woensdag 30 september 2020

Jane Austen en een timeslide.


Gisteravond ben ik nog uren bezig geweest met mijn Jane Austen blog. Er is iets raars mee. Ik kan uit een flink aantal themes kiezen. Bij al mijn blogs kies ik voor een sidebar aan de rechterkant. En bij al mijn blogs gaat dat goed. Maar bij Jane Austen verschijnt er geen sidebar wat ik ook probeer. Dat betekent dat ik bijv. de blogroll met blogs van andere Jane Austen liefhebbers lastig kan vinden. Heel irritant. Ze staan ergens onderin en alles door elkaar. Uiteindelijk heb ik nu gekozen voor dynamic views. Het leuke aan dit theme is dat je het op meerdere standen kunt bekijken. Mijn favoriet is snapshot en timeslide. En rechts kan ik nu labels en andere blogs aanklikken. kleurrijkjaneausten/timeslide
Voordeel bij dit alles is dat ik nu meer wegwijs ben in de nieuwe Blogger. 

Hoe ouder ik word hoe meer ik verbaasd ben dat er gedacht wordt dat alles moet veranderen. En dan te zeggen dat het nieuwe beter is. De mogelijkheid die Blogger vroeger had was veel meer divers. Is het versimpeld omdat ze er van uitgaan dat de meeste mensen op een smartphone zitten?

dinsdag 29 september 2020

WAT EEN ELLENDE.

Ik wilde mijn Jane Austen blog van lay out wisselen

En wat doe ik?

Heel, heel, heel erg per ongeluk

Mijn Kleurrijk veranderen

Dit was helemaal niet de bedoeling

Help

De ellende is dat de nieuwe Blogger veel minder mogelijkheden blijkt te hebben

Ik ben nu al een uur bezig

En het is een rommeltje

Daar gaat zeker nog 2 of 3 uur in zitten

Het is wel een heel goede les

Voortaan heel erg oppassen

DEEL II

Had ik eerst geen idee hoe ik mijn OGEN weer als foto bovenaan moest zetten, is het nu toch gelukt

Ook hoe ik de letters kan vergroten

zondag 27 september 2020

Wat heb ik zoal gedaan?


  Het waaide, het regende,
Er vallen takken, prachtig geel

 

Dit is andere koek, he?
Grijs

Nog even the continuing story van de Jumbo

Indertijd begonnen we met de Super. Een relatief kleine supermarkt. Ik herinner me de bloemen aan het begin, met een vrij stroeve oudere verkoper erbij, die toen ik het nodig had ineens heel behulpzaam bleek. Waar ik van op keek en dacht, goh, zo kun je dus een verkeerde indruk van iemand hebben. 

Daarna kwam C1000. Het formaat was groter, er werd een winkel bij getrokken. C1000 was een gezellige winkel. Toen de Jumbo kwam vond ik het aller opvallendst dat tijdens de kerstdagen de rijen bij de kassa niet meer bestonden. Wat deden ze dat slim. Kwamen er meer kassa's? Ik herinner me het niet meer. 

En nu, de winkel is nu precies andersom en dat voelt heel gek. Shoeby is opgegaan in de Jumbo. Liepen we er eerst links in, nu is dit rechts. Ruimere paden, wat nu met Corona prettig is. Ik begin langzaam te begrijpen welke looproute het slimst is om overal langs alles te lopen. We kunnen nu scannen. Heb het nog maar een persoon zien doen. Ik ben er nu 4 keer geweest. 

Heb 2 keer een gratis appeltaart gehad en twee keer een bolchrysant 

Dat is niet gek, he? 



De kleur van de plant links klopt niet
Wat raar, de enige kleur die heel vreemd uit mijn toestel komt

Ik probeer het te bewerken, mooi, he?
Maar de kleur is het niet, het is hard cyclaam


Deze kleine viooltjes 
bloeien nu voor de tweede keer
Wat zijn ze lief
Maakt dit je niet blij?



Ik ben begonnen met over herfst te schilderen

 
                                                           

   Wil je weten wat ik verder maakte?
                                                          kleurrijkaquarellen-herfstinspiratie.html

   Wanneer ik zeg  dat ik zin heb in de herfst
                           Wat bedoel ik dan? 

Vroeger hield ik totaal niet van de herfst. Het seizoen maakte me droevig, vallende bladeren, de natuur gaat dood en ik werd enorm melancholiek. Bovendien zijn de heerlijk lange lichte dagen voorbij. Wat gaat dat snel. Ineens om 20.00 donker, nu al om 19.00 uur. Ik hou niet van die donkere dagen. Tot ik op Tumblr een quote zag.                                                 

                              Het is Feest
        De natuur kleurt zich in zijn mooiste kleed
                                         
Op een of andere manier raakt dit me, het vormde mijn gedachten om. Ja, zo kan ik het ook zien. De heldere kleuren van de lente, de zomerkleuren, vaak zo hard door de felle zon, verkleuren nu tot een feest met de meest schitterende kleuren. Met daarna de heerlijke winter, met z'n zachte, ton sur ton kleuren. Niks om droevig van te worden, nee, het is een feest. Ik hou van de veranderingen van de seizoenen. Natuurlijk mis ik ook zaken, hoe heerlijk voelt het idee van zomer aan en het jonge, blije van de lente.

