Een paar dagen later doe ik de gordijnen open en kijk
Alles is weg
Ik kan onze overburen weer zien 😊
En een dag later SNEEUW!!!!!
Mijn Frida Kahlo, die ik dit jaar met markerpennen maakte
Een paar dagen later doe ik de gordijnen open en kijk
Alles is weg
Ik kan onze overburen weer zien 😊
En een dag later SNEEUW!!!!!
Mijn Frida Kahlo, die ik dit jaar met markerpennen maakte
Eigenlijk is het vreemd dat we weliswaar horen dat ons gedrag en het houden aan de basismaatregelen cruciaal zijn, maar in feite onze overheid het meeste bezig is met technische oplossingen. Een corona-app, rioleringen onderzoeken, vaccins, qr-code, G2 pas etc. Is dit de reden dat de overheid nu overvallen wordt door een situatie "die ze niet zagen aankomen". Ik kan me het zo slecht voorstellen.
Gisteren hoorde ik nog op de radio twee commentatoren zeggen: Maatregelen?
Ik weet helemaal niet meer waar ik me aan moet houden.
------------------------
Kunnen ze niet zelf denken?
Moet je horen van een ander wat je moet doen?
Is het echt zo moeilijk?
Er waait een besmettelijk virus door de wereld
Wat ga je dan doen?
In de herfst een boom van puur goud
Wanneer wij uit het raam van de slaapkamer kijken
En de zon schijnt en de lucht is blauw
Dan lijkt het of wij een Vincent van Gogh aan de muur hebben
Maar dan, wanneer de zon weg is
PUUR ORANJE
In het gemeente plantsoen grenzend aan onze tuin
Stralen nog een paar blaadjes
Wat ik zo gek vind is dat mensen die ik waardeer zo anders denken dan ik ooit kon verwachten. En wat ik ook zo vreemd vind is dat zij, binnen de situatie die een pandemie, een ziekte veroorzaakt, zo diametraal tegenover mij staan in hun opvattingen over de tweede Wereldoorlog. Ik ben echt geschokt.
We maken het me in de Tweede Kamer, met als dieptepunt een kamerlid dat tegen een ander kamerlid zegt dat er een tribunaal op hem wacht. De democratie weg, wanneer dit kamerlid zijn zin krijgt? Andersdenkenden voor een tribunaal? De partij waar dit enge kamerlid bij hoort heeft de mond vol over de Tweede Wereldoorlog. Wanneer anderen hen vragen dat niet te doen, jennen en pesten ze en zeggen dat zij er niet over wilden praten, maar kijk, jullie praten erover!
We hebben nu jaren achter de rug waarin we proberen protocollen op te stellen op scholen om pesten tegen te gaan. Helpen ze? Ik mag het hopen. Maar blijkbaar is er geen protocol in de Tweede Kamer.
Vrijheid, ik kan het woord ondertussen bijna niet meer horen, vrijheid van meningsuiting, mijn hemel, wat een deflatie. Alles moet gezegd kunnen worden is het adagium. Ik herinner me de cabaretier die vol trots zei dat niemand ook maar iets kan zeggen wat hem kan raken. En dat ik dacht, wat een zielepoot ben jij, wanneer er in je leven niets is wat zo belangrijk is dat anderen er niet aan mogen komen. Niets van waarde in je leven hebben en wel anderen kwetsen. Is dat vrijheid van meningsuiting?
Ik ben trots dat Nederland in de 17-e eeuw een vorm van vrijheid van meningsuiting kreeg. Het maakte dat uitgevers het aandurfden de boeken van Spinoza te drukken. Spinoza die verbannen werd uit de groep mensen tot wie hij hoorde vanwege zijn afkomst. Mensen die n.b. zelf voor vervolging vanuit Portugal en Spanje naar Nederland waren gevlucht. Hij had een MENING, en wat voor een mening.
De mensen van het FvD hebben ook meningen. En ze mogen ze vrijuit zeggen. Overal. Ze kunnen demonstreren, niemand legt ze ook maar iets in de weg. En dan maar schreeuwen dat hun vrijheid wordt weggenomen. Het is absurd.
