.
    Ik ben ook niet van de vrijheid, blijheid vieren op dit moment. Moet het nog zien hoe het verder gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel veel vragen he. En het enige wat ik kan bedenken is dat mensen mensen blijven en zolang iedereen voor zichzelf gaat en zichzelf als middelpunt ziet verandert de wereld niet. Er vinden verschuivingen plaats maar in essentie blijft overeind dat alles om het eigen middelpunt draait. We kunnen alleen maar zelf veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015