zaterdag 12 november 2022

Wandeling door de stad, gentrificatie, vervreemding.

Ik heb het gevoel een boel meegemaakt te hebben. Niets hemelbestormends, allemaal heel normale dingen, maar voor mij, die nog steeds niet in mensenmassa's komt was het heel wat. Zo ging ik met vriendinnen naar beeldengalerij   het Depot in Wageningen.


Ik maakte wandelingen om het huis

Het weer blijft sprankelend schoon en zonnig


KLIMAAT CONFERENTIE IN EGYPTE

Interessant om te weten
In Egypte worden enorme rijen zonnepanelen aangelegd


Ook zijn boeren hard bezig de woestijn te beplanten met graan, zodat de afhankelijkheid van Oekraïne verdwijnt. Wil je meeleven met een organische farm volg dan Wiiwiis farm. Ik kom nog wel eens de opmerking tegen op de sociale media dat wij in Nederland het braafste jongetje van de klas zijn ivm klimaataanpak. Nu, hier kun je zien hoe een land van buiten de EU ermee omgaat........ 

Ik hoop dat de klimaattop lukt en dat wij, de rijke wereld arme landen financieel ondersteunen. Heb er wel een beetje een hard hoofd in. Naar ik hoor is het geld wat hen beloofd werd tijdens de top in Parijs nog niet betaald. Ik maak me ernstig zorgen over het klimaat.

Wanneer je ouder wordt maak je mee dat dingen die in een eerdere periode van grote waarde werden geacht, nu ineens verdacht worden. Globalisering............ eerlijk gezegd begreep ik het indertijd niet erg goed. Ja, ik wist dat de industrie naar de lage loonlanden ging. Maar bijv. dat Oekraïne de graanschuur voor zoveel landen werd is mij volkomen ontgaan. Ik zag wel dat er overal op onze boerenvelden mais groeide ipv het graan wat ik als kind zag, maar waarom, ik begreep het niet. (Dat mais is toch voer voor de veeteelt? Wij eten toch geen mais. Alles voor de veeteelt?) Ik herinner me nog zo goed de grote demonstraties tegen globalisering, mensenmassa's, actievoerend, traangas, het werd maar lastig gevonden door overheden en ik begreep het maar half. Nu begrijp ik dat deze demonstranten gelijk gaan krijgen. Ik hoor dat we productie terug moeten halen, dat we niet afhankelijk moeten zijn van...... noem maar op China, Taiwan, Rusland. Computerchips uit Taiwan? Nee, dank je wel..............We moeten onafhankelijk worden. 

We moeten streven naar een Europees soort Twitter/Facebook, Tiktok achtig gebeuren. Ik ben VOOR. Ik vond Hyves hartstikke leuk. Ook moet ons voedsel weer lokaal worden geteeld. Wij krijgen een voedselbos in de wijk. Eind deze maand wordt de eerste boom gepland. Salem en ik gaan kijken. IK ben daar zo enthousiast over. 

Ik ging met een vriendin naar de bieb. Voor de tweede kaar in 3 jaar. In Corona tijd nooit geweest. 5 weken geleden gingen we ernaar toe. Het digitale systeem bleek veranderd, dus ik was blij dat ze er bij was. Maar de boeken moesten ook weer terug. We gingen weer samen. Daarna maakten we een tocht door de binnenstad, ook voor het eerst in 3 jaar. Nu volg ik via YouTube heel goed veranderingen en ook via Google Earth. Een deel van de stad is op de schop gegaan. Huizenrijen vol flatgebouwen van net na de oorlog zijn verdwenen. De beek die onder de stad doorliep is bovengronds gehaald. 

Nu is in dit gebied het "oude" Arbeidsbureau gevestigd. Het pand waar ik van 1975 tot 2008 werkte. Nu zitten er wooneenheden in. Veel van de veranderingen zag ik al voor Corona uitbrak. Maar nu zie ik toch nog wat vernieuwingen. Over 1 van die vernieuwingen loop ik sindsdien na te denken. Ik ben er eerlijk gezegd nogal geschokt door. Tegenover het Arbeidsbureau stond een flat van 4 etages hoog.

 
Op deze foto zie je een leuk jaren 70 beeld
Zo zag het er uit toen ik met werken begon


Het blijkt dat de overheid op de plek waar deze flat stond kavels aan particulieren heeft verkocht
Men mocht zelf bepalen hoe het huis eruit kan zien.
Op de plek waar vroeger op 4 verdiepingen 4 gezinnen woonden
 heeft nu 1 gezin een huis van 5 verdiepingen
Ik heb het nu over het huis met de grote ramen, 5 verdiepingen!


Ik ben er eigenlijk een beetje naar van 

Allereerst omdat het zo'n intens vervreemdend gevoel geeft dat iets wat zo belangrijk voor me was compleet weg is. Ik sta er en zie een andere wereld. Later ontdekte ik dat Google Earth een mogelijkheid heeft om terug te gaan naar vroegere situaties. Ik ga op het punt staan waar ik vroeger het arbeidsbureau uit kwam en sta in 2022. Ik schuif een balkje en ik sta in 2008, de oude situatie. 

Wat ik me maar blijf afvragen is hoe het kan dat in een periode dat er zo'n huizentekort is er gebouwd wordt op een manier die alleen de rijken zich kunnen veroorloven. Ik zie het in de binnenstad, dure huizen verschijnen, goedkope huizenblokken verdwijnen. Gentrificatie, ik weet het, ik ken het begrip, maar nu zie ik het met eigen ogen. 

Zagen jullie de documentaire over de verbouw van Paleis Soestdijk. Hier zie je verschillende mensensoorten tegenover elkaar staan. Een dame en heer met geld, die het pand willen kopen. Ze moeten een bod doen, maar wat? Ze weten niet wat de andere gegadigden zullen bieden. Zegt ze nu echt: " We kozen het bedrag als volgt. Ik zei, hoeveel arme mensen zijn er in Nederland? Iets meer dan een miljoen? Ok dan bieden we dat".............De plannen die ze hebben worden goedgekeurd, in de toekomst zullen er feesten gevierd kunnen worden en conferenties gehouden, het zal er bruisen van aktiviteiten.  Maar dan willen ze ook een prachtig stuk bos erbij hebben en begint het tegensputteren van de gemeente en de Provincie. God zij dank krijgen zij hun zin niet. Ze krijgen te maken met natuurliefhebbers die allerlei insecten en andere dieren willen beschermen, bomen liefhebbers. Een documentaire die een goed inzicht geeft hoe dit soort (ver)bouwprocessen gaan. 

1 opmerking:

  1. Wat een leuke functie op Google Earth, die kende ik nog niet.
    Ja, het klimaat houdt mij ook bezig. Wat een mooi project in Egypte.
    Ik zag laatst een docu van VPRO Tegenlicht over dat Nederland de op één na grootste exporteur van voedingsmiddelen is, na Amerika. Ik kon het bijna niet geloven. Wat hier geproduceerd wordt: tomaten, uien, vlees, enz , wordt voor meer dan 80 procent geëxporteerd. En wij voeren weer soja in voor veevoer. Dit is allemaal zo krom. Zitten we ons druk te maken over boontjes uit Kenia, terwijl we zelf top-exporteerders zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015