vrijdag 6 oktober 2023

Mijn boekenproject 2023 De Bibliotheek van Verboden Boeken van Brianna Labuskes.

 

Wat kunnen we doen, had Hannah gevraagd
Iets, wat dan ook, had hij gezegd
 Het is niet het falen dat we moeten vrezen, maar het nietsdoen.

Ik kreeg een e-mail van de bibliotheek, u kunt uw gereserveerde boek ophalen. Ik dacht:" Gereserveerd boek?" Ik haalde het op. Ik kan me totaal niet meer herinneren dat ik het reserveerde. Ook niet hoe ik aan deze titel kom. Maar na het lezen, kan ik niet anders zeggen dat ik dolblij ben dat ik het reserveerde.

Het is een prachtig boek, een boek wat erin hakt. Wat me dingen vertelt die ik niet of vaag wist en me nu duidelijk werden, een boek wat me blij maakte en bang maakte, een boek wat ik graag nog eens zou willen lezen.

Ja, duidelijk is aan de kaft te zien dat het een roman is over boeken en ik vind het leuk om over boekhandels te lezen. Ik heb al een aardige verzameling gelezen. Maar dit boek is anders. Het brengt me terug in de tijd, ongeveer 80 jaar geleden. Terwijl ik dit schrijf denk ik:" Gek, 80 jaar, de gebeurtenissen waar over vertelt wordt, lagen mijn hele leven veel dichterbij. Maar ja, ouder worden, he? 

Het vertelt over 4 vrouwen en het verhaal is spannend. Maar de context waarin ze leven spreekt mij vooral aan. Het vertelt over "bibliotheken van verboden boeken", over boekverbrandingen en over censuur op boeken. De tijd waarin het verhaal speelt is vlak voor, en de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Het boek begint met de jonge Amerikaanse auteur Anthea, haar eerste boek is net uitgekomen en het is een bestseller. Ze vindt een uitnodiging van een Duitse organisatie in haar brievenbus. Haar familie komt oorspronkelijk uit Duitsland en Duitsland wil afstammelingen laten kennismaken met het land. Bij aankomst wordt ze opgevangen door Dietrich, een mooie, blonde, slanke jongeman. Hij neemt haar mee naar bijeenkomsten. Op een dag lopen ze langs boekenstalletjes en daar ziet ze een boek wat ze dolgraag wil hebben, maar het is te duur. De marktkoopman geeft haar een klein boekje als een cadeautje. Thuis komend stapt Dietrich op zijn boekenkast af en geeft Anthea ook een boek, Mein Kampf van Adolf Hitler, hij zegt lees dit eens. In het begin gaat ze op in alles wat Dietrich haar laat zien, regelmatig vertelt hij dat de partij waar hij voor werkt zich moet wapenen tegen communisten. Op een dag ontmoet  Anthea Dev, een wildebras, deze neemt haar mee naar delen van de stad die totaal anders zijn, theaters, kroegjes, danslokalen, ze ontmoet een ander slag mensen en hier ontmoet ze ook Hannah.

Later woont Hannah in Parijs. Zij is gevlucht nadat zij en haar broer in Duitsland zijn aangevallen door Hitler's bruinhemden. Zij werkt er in de Boekhandel van Verboden Boeken. Deze boekhandel heeft echt bestaan, ontdek ik en is door Einstein geopend. In Duitsland zijn boekverbrandingen gaande. Alles wat geschreven is door Joodse, communistische, pacifistische en andere schrijvers en  de nazi's onwelgevallig zijn worden op straat verbrand, veelal door studenten. Ook wordt aan mensen gevraagd de boeken die ze thuis hebben te verbranden. Aan het eind van de avond waren de boeken van vierennegentig auteurs tot de grond toe afgebrand. Onder hen: Erich Kästner, Heinrich Heine, Karl Marx, Kurt Tucholsky, Sigmund Freud.