  • Ik maakte een pruimentaart
  • Koffie met slagroom
  • Chocolademelk
  • Plaids
  • Kaarsen

Het vroege donker worden? Echt leuk is het niet. Maar vorig jaar bedacht ik een lichtplan. Nu doe ik bijtijds de gordijnen dicht, niks geen enge zwarte gaten. Niemand kan naar binnen kijken, maar toch. Lampen staan nu zo dat het licht heel prettig is. Een heerlijk warme plaid over de bank. Kan ik over me heen leggen wanneer ik behaaglijkheid wil. En de kaarsjes gaan weer aan. 


Echt? Er zit een superklein stukje Hema in de Jumbo
Leuk

woensdag 23 september 2020

Influencers....................................en de geest van de tijd.

Dat was me het dagje wel gisteren. Famke Louise, influencer met een miljoen volgers op Instagram. Al vroeg in de morgen lees ik over haar en andere influencers en de hashtag #wijdoennietmeermee. Ik word boos. Wat  nu weer?

's Avonds zie ik haar terug bij Jinek. Ik zie een klunzig meisje, wat dapper probeert zich staande te houden, die blij is dat ze nu doorgedrongen is en dat haar mening wordt gehoord. Haar mening? Heeft ze een mening? Vanmorgen lees ik op Twitter een commentaar van iemand die zich Wim Sonneveld herinnert, met een sketch schoonzoons ontvangen "We knuffelden hen dood". Ja, dat deden Aboutaleb en Gommers. Met heel veel liefde en bemoediging knuffelden ze haar dood. Gaven ze haar aan hoe dapper het is dat ze is gekomen. Graag willen zij verder met haar en haar volgelingen discussiĆ«ren. Jinek probeerde nog wat strenge vragen te stellen. Had zij geld van de regering gekregen om Pro corona maatregelen te influencen? Ja, dat was zo. Hoeveel? Oh, dat herinner ik me niet meer. Je bent 22, je krijgt geld van de overheid en je weet niet meer hoeveel? Maar je weet wel dat je boos bent op de overheid? Kwam er even een vlaag van gezond verstand verstand bij haar boven, toch dat bedrag beter niet zeggen op de tv? 

Ik kwam daarna slecht in slaap. De vraag kwam bij mij boven, waren er in de tijd dat ik jong was ook influencers? Deze benaming bestond toen niet. Maar waren ze er wel?

Koosje Koster

hart.amsterdam

De naam Phil Bloom komt boven, nee, dat is niet zo'n goed voorbeeld, haar optreden was teveel voorgeprogrammeerd. In eens denk ik aan Koosje. Het meisje, dat bij de happenings die Provo hield bij het lieverdje in Amsterdam, krenten gaf aan voorbijgangers en de politie en daarmee de politie en Burgemeester van Hall volkomen op tilt bracht. Ik zoek het op en zie Koosje Koster. Goh, goed geheugen van mij. Ze is in 2014 overleden lees ik. wiki/Koosje_Koster

En plotseling buitelen de herinneringen over elkaar. Hoe was het jong te zijn in mijn tijd? 

  • Ik ben ziek en lig op bed. Een transistorradiootje aan mijn oor, afgestemd op Radio Luxemburg en ik hoor voor het eerst Bob Dylan. De schok die het geeft. Wat hoor ik nu? Die stem, de woorden. Weliswaar begrijp ik ze maar half, maar wat klinkt het mooi. 
  • Ik sta in een boekwinkel en voor mij een stapel Muziek Expressen. Voor het eerst lees ik over 4 jongens uit Liverpool. Ze zingen. Wat zijn ze mooi. Gebiologeerd blijf ik lezen. 
  • We hebben thuis een heel klein zwart wit tv-tje. Mijn ouders, broer en ik zitten erom heen en kijken naar het journaal. Ineens vertelt de nieuwslezer over een nieuw fenomeen onder jonge mensen in San Francisco. Hippies, worden ze genoemd, bloemenkinderen. Ik zie jonge mensen dansend op straat en in het midden een prachtig meisje met lang haar en een rok tot op de grond en blote borsten. Ze danst en ze is prachtig. Mijn mond valt open. Wat is dit? Nog ver voor Phil Bloom. Niet voorgeprogrammeerd. Echt, het gebeurt in de straten van San Francisco.

Influencer in mijn tijd
  • Ik lees de Bres. Ik heb er nog steeds een paar. Zie de foto's. O, wat is alles verschrikkelijk interessant. 
  • Ik lees .......The Age of Aquarius zal aanbreken. Ik begrijp het maar half, maar wat klinkt het goed. 
  • Jaren later, 1972, ik zit bij een organisatie. Ik zit in een groep en het onderwerp is hoe gaan we democratiseren. Was het Marcuse die deze ideeĆ«n bracht? Ik luister en doe mee. Begrijp ook nu maar de helft, eigenlijk is het heel erg saai, ellenlange vergaderingen. 
Eind jaren 60, zondagmiddag, de radio is aangezet. Want G.B.J. Hilterman spreekt, hij bespreekt de toestand in de wereld. wiki/G.B.J._Hiltermann. Nadat hij klaar is breekt bij ons de ellende breekt los. Hooglopende ruzie met mijn vader. Voor hem zijn de Amerikanen onze bevrijders, die ons nu beschermen tegen de communisten. Ik wil dat ze ophouden met de oorlog in Vietnam. 