Wat ik me afvraag is waarom uitgerekend de Jodenster en de Tweede WO er steeds bij gehaald wordt. Het FVD vroeg welk gedeelte van de geschiedenis dan erg genoeg is om "wat hen nu overkomt" me te vergelijken wanneer WO II niet mag? Ik dacht direct, de Pest, de Pokken, de Spaanse Griep. Het kamerlid waar het aan gevraagd werd stond met zijn mond vol tanden.
Wat ik zo vreemd vind is dat de Jodenster en WO II er zo bij gehaald wordt. Wie heeft daar eigenlijk belang bij? Wat kan de bedoeling zijn? Waar komt het hele idee van uitsluiting vandaan? De mensen die het na mompelen neem ik het half, half kwalijk. In Nederland hebben we toch een redelijke graad van onderwijs, men zou beter moeten weten. Maar welke leiders zitten hierachter, waarom zijn zij zo bezig met WOII?
De historica Lucy Worsley heeft het over fabs/ facts. In de loop der tijden is geschiedenis vertelt en nog eens vertelt en nog eens vertelt en de feiten werden verdraaid en verfraaid en aangepast aan behoeftes. Zij ontleedt ze weer naar wat er werkelijk gebeurde aan de hand van documenten etc. en ze waarschuwt ons.
Het lijkt alsof het FvD en aanverwante groepen bezig zijn de geschiedenis te herschrijven. Dat men er iets van wil maken wat in het straatje van deze figuren past. En wat is dat dan, dat herschrijven wat in hun straatje past? Ik kan maar 1 ding bedenken en dat is antisemitisme. De Jodenster ontkrachten, de kracht van het beeld en waar het voor staat wegnemen, naar beneden halen. Tot we het allemaal gaan geloven. Gaan geloven dat "ZE" ons voorliegen en dat we tribunaals nodig hebben.......
Van de boeken die ik las zijn de meeste "leuke, gemakkelijke" boeken. Wat bedoel ik daarmee? Er is een verschil in lezen tussen een page turner als de Vrijdagavond Vriendinnenclub en een boek van Proust. Ik heb een dikke pil van Proust liggen, ik las het eerder, indertijd haalde ik het uit de bibliotheek. Nu bezit ik het zelf en wil het weer graag lezen, ik hou van zijn boeken. Maar daar heb ik een mate van concentratievermogen voor nodig die ik nu niet heb. Ik vind het niet erg. De "leuke" boeken zijn ook vriendjes van mij.
Mijn boekenproject 2021
Hoe zou het virus weg kunnen zijn? Deze mensen besmetten toch nog steeds elkaar en ook af en toe een gevaccineerde? Dat is toch het verhaal? En nu ineens slaat het virus weer toe en liggen de ziekenhuizen en IC's vol, met de mensen die niet gevaccineerd zijn. Was dat echt niet te voorzien? Ik hoor deskundigen zeggen dat ze het nog niet zo snel hebben verwacht. Wanneer dachten ze dan dat het dan zou komen?
Ik loop me nu al bijna anderhalf jaar af te vragen waarom de overheid nooit de ongevaccineerden aanspreekt. Bij de laatste persconferentie zegt Hugo de Jonge vriendelijk: "we proberen alles te doen om hen die nog twijfelen over te halen het vaccin toch te nemen". Twijfelen, man, ze lachen en jouwen je in je gezicht uit. Waarom pik je dat?
Ineens viel het kwartje. Natuurlijk weten ze het en ze accepteren het als een bijkomstigheid. Denken ze, onder die mensen die niet gevaccineerd zijn wordt groepsimmuniteit opgebouwd? Zouden ze echt gedacht hebben dat de grote groep van kwetsbaren en ouderen en dikkere mensen nu gevaccineerd is en daar dus geen gevaar meer gelopen kan worden? Dus hup, alles kan weer? En nu ineens, over heel Europa stort dit kaartenhuis in? Blijkt het anders in elkaar te zitten?