De Duitse Vrijheidsbibliotheek was aangesloten bij het Internationaal Antifascistisch Archief, opgericht door het Wereldcomité voor de Slachtoffers van het Fascisme in . Het idee voor deze bibliotheek is waarschijnlijk dat van Alfred Kantorowicz die dit archief leidde. In  werd in Parijs een vergadering gehouden, waarbij het initiatiefcomité voor de oprichting van een Duitse vrijheidsbibliotheek werd opgericht onder voorzitterschap van Romain Rolland. Er werd een beroep gedaan op Duitse intellectuelen in ballingschap om materiaal te leveren voor de bibliotheek. Duitse Vrijheidsbibliotheek - Wikipedia

De 3-e hoofdpersoon is de Amerikaanse Viv. Ze krijgt een bericht in haar brievenbus, haar man is als soldaat gestorven in Duitsland. In de maanden daarna gaat zij onder in verdriet, maar dan ontvangt zij  nog een nakomende brief van haar overleden man. Hij schrijft hierin hoe een maat van hem de laatste dagen zoveel plezier heeft gekend voordat hij gedood werd. Hij las een boek wat hij kreeg via de ASE Fighting a War with Books | The Huntington. Zii gaat hierna als vrijwilligster werken bij de ASE, een organisatie die pocketboeken verstuurde naar soldaten aan het front. Er werden hiervoor pocketboeken ontworpen, zo ontstonden de pocketboeken dus. Moet je eens op de link klikken dan zie je hoe mooi ze waren. Viv en haar organisatie ligt in de clinch met senator Taft die een wet aan het voorbereiden is om censuur te kunnen plegen op de boeken die de soldaten toegestuurd kregen. Deze senator heeft echt bestaan. Hoe boeken een cruciaal onderdeel werden van de strijd om de Tweede Wereldoorlog te winnen | Geschiedenis| Smithsonian MagazineEen oorlog voeren met boeken | De Huntington

In de laatste hoofdstukken komen de vrouwen weer bij elkaar. Samen strijden ze tegen de plannen van Senator Taft. In het nawoord schrijft Brianna Labruskes dat er 122 miljoen boeken verscheept zijn.

in 2022 heeft de New York Public Library en de Brooklyn Public Library programma's gelanceerd om verbannen boeken beschikbaar te stellen voor mensen in het hele land, die ze anders niet kunnen lezen.

Helaas is er de afgelopen jaren in het hele land sprake van een alarmerende toename van het aantal boekenverboden en uitdagingen. De American Library Association (ALA) meldde dat de Verenigde Staten vorig jaar het hoogste aantal pogingen tot boekverbod zagen sinds ze meer dan twintig jaar geleden begonnen met het bijhouden van gegevens. Uit voorlopige ALA-gegevens voor 2023 blijkt dat we opnieuw op koers liggen voor een recordaantal censuurpogingen, waaronder een groter aantal uitdagingen voor openbare bibliotheken. Het merendeel van de verboden of betwiste boeken is voor jongeren en bevat LGBTQ+-stemmen en gekleurde mensen.

Books for All: Protect the Freedom to Read | The New York Public Library (nypl.org)

Books Unbanned | Brooklyn Public Library (bklynlibrary.org)

Boeken in de ban: rechts Amerika wint de strijd ook op school (nos.nl)

BOEKEN PROJECT 2023

                                  De Vrijdagavond Vriendinnen Club - Kate Jacobs
                            Er groeit een boom in Brooklyn - Betty Smith
                            Bestemming Parijs - Mirjam Mieserius  
                            Een Zomer in Venetië - Nicky
                            De Zeven Zussen - Lucinda Riley
                            Schaduw - Lucinda Riley
                            Storm - Lucinda Riley
                            Pearl - Lucina Riley 
                            Chansons - Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps
                            Het Koetshuis - Karin Quint
                            De Kleur van Thee - Hannah Tunnicliff
                            De Paradijsvogelbloem - Margot Berwin

                            De Boekwinkel op de Hoek - Annie Darling
                           De Bibliotheek van Verboden Boeken - Brianna Labuskes

3 opmerkingen:

  1. Ik heb je verslag met belangstelling gelezen, Geri. Wat een interessant boek! En wat goed dat er toen mensen/vrouwen waren die deze boeken beschermden.
    En nu gebeurt in Amerika weer hetzelfde: boeken in de ban. Verschrikkelijk. Ik ben er kapot van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oi, moest natuurlijk leestijd zijn..

    BeantwoordenVerwijderen

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015