Nu vraag ik me af hoe kwam ik eigenlijk aan die mening? Er was geen facebook, Instagram of You Tube. Las ik het in de muziekkrantjes die ik las? Ik herinner me ineens wiki/Brandpunt. Ik zoek het op. Ja, dat was er toen al. Waarschijnlijk zag ik daar reportages. Het was de tijd dat Nederlandse journalisten nog naar de plek gingen waar iets gebeurde. Het was supergoede televisie. Ik mis het.  


Soms denk ik, het was de geest van de tijd

Maar wat bedoel ik dan? 

Het hangt in de lucht....... 
Ook al zo lekker vaag. 
Tegenwoordig zijn er trendwatchers
 Hebben zij hier een neus voor ?

En ik vraag me af, 
Wat is de tijdgeest voor jongeren van deze tijd? 

zondag 20 september 2020

Where to invade next?

Van de week keek ik naar een documentaire van de Amerikaanse filmmaker Michael Moore 3doc

Hij bestormt Europa, in de trend van alle bestormingen die de USA deed, Korea, Vietnam, Irak, Afghanistan, wat alleen ellende en veel geld kostte. Maar hij wil nu eens goede ideeƫn opdoen en mee terug nemen naar de USA. Ik heb af en toe hartelijk gelachen. En vraag me af hoe Amerikanen naar deze documentaire hebben gekeken. Vol ongeloof. Nu, niet alleen zij. Ik deed dat ook.

Michael begin in ItaliĆ«. Hij interviewt een jong stel die vertellen dat ze 4 weken vakantie hebben waarbij het salaris wordt doorbetaald. Jullie krijgen je salaris doorbetaald terwijl je niet werkt vraagt Michael. Ja, en dan nog de feestdagen. Worden die ook doorbetaald? Ja, en dan het zwangerschapsverlof. En een 13-e maand. Jullie werken 1 maand en krijgt er voor 2 betaald? Ze vertellen hem dat de USA voor veel Italianen een droom is, zo graag willen ze erheen. Hij vraagt, wanneer ik zeg dat enkele werknemers maar 2 weken vrij hebben en doorbetaald krijgen, de meesten niet, willen jullie dan nog zo graag?  Het Italiaanse stel kijkt hem vol ongeloof aan.

Hij bezoekt een fabriek in ItaliĆ« waar ze high fashion maken en spreekt met de CEO´s. Maar natuurlijk betalen we door zeggen ze. Wij vakantie, het personeel ook vakantie. Je wilt toch dat de mensen zich goed voelen. Maar vraagt Michael, dat kost jullie toch geld, geld wat je ook aan jezelf kunt geven?

Hij gaat naar Frankrijk en hier begint ook mijn ongeloof. Hij filmt een kok, en een school kantine. Wat hij ziet aan menu's laat hem de mond openvallen. Hij noemt het een 4 sterren restaurant. Hij drinkt Cola, de kinderen water, ze willen zijn Cola niet. Mijn mond valt ook open. Is dit een gewone school? Een school zoals Franse kinderen het hebben? Of bezoekt Michael hier een eliteschool? 

Aan Duitse arbeiders vraagt hij hoeveel van hen 2 tot 3 banen hebben om rond te kunnen komen. Niemand antwoord. 

Hij bezoekt SloveniĆ«, waar het hoger- en universitair onderwijs gratis.  

Hij bezoekt IJsland, waar ze na de bankencrisis van 2008 de bankiers opgesloten hebben in de gevangenis en waar een quote is waardoor evenveel mannen als vrouwen op alle CEO posten komen. Een IJslandse CEO mag nog een laatste statement maken. Wat wil zij de Amerikanen vertellen? Haar toespraak is sterk en ontroerend. Zij zegt dat het Amerikaanse systeem niet deugt. 

Hij bezoekt Noorwegen, waar een vader van 1 van de vermoorde kinderen van UtĆøya vertelt niets voor de doodstraf te voelen.  

En TunesiĆ«, waar na het wegjagen van president Zine El Abidine Ben Ali vrouwenrechten zijn gewaarborgd.

Ik weet niets van Sloveniƫ, echt, hebben ze daar gratis onderwijs? Kinderen die zo lekker eten in Frankrijk, echt, is dit een normale school, of is het een eliteschool. Bankiers in de gevangenis in IJsland? Weten jullie deze dingen van het werelddeel waar wij deel van uit malen. Eigenlijk weet ik alleen wat ik via het nieuws hoor, vaak negatief.

