zondag 3 april 2016

Mijn 49 weken project. De Verenigde Staten van Amerika.


Waarom trekt de USA mij? Waarom lees ik daar nu al ruim 1 maand over?
Is het omdat een aantal van mijn muzikale helden daar vandaan komen, Elvis Presley, Billie Holiday, Janis Joplin, Jimmy Hendrix, Bob Dylan etc? Is het omdat mijn broer en ik als kinderen strips lazen als Donald Duck, the Daltons, Lucky Luke ed? Is het omdat ik in mijn hart nog steeds een hippie  ben? Is het omdat de Kennedy' s tot de verbeelding spraken en ik gekluistert aan de buis zat bij de begrafenis van John en Robert Kennedy? Is het omdat de marsen van Martin Luther King en zijn begrafenis zoveel indruk maakte? Is het omdat de USA zoveel te vertellen heeft in de wereld en ik wil begrijpen waarom ze doen zoals ze doen?

Een paar jaar terug kreeg ik van mijn broer voor mijn verjaardag het boek ""Reizen zonder John"' van Geert Mak. Ik las het, ik vond het een heerlijk boek. Nu begon ik er voor de tweede keer aan omdat ik voor mijn 49 weken project wilde begrijpen waar de staten van de USA liggen en wat de voornaamste kenmerken zijn. Al lezend besefte ik dat de ""John"' die samen met zijn hond Charley in de 60-er jaren de USA door trok John Steinbeck is, de schrijver van ""Gramschap der Druiven"". Ik las het boek vorig jaar voor mijn boekenproject en was onder de indruk. Het boek gaat over de uittocht van boeren, uit o.a. Oklahoma naar California, vanwege de Dustbowl, een enorme storm die de vruchtbare grond meenam. Ik vond dat zo'n prachtig, aangrijpend boek.

O, is het John Steinbeck waar dit over gaat, het kwartje is gevallen! Maar dan wil ik zijn eigen boek ""Op reis met Charley"" ook lezen. Ik haalde het uit de bibliotheek en vergeleek beide boeken met elkaar. Wil je meer weten over de reis van John Steinbeck: kleurrijk /travel-with-Charley


Ik heb van alles en nog wat erbij gehaald, zoals Google Earth, Google zoekmachine en Google Earth en las al meer en meer. Las over maya-angelou,  laurel-canyon-hippie-time, the-young-elvis-presley, janis-joplin. Om nu een soort eenheid in mijn hoofd te krijgen wilde ik een week besteden aan het laten bezinken en begrijpen wat mij het meeste raakte.

Wat raakte mij nu vooral?
  • De grootschalige immigratie BINNEN de USA.
  • De tegenzin die Amerikanen hebben tegen sociale welfare
  • De aanleg van het Highway stelsel waarbij het grote treinennet verdween.
  • Het ontstaan van suburbs waardoor de mainstreet verdween.
  • Het zomaar leeg achterlaten van huizen, fabrieken, stations, hele wijken
  • Heel kleine stadjes, inwoners van ongeveer 400 mensen te midden van een enorme ruimte
  • 30 staten met minder inwoners dan Denemarken. De USA heeft 51 staten.  
  • Het waren republikeinen die voor afschaffing van de slavernij streden 
GROOTSCHALIGE  IMMIGRATIE  BINNEN DE USA

I. The African-American Exodus North

Eerste First Great Migration 1910–1930), 1.6 miljoen zwarten van het Zuiden naar het Noorden.
Second Great Migration (1940–1970), die begon na de Great Depression en 5 miljoen zwarten naar steden als Detroit, Chicago, New York, Philadelphia e.a. bracht. Hier kun je een paar filmpjes bekijken: the-great-migration-creating-a-new-black-identity-in-los-angeles De fabrieken van Ford, General Motors en Dupont boden werk met goede salarissen en promotiemogelijkheden.


II. SUBURBS

 
Grootschalige trek naar de suburbs (buitenwijken)in de jaren 60. Mainstreets (Binnenstad) komen leeg te staan en staan nu nog leeg! Aan de rand van de suburbs kwamen gigantische malls waar de boodschappen kunnen worden gedaan. Veel van die suburbs lijken allemaal op elkaar. Houten, veelal prefab huizen met een glad, groen gazon ervoor.   

