K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van tekenen en schilderen, ik hou van fotograferen, van lezen, van wandelen en van nog zoveel meer.........

Je kunt schilderijen of kaarten kopen.
Of, met plezier maak ik iets voor je.

zondag 26 oktober 2014

Boekenprojekt: Emma van Jane Austen

Ik heb onlangs geschreven wat een vreselijke vrouw ik Emma Bovary vind. Een andere Emma vond ik veel leuker, nl Emma Woodhouse uit het boek Emma van Jane Austen. Is Emma Bovary altijd op zoek naar dingen die ze niet kan bereiken, rijkdom, hartstocht, Emma Woodhouse heeft in ieder geval de rijkdom al. Ze woont met haar overgevoelige, beetje zeurderige vader, waar ze overigens heel lief en zorgzaam voor is, in een groot huis. In Emma's tijd wordt van vrouwen alleen verwacht te trouwen.

Jane Austen verstaat, tot in perfectie, de kunst om met dit thema te spelen.

Toch begint dit boek ermee dat Emma er niet aan denkt te trouwen. Zij bezit zelf genoeg geld en is daardoor onafhankelijk. Nee, ze heeft iets totaal anders in haar hoofd. Ze wil andere vrouwen gelukkig maken door ze aan een echtgenoot te helpen. Haar oog valt op Harriet Smith. Harriet heeft geen ouders en heeft ook geen idee wie haar ouders zijn. Zij komt in een rijke wereld terecht en zuigt alles als een spons in. En dat bevalt Emma. Zij zal de lerares van dit meisje worden en een goede partner voor haar zoeken. Haar oog valt op de dominee. Volgens Emma loopt alles op rollertjes en raken de dominee en Harriet verliefd. De leukste scene uit het boek vind ik is wanneer Emma en de dominee terugkomen van een feest en samen in een rijtuigje zitten. Buiten raast een sneeuwstorm. Tot grote verbazing en schrik van Emma verklaart de dominee plotseling haar zijn liefde en vraagt haar zijn vrouw te worden. Hoe kan dit allemaal zo verkeerd gaan? Hoe kan hij denken dat ze hem wil, hij wil toch Harriet? En zijn verbazing wanneer Emma zegt, maar je houdt toch van Harriet, en hij laat merken dat hij er niet over denkt met Harriet trouwen, die is hem veels te min.


Emma schaamt zich en neemt zich voor zich nooit meer ergens mee te bemoeien. Haar leven kabbelt  verder. Er komt een jongeman zijn vader opzoeken die leven in het dorp brengt. Na een tijdje verdenkt Emma hem ervan dat hij een oogje op haar heeft. Er komt een meisje wonen bij buren in het dorp, die geen geld heeft en gouvernante zal moeten worden, maar hier helemaal geen zin in heeft. En dan is daar nog buurman Mr. Knightley  die rijker is dan de vader van Emma en vaak bij hen thuis is. Hij is verstandig, Emma vindt het leuk om met hem te bekvechten. Vaak zijn ze het oneens.  Wat er allemaal gaat gebeuren met deze mensen verraad ik niet. Lees het zelf maar, het is echt een heel leuk boek.

 

1 opmerking:

Mapi zei

Heb het op mijn to do lijstje gezet, leuk hoor, bedankt voor de tip !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.