Zou het niet heel leuk zijn wanneer we elkaars landen zouden kunnen bekijken? Zouden kunnen zien hoe andere Europese landen dingen aanpakken? Zonder vooroordeel, gewoon kijken en luisteren en vragen stellen? Misschien in de vorm van een spel? Misschien in de vorm van een reis door een land? Wij kunnen, net als Amerikanen ervan leren, zij van Europe en wij van elkaar. 

zaterdag 19 september 2020

Biografieproject 2020, Simone de Beauvoir van Kate Kirkpatrick.


"Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, 
zij wordt tot vrouw gemaakt"

Simone de Beauvoir, waarom spreekt zij mij zo aan? Ik denk haar onafhankelijkheid, haar lef, haar nieuwsgierigheid en originaliteit. In een tijd toen vrouwen nog heel weinig kansen hadden haalde zij de beste cijfers aan de universiteit in de studie filosofie en ontsnapte zij aan het bourgeois katholieke milieu waarin ze opgroeide. Haar leven heeft zoveel aspecten, het duizelt me. Ik heb me al voorgenomen een paar blogs aan haar te wijden. 

Kate Kirkpatrick maakt gebruik van dagboeken en brieven die eerdere biografen niet ter beschikking hadden. Dit maakt haar in staat vanuit een ander perspectief te kijken. Zij bestrijdt het idee dat Simone geen origineel denker is, maar het hulpje van Jean Paul Sartre. Zij toont aan de hand van dagboeken aan dat Simone reeds ideeĆ«n heeft die later door Sartre gebruikt worden. 

Simone zelf vertelt dat voor haar wederkerigheid het fundament van de relatie is. Eindelijk vind ze iemand met wie ze gedachten kan uitwisselen op het niveau wat ze nodig heeft. Tot die tijd worstelt ze met eenzaamheid, nihilistische gedachten en gevoelens. Ze voelt zich anders, ze voelt zich alleen. 

Zaza
Ik lees over haar vriendin Zaza. Zij leren elkaar op school kennen, groeien samen op. Zaza komt ook uit een katholieke familie. Haar familie kan haar wel een grote bruidsschat meegeven. In tegenstelling met Simone blijft Zaza haar moeder gehoorzaam. Wanneer zij verliefd wordt op een jongeman, waar ogenschijnlijk niets aan mankeert, is haar moeder tegen. Zaza wordt naar Berlijn gestuurd. Op zich heeft ze hier een goed leven en kan zich in vrijheid ontwikkelen. Maar wanneer ze terug is zijn Merleau-Ponty en zij nog net zo verliefd. Simone en Zaza begrijpen niet waarom de moeder zo tegen blijft. Zaza stuurt Simone hartbrekende brieven. Uiteindelijk wordt het Zaza te veel, ze zoekt ze de moeder van Merleau Ponty op en vraagt waarom dit toch gebeurd, waarom mogen ze niet gelukkig zijn. Overstuur wordt ze naar huis gebracht. Wanneer Simone haar de volgende dag wil bezoeken hoort ze dat Zaza naar het ziekenhuis is gebracht en overleden is. Simone heeft jarenlang rondgelopen met een schuldgevoel. Het gevoel dat zij vrij werd en Zaza dood. 

Nadat Simone tientallen jaren later haar memoires schrijft en ook hierover schrijft krijgt zij een brief van een zus van Zaza met de vraag of ze mag komen. En dan hoort Simone de waarheid. De moeder van Zaza heeft een privĆ©detective de achtergrond van de familie van Merleau Ponty laten uitzoeken. Hij ontdekt dat de Merleau Ponty een onecht kind is. In het katholieke milieu kan overspel niet aanvaard worden. De moeder van Zaza vertelde Zaza dit uiteindelijk en dat brengt de wanhoop teweeg. Ongelofelijk verhaal, he? En dit allemaal nog niet zo lang geleden

Familie
Haar familie krijgt steeds meer problemen met de ontwikkeling die ze doormaakt, vooral met haar atheĆÆsme. Haar ouders steunen haar in het begin bij haar studie, ze beseften dat Simone later zelf in haar onderhoud zal moeten voorzien. De bruidsschat die zij oorspronkelijk zou krijgen vervliegt na verkeerde investeringen van haar opa en slecht geldbeheer door haar eigen vader. Haar ouders zijn in het begin trots op haar, maar allengs baart ze hen zorgen. Zij proberen haar in het gareel te houden. Haar moeder probeert haar binnen het katholieke geloof te houden. Was haar vader eerst trots op haar, zo vertelt hij iedereen "Simone denkt als een man". Maar wanneer zij steeds meer afwijkende ideeĆ«n gaat koesteren scheld hij haar uit. Simone beschouwt het ouderlijk huis als verstikkend.

Studie
Na het behalen van baccalaureaat in wiskunde en filosofie in 1925, studeerde ze wiskunde aan het Institute Catholique de Paris en literatuur/ taalwetenschap aan het Institut Sainte-Marie [fr]. Daarna studeerde ze filosofie aan de SorbonneVervolgens volgt zij een docentenopleiding aan de Ć‰cole normale supĆ©rieure, Zij zal een paar jaar lesgeven in de filosofie tot zij datgene gaat doen wat zij al van jongs af aan wil, schrijven.