Maak ik me zorgen over de tweedeling in de staat? Ja, over het feit dat een handjevol stinkend rijk worden en de armoede toeslaat. Maar dat een ongevaccineerde straks nergens meer in kan? Tot voor kort kon het me geen moer schelen. Maar gisteren hoorde ik een betoog op de radio wat me aan het denken zette. De overheid kan op deze manier groepen buiten sluiten, nu de ongevaccineerden, maar straks? Het is wel een heel nieuw fenomeen. Eerlijk gezegd weet ik nog niet wat ik ervan moet denken. Handhaven, G2, het klinkt zo stellig, zo van dat gaan we doen. Maar de praktijk?
Ik heb zelf ervaring met "handhaven". Ik kwam er me in aanraking begin jaren 2000. Ons werk veranderde drastisch. Was het voorheen dat we klanten ontvingen en hen zo goed mogelijk op weg hielpen naar werk, nu moesten wij ineens alle benodigde stukken verzamelen tbv de sociale dienst. De 1 loket gedachte, we werden CWI. Handhaven, het woord was me onbekend, maar ik werd via cursussen op de feiten gedrukt. Ik moest gaan optreden tegen onwillige, niet meewerkende klanten. Klanten die we eerder niet zagen, maar nu zouden komen, want ons werk had ineens te maken met uitkeringen. Ik heb het werk 2 jaar gedaan en vond het dodelijk vermoeiend. Ik ontdekte "Handhaven is niet mijn ding".
Een meisje aan de deur van een Schouwburg zal die problemen tegen komen? Waarschijnlijk gaat alles hier reuze gemoedelijk. Bezoekers staan in de rij met de mobiel en het paspoort in de hand. Maar nu het café? Wie gaat er tegen bezoekers die voorheen hartelijk welkom geheten werden, vertellen dat ze er niet in kunnen, omdat ze geen Qr code hebben?
Zelf denk ik nog steeds dat wij allemaal op een andere, blijvende manier moeten gaan leven. Met veel minder prikkels buitenshuis. Niet alleen om een virus van je lijf te houden, maar ook omdat het goed is voor onszelf en het milieu. Waarom moet alles zo veel en zo groots blijven? Waarom zoveel horeca bedrijven, zoveel winkelketens, zoveel keuzes? Zou het niet een beetje moeten gaan doordringen dat dit allemaal te maken heeft met het neoliberale beleid van de 80-er jaren? Dat we misschien niet zozeer moeten focussen op terug gaan naar het oude normaal, maar eerder vormen zoeken voor een nieuw normaal? Er zijn het anderhalve jaar zoveel leuke, nieuwe initiatieven genomen, we zijn zo creatief geweest. waarom dat ineens allemaal weggooien?
Ik doe elke week boodschappen voor een week
Ik weet precies hoe ik lopen moet om de artikelen te pakken die ik wil hebben
Maar deze week vergat ik de sla en de spinazie, waarom?
Een echtpaar met hun volwassen dochter stond heel lang voor het schap
Ik wachtte en na wat tijd dacht ik, ik kom zometeen terug, en ..... vergat het
Maar de boom voor het huis heeft prachtig goudgroen blad
We maakten gisteren een kleine wandeling
Onderweg nog veel gouden kleuren
Het was 16.00 uur, heel vredig, windstil
In de zomer danst elk blaadje apart
wanneer de wind erdoor waait hoor je een waar concert
Wat was dat leuk, teruglopend van de supermarkt in een blazende wind
En een sneeuw van blaadjes om me heen
Hier nog een schoonheid in kleur
Een week later was hij kaal
Vind ik het erg?
Ik heb een hele boekenplank over Jane Austen, boeken die Jane zelf schreef, een biografie, commentaren en allerlei gezellige boeken als "Tea with Jane Austen". Wat kan Worsley mij nu vertellen wat ik nog niet weet? Dat vraag ik mezelf streng en al innerlijk soebattend koop ik het boek toch. En..... een goede beslissing.
Wat is Worsley weer scherp. Door het lezen van dit boek vallen ineens allerlei zaken, die ik op zich wel wist, op zijn plaats, ineens begrijp ik dingen beter.