Jean Paul Sartre
Langzaam begint zij contact te krijgen met gelijkgestemden en wanneer zij Jean Paul Sartre ontmoet is dit een verademing. Eindelijk iemand die meer weet dan zij, iemand met wie zij kan discussiĆ«ren op hetzelfde niveau. Met een open geest, iemand die zaken met een open vizier overdenkt, zonder een vooraf bepaald plan met bijv. godsdienstige ideeĆ«n. Jean-Paul_Sartre zou later de filosoof van het existentialisme worden.

Sartre en  de Beauvoir sluiten een pact: " we trouwen niet, maar zijn voor elkaar de belangrijkste persoon en daarnaast mogen we andere mensen leren kennen en liefhebben en we vertellen elkaar alles"
Pas veel later zal Simone beseffen dat de anderen degene zijn die hierbij zullen verliezen.

Politiek actief

Tijdens de Algerijnse oorlog neemt Simone het in brieven aan de pers en door het oprichten van een actiecomitƩ op voor de Algerijnse moslima Djamila Boupacha, die door het Franse leger was gevangengezet en gemarteld. Boupacha was een actief lid van de fln, het nationale bevrijdingsfront van Algerije, dat de onafhankelijkheidsstrijd tegen Frankrijk leidde. Voor De Beauvoir was Boupacha een vrijheidsstrijdster die haar identiteit als Algerijnse vrouw op zich nam. De Beauvoir was geschokt over het wijdverspreide chauvinisme en racisme in Frankrijk jegens de tweehonderdduizend Algerijnse moslims die daar leefden.

Samen met Sartre, maar ook alleen, zet zij zich later in haar leven politiek actief in

Biografie
De biografie is zo boeiend omdat je haar leven meeleeft tegen de tijdsspanne van haar tijd. Er is een babyfoto dat ze in een kinderwagen ligt met dames met lange witte jurken en grote hoeden. Na WOI maakte ze de tijd van de Chanelmode, de pothoedjes en korte kapsels mee. De opkomst van moderne schrijvers en kunstenaars, nieuwe ideeĆ«n, surrealisme, nihilisme, fenomenologie. Zij beleefde de opkomst van Hitler en WOII, zij maakte de angst mee voor de atoombom, de opstand van Algerije, de oorlog in Vietnam. Zij bezoekt Berlijn in 1947. Vrouwen in bontmantels staan in lange rijen bij lege winkels. De stad in puin. Ook Londen in puin. En uiteindelijk ontmoette ze alle feministes van de tweede golf. Zij zag het China van Mao, zij ziet de USA afglijden in paranoia.  

 Haar boeken
Zoveel ideeĆ«n, mensen en gebeurtenissen. Zij deelde haar tijd heel goed in, tijd voor lezen, tijd voor schrijven, tijd voor vrienden, tijd voor samen met Sartre, tijd voor reizen, tijd voor uitgaan, tijd voor corresponderen. Zij zal zelf geen filosofisch systeem opbouwen. Veel van haar filosofische ideeĆ«n verwerkt zij in boeken. De Groene/de-vijf-beste-romans-van-simone-de-beauvoir.

De Tweede Sekse
Simone schrijft  20 jaar voor de tweede feministische golf in de jaren 50  "de Tweede Sekse". De tweede sekse (originele Franse titel: Le DeuxiĆØme Sexe) is een essay, uitgebracht als tweedelig boek, dat Simone de Beauvoir op 41-jarige leeftijd schreef in 1949. Het is een van de bekendste werken van het feminisme en geldt als de oprichtings tekst, de bron voor de feministische beweging in Frankrijk. Het boek slaat in als een bom. In Amerikaanse en Engelse vertalingen worden delen van de tekst weg gehaald of verzint de uitgeverij er zelf een tekst tussen. Vaticaanstad verbiedt het boek. (Sec).

Wat zoek ik verder nog uit?
Ik heb de biografie nu uit. Herlees er nog steeds in. Zo probeer ik nu de filosofie van de Beauvoir te begrijpen en ben ik een timeline aan het maken. Ik las ondertussen ook het eerste deel van haar memoires. Al heel lang staan die in mijn boekenkast, 3 delen, ben er altijd trots op geweest. Maar wat ontdek ik nu? Er zijn vier delen en het tweede deel heb ik niet. Dat is nu toch echt vervelend. 


Ik ben begonnen met een nieuwe ''herfstaquarel''
Hier de eerste tekeningen

vrijdag 18 september 2020

Het is zover........



Heb ik dagelijks geprobeerd om in het oude Blogger te blijven

Maar nu is de mogelijkheid om naar de oude Blogger te gaan weggehaald

Dus........ accepteren

zondag 13 september 2020

Wat heb ik zoal gedaan?


Wat een heerlijk zacht zomerweer
Het is echt een plezier om nu in de tuin te zitten
Lezen
Of met de ogen dicht, mijmerend
Of een beetje rondlopen

Gisteren pakte ik de lavendel bloemen


Ik ging op zoek naar een stukje katoen
Waar, o waar vind ik katoen?
Nergens meer gewone zakdoeken
Ineens dacht ik aan kussenslopen, die ik niet meer gebruik
Maar nog wel bewaar en knipte er een stukje uit en stopte de lavendel erin
Het ligt nu als geurkussentje op een bed

Niks geen omgezoomde randjes, dus eigenlijk erg slordig zegt mijn geweten
Het grote perfectionisme leer ik gelukkig met de jaren aardig af
Soms denk ik nog terug aan een beoordelingsgesprek
Een leidinggevende vroeg mij naar het feit dat ik zo perfectionistisch ben
Ik had geen idee waar ze het over had
Ik perfectionistisch? Neeeeeeeee...........


Ik lees dus lekker in de tuin
Sinds ik de boekenkasten opgeruimd heb en weer weet wat er staat
Pak ik nu ook vaker fotoboeken, doorbladeren
Hier een boek over Charleston, het huis van Vanessa Bell, de schilderes


Biografieƫn en een verdrietig gevoel

Ik heb de biografie van Simone de Beauvoir nu uit en ben begonnen aan haar autobiografie
Ik kreeg ineens zo´n intens verdrietig gevoel terwijl ik hier in las en doorbladerde
Al die mensen, Simone de Beauvoir en Vanessa Bell,
Ooit was hun leven zoals nu het mijne, net zo reƫel
En nu is alles weg

Vandaag zag ik een leuk bericht op Etsy


De koopster van mijn boekenlegger heeft hem ontvangen
En ze heeft zo´n mooie review op Etsy gezet

Weten jullie nog dat ik de origineel geschilderde boekenlegger niet kon vinden?
Nog steeds niet trouwens.....
Ik maakte toen een nieuwe, bang, want vaak wordt het anders als het origineel
Ik voelde me zo schuldig
En nu, zo´n lieve review, etsy- Zelda boekenlegger

Ik ben echt opgelucht en blij,
Jippie!!!!!!!

Hello Autumn


Ik heb ineens weer veel ideeƫn, ook voor grotere aquarellen
  • Zal ik eens een serie schrijfsters en kunstenaars die ik bewonder op 1 aquarel schilderen?
  • Frida Kahlo, de Beauvoir, Charlotte Bronte, Emily Dickinson, Jane Austen, John Steinbeck
  • Ik vind het ook leuk een groter herfstschilderij te maken
Ik zoek al naar foto´s

Twinkelend herfst weer


donderdag 10 september 2020

Wat heb ik zoal gedaan?


Vanmorgen twinkelde alles in de tuin
Alles nat


Bloemetjes van de munt


Wat zijn dit nu?
Ook tomaatjes
maar zwarte bolletjes?



Gisteren is de nieuwe Jumbo geopend
Ik ben er net gaan kijken
En met een naar humeur thuis gekomen

Ik vind het vreselijk geworden
Er zou heerlijk brood van la Place zijn
Ik zag alleen brood wat ik  altijd al zie en niet lekker vind
Er zouden ter plekke gebakken pizza´s zijn
Ik zag wat pizza's, niks bijzonders
en.......
Een superklein stukje met spulletjes van de Hema

Ik zag alleen maar wat er altijd al is
Alleen anders opgeborgen
Als een kip zonder kop liep ik rond
Ik kwam een oudere dame tegen 
met net zo´n blik in de ogen als ik ongetwijfeld
Ze kon de vim niet vinden

De paden zijn ruimer
Kan ook niet anders want er is een Shoeby winkel bij opgeslokt

Het was er druk
Iedereen nieuwsgierig natuurlijk

Je kunt nu zelf je boodschappen scannen
Ik zag 1 mevrouw die dat deed

Het zal best gaan wennen
Maar toch een vraagje
 Waarom moeten al die supermarkten groot, groter, grootst worden?

In de 3 weken van de verbouwing ben ik nu gaan wennen aan de Lidl
Veel goedkoper, ik keek er van op
Ik ga nu voortaan naar de Lidl en de Jumbo 
Het kan verkeren, zou vadertje Cats zeggen 


Ik heb het doosje opengemaakt van de parfum
Die ik voor mijn verjaardag kreeg

Hello Autumn

En ben bezig met het schilderen van herfstkaarten
Rechts is een verjaardagskaart die ik ga opsturen binnenkort


Later op de dag scheen het zonnetje naar binnen
Het was lekker weer buiten


maandag 7 september 2020


 Mijn nieuwe boeken had ik naast me staan op mijn bureau 
Vanmorgen plaatste ik ze in de kast
Ik heb nu alle boekenkasten in het huis onderhanden genomen
Opgeruimd, schoongemaakt, anders neer gezet 
En er is kwam zowaar weer plaats


Toen ik de kasten opruimde kwam ik ook een hele stapel meisjesboeken tegen
O............ Leni Saris, ik was helemaal gek op haar boeken
Hoe oud zal ik geweest zijn toen ik het las?
Ik denk toen ik 12 was? 
Ik kan nu eindelijk eens uitvinden hoe Leni Saris eruit zag
Moeten jullie eens kijken hoeveel boeken zij schreef, Leni_Saris

In het boek staat  "Roman voor oudere meisjes"
En zie ik het nu goed, koste het 1 gulden 50? 

Ik heb het nu opnieuw gelezen
En...... ik vind het nog steeds leuk


Ik kreeg deze schattige kaart van een vriendin voor mijn verjaardag
 Ze maakte hem zelf, het zonnetje ook
Het is gemaakt door verf op haar vinger te doen
Ik moet lachen om de verschillende staartjes en oortjes

Boekenproject 2020

De Kanarie in de Kolenmijn - Marianne Thieme en Ewald Engelen
De Donut Economie - Kate Raworth
De rode schoenen - Joanne Harris
Trots en Vooroordeel - Jane Austen
Foon - Marenta de Moor
De kleine Piketty
De Tomaat - Annemieke Hendriks
Europeanen - Orlando Figes
Emma -Jane Austen
Audrey Hepburns jeugd jaren in Arnhem
Wie is Noelle - Dominique Saint Alban
Het heksenmasker - Minette Walters
Karin Slaughter
Het leven is een wonder - Leni Saris

zondag 6 september 2020

Biografieproject, Een transatlantische liefde, brieven aan Nelson Algren van Simone de Beauvoir.


Vandaag kreeg ik een idee, het heeft te maken met mijn boekenproject. Zoveel plezier ik er eerder in had, zo tegen staat het me nu. De Corona blues? Ik liet jullie zien welke mooie boeken ik voor mijn verjaardag kreeg. Ik ben er nu in aan het lezen en gelukkig, de concentratie is weer terug. 1 maand geleden maakte ik onderstaand verslag over het boek wat ik las over de liefde tussen Simone de Beauvoir en Nelson Algren. Maar ik publiceerde het nog steeds niet. Nu ben ik in de biografie van de Beauvoir bezig en geniet met volle teugen. Maar ik zie er nu al tegenop er een verslag van te maken. Waarom? Kweetniet. Nu is mijn nieuwe idee...... ik ga tussendoor vertellen over de boeken die ik lees. Omdat ik erdoor geraakt wordt, of doordat het me blij maakt of me ideeĆ«n geeft of me iets leert. Misschien worden het wel meerdere blogjes over 1 boek. Het geeft me meer vrijheid. Ik ga het eens uitproberen. Nu maar hopen dat ik jullie er niet mee verveel. 

Een transatlantische liefde
Dit boek hield me echt een poosje in de ban. Waarom, vroeg ik me steeds af? Allereerst het fenomeen dat twee zo verschillende mensen zo verliefd op elkaar werden. Simone, de denker, de intellectueel, de feministe, de FranƧaise, verknocht aan Parijs, verknocht aan het leven dat zij zich geschapen heeft, geen huwelijk, geen kinderen. Dat sprak ze af met Jean Paul Sartre.  Hij vraagt haar ten huwelijk maar ze weigert. Het pact dat zij afsluiten we hebben een liefdesrelatie maar claimen mogen we elkaar niet. Zij wilde vrijheid, vrijheid om te reizen, te schrijven, te bewegen. Dan komt ze in de USA om lezingen te geven, bevindt zich in een totaal andere wereld, spreekt Engels, maar vaak onverstaanbaar.


Zij krijgt een tip dat, wanneer zij naar Chicago gaat, zij Nelson Algren moet bellen, een schrijver. In Chicago aangekomen belt ze. Hij krijgt een telefoontje van een raar taaltje sprekende vrouw en legt 3 keer neer en dan uiteindelijk maken ze een afspraak,  en ....... zwaar verliefd. Hij haalt haar op in haar hotel, zij drinken wat, zij vertelt hem dat ze alleen nog maar sjieke hotels en rijkdom heeft gezien en dan zegt hij, wil je mee, mijn Chicago zien en zij vindt het prachtig. Hij houdt van gewone mensen, zijn straten zijn de volksstraten en de kroegen, de gokhallen, hier schrijft hij over. Zij bezoekt hem enkele maanden later reeds, hij komt 2 keer naar Parijs en ze trekken door Europa, zij gaat naar hem en ze trekken door Mexico.


Rechts de enige foto van Wabansia op internet, links de snelweg die er nu ligt

Wabansia, het woord valt en ik heb geen idee wat dit is. Zij spreekt er met zoveel liefde en verlangen over. Ze wil in Wabansia zijn. Wat blijkt, zijn huis in Chicago wordt hiermee aangeduid, zij houdt van dit huis. Zijn huis is met de grond gelijk gemaakt toen de snelwegen werden aangelegd. Echt zonde.


Simone besluit hem in het Engels te schrijven. Zij geeft op voorhand aan dat het geen literaire meesterwerk wordt, daarvoor beheerst ze het Engels niet goed genoeg. Ze schrijft echter heel leuk, duidelijk, ze vertelt hem alles over haar leven, ze moet ook wel, want haar soort leven is hem totaal onbekend. Zij weten niets van elkaar af. Hij ontdekt pas na haar eerste bezoek welke status zij heeft. Zij leest zijn boeken pas na haar eerste bezoek. 

Mijn hart breekt een beetje wanneer ik lees over de tweespalt die er ook langzaam in de relatie sleept. Hij wil meer, kan het niet goed verdragen dat zij zo verknocht is aan Sartre. Hij vraagt haar hem te trouwen. Meerdere keren zit zij volkomen overstuur in het vliegtuig terug naar Parijs. Zij probeert het hem uit te leggen. Hij wordt boos. Hij wil een gezin, een normaal gezin. Stel Simone had ingestemd, zouden Nelson en zij dan door gegaan zijn met schrijven?

Zij krijgen te maken met het McCarthyism. Hij krijgt geen visum meer voor Europa, zij geen visum voor de USA: wiki/Mccarthyisme. Algren is eerder getrouwd geweest. Hij schrijft haar dat hij erover denkt opnieuw met Amanda te trouwen. Zij stelt voor dat ze hun huwelijksreis naar Parijs maken. Hij bestelt de tickets, maar dan komt het bericht, hij krijgt geen visum. 

By 1953 Hoover saw to it that Algren’s next book, a long essay on the morality of the writer that Algren was then calling The State of Literature, was canceled by Doubleday. Algren’s passport application was denied by the State Department, and he received a letter requesting that he testify before the House Un-American Activities Committee (HUAC). And that June, Julius and Ethel Rosenberg were xecuted. Algren had been honorary co-chair of the Save Julius and Ethel Rosenberg Committee, which may have been how he got on Hoover’s radar to begin with. The forces for and against were lined up like armies on the plain. And yet, and this was by design, no one informed Algren that he was at war. Instead, he simply came to the conclusion that his work was no longer wanted. nelson-algren-biography

Hij geeft boze antwoorden wanneer zijn mening wordt gevraagd over de boeken die Simone schreef en waarin zij vertelt over hun relatie. Hij vind dit maar niets.

Nelson overlijdt eenzaam. Simone is ontroerd dat hij haar brieven heeft bewaard. Omdat er aan het eind van haar leven steeds vreemdere berichten over haar de ronde doen, geeft Simone toestemming om haar breven aan Algren te publiceren, mits zij de eindredactie heeft. Zij sterft voordat het afgemaakt kan worden. Haar aangenomen dochter neemt deze taak over. Zij heeft ook de brieven van Algren in haar bezit. Na lang wachten komt eindelijk het antwoord van de nabestaanden van Algren, zijn brieven mogen niet gebruikt worden. Zij besluit nu alleen de brieven van Simone weer te geven, maar tussendoor staan korte stukjes uit de brieven van Algren om dingen begrijpelijk te maken.

Ik ben me nu ook gaan interesseren voor Nelson Algren. Ik kende hem niet. Hij blijkt een belangrijk schrijver te zijn met een levensverhaal waar ik nu ook meer over wil weten. Algren won the National Book Award for The Man with the Golden Arm in 1950Gelukkig is er internet en kan ik veel opzoeken.
electricliterature/our-man-in-chicago
Hier kun je zijn stem horen,  vimeo-nelson algren
chicagomag-Nelson-Algrens-Last-Year-Algren-in-Exile/

Boekenproject 2020
De Kanarie in de Kolenmijn - Marianne Thieme en Ewald Engelen
De Donut Economie - Kate Raworth
De rode schoenen - Joanne Harris
Trots en Vooroordeel - Jane Austen
Foon - Marenta de Moor
De kleine Piketty
De Tomaat - Annemieke Hendriks
Europeanen - Orlando Figes
Emma -Jane Austen
Audrey Hepburns jeugd jaren in Arnhem
Wie is Noelle - Dominique Saint Alban
Het heksenmasker - Minette Walters
Karin Slaughter

Biografieproject 2020
Onuitwisbaar - Edward Snowdon
Super Olcay - Olcay Gulsen en Karin Kuijpers
biografie van Ruud Lubbers
Biografie van Steinbeck- Benson
Brieven van John Steinbeck
Brieven aan Algren - Simone de Beauvoir

vrijdag 4 september 2020

De nieuwe Blogger accepteren?





































Gisteren en vandaag bij het openen zit ik als vanzelf in de nieuwe Blogger

Gisteren zette ik het steeds terug
Dat kan nu ook nog
Maar wil ik het nog wel?
Het blijkt dat de nieuwe Blogger nu wel goed werkt
Foto's uploaden gaat nu snel en handig
Ik denk dat ik het nu maar laat zoals het is
Ik vind vanzelf wel waar alles zit

De foto maakte ik een week geleden
Wij staan hier onder een hoge dijk langs de Rijn
Altijd leuk om te zien
Fietsers, auto's afstekend tegen de wisselende lucht

Ik kan nu kiezen hoe groot ik de foto's wil maken
Meer keuze dan vroeger

Toen ik gisteren over de herfst schreef vroeg ik me af

 Waarom vind ik de zomer niet zo'n leuk jaargetij?

Het is toch heerlijk, lekker veel zon, ijsjes, zonnebloemen

Lekker lang licht, ik hou van de lange lichte dagen

Waarom valt het mij altijd zo tegen?

Buiten wandelen is vaak niet zo leuk, door de hitte vermoeiend

Fotograferen lukt minder, het licht is zo hard

In de tuin zitten is geen plezier, zelfs niet onder de parasol

De hitte in huis, muggenbeten 

Moeilijk slapen

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015