III. The Dust Bowl


De komst van landbouwmachine's die veel boeren niet konden betalen maakte dat de bank hen onteigende. Slechte behandeling van de grond maakte dat de wind vrij spel kreeg en een enorme zandstorm veroorzaakte. 300.000 tot 400.000 blanke boeren trokken naar het westen, naar Californië. In Californië wilde men hen niet en sloot hen op in kampen. (Komt dit verhaal niet bekend voor? De geschiedenis herhaalt zich, jammer genoeg leren we er niets van).
 maakte het mogelijk om, zo nodig met geweld, indianenstammen uit de oostelijke staten naar het westen te verplaatsen. De Federale overheid sloot verdragen met veel stammen waarbij de indianen land afstonden aan de VS. Niet alle stammen wilde zich echter laten verplaatsen naar de in 1834 gestichte Indian Territory, het moderne Oklahoma. De Choctaw werden in 1833 naar het westen gedwongen en in 1838 werden enkele duizenden Cherokee-indianen geforceerd vanuit het oosten naar het huidige Oklahoma te marcheren. Deze tocht, die op veel verzet stuitte, werd bekend als de Trail of Tears en velen overleden onderweg door ziekten of uitputting.meer dan 46.000 Indianen werden gedwongen te verhuizen en meer dan 4000 kwamen er om. wiki/Geschiedenis_van_de_Verenigde_Staten.

De tegenzin die Amerikanen hebben tegen sociale welfare

Het valt Geert Mak tijdens zijn reis door de USA op dat alle lagen van de bevolking een hekel hebben aan het betalen van belasting en inmenging van de overheid. Het vreemde is dat ook oude mensen die nog profiteerden van de New Deal politiek van Roosevelt ( ze kregen banen, huizen, medische hulp, uitkeringen etc,), daar nu over praten als over iets wat helemaal verkeerd was en ze blij zijn dat dit nu niet meer bestaat. Dat er van belasting onderhoud aan wegen, een leger, ziekenhuizen, straatverlichting etc. kan worden betaald komt niet bij hen op.

Er zijn 3 presidenten geweest die overheidssteun gaven

Theodoor Roosevelt (Republikein)

Verzette zich tegen de macht van de grootindustrielen en spoorwegmagnaten, die vonden dat de wetten van de markt allesbepalend zijn. Hij haatte socialisten, maar verafschuwde het roof kapitaal en weigerde de verschillen te accepteren tussen ""De mensen die meer bezitten dan ze  hebben verdiend en de mensen die meer hebben verdiend dan ze bezitten"". Hij deed alles wat in zijn vermogen lag om de grote kartels te breken. 

Franklin Delano Roosevelt (Democraat)

New Deal

A Group of Men and Women. March 19, 1937. National Archives, Washington DC, Record Group 69: Records of the Works Projects Administration, 1922-1944.  ARC Locator Number 518406.

Maakte een einde aan het verbod op alcohol. Kocht het landbouwoverschot van de boeren op. Zorgde voor werkverschaffing aan 3 miljoen jongeren. Redde de inzakkende huizenmarkt. Startte grote infra structurele werken. Roosevelt introduceerde een bredere doelstelling voor de federale overheid en daarmee een nieuw concept voor burgerschap. mrzine.

Lyndon B. Johnson (Democraat)

Great Society

Beter onderwijs, steun voor woningbouw en stadsvernieuwing, Medicare en Medicaid, ouderdoms-en invalidenpensioen, Hij betrok hier uitdrukkelijk de zwarte bevolking bij.

Afschaffing overheidssteun
Vermindering belasting

Vanaf Ronald Reagan heeft de Republikeinse partij geprobeerd alle overheidsinmenging af te breken. Op dit moment betalen de rijksten van de USA 10% belasting en bedrijven krijgen allerlei vrijstellingen. Het idee erachter is dat de rijksten zullen zorgen voor werkgelegenheid. In 1960 toen Steinbeck door de USA toerde kon een man zijn gezin onderhouden met 1 baan en zijn kinderen laten studeren. Momenteel moeten man en vrouw voor hetzelfde geld samen fulltime werken. Hun kinderen moeten zich in de schulden steken wanneer ze willen studeren. Toch blijft een grote groep mensen republikeins stemmen, zelfs wanneer het hen benadeeld.
Wat ik me afvraag is hoe de overheid de enorme kosten betaald van de oorlogen die het de laatste jaren voert. Want de lage belastingen kunnen dit niet opbrengen. Wie betaalt dit dan? Of leeft men op kredieten uit China? Dit ga ik nog uitzoeken.

Geert Mak vertelt dat er in de grote steden geen geld meer is voor onderhoud. Dat de straatlantaarns niet meer allemaal worden aangestoken, dat de riolering verouderd is, dat er geen geld is voor grote infrastructurele verbeteringen aan bruggen en wegen.

Heel kleine stadjes, ongeveer 400 mensen
 te midden van een enorme ruimte
Heel veel leeg land

Dit vind ik zo vreemd. Ik heb heel veel van die stadjes gezien op Google Earth. Ik vraag me af hoe het is om hier te wonen. Te midden van een enorme leegte. Vooral de mensen die hun huis aan de rand van het stadje hebben. Iedere dag kijken ze dus in een enorme ruimte.

Bijv. het stadje Vesta in Minnesota. 319 inwoners in 2010

Dit is wat iemand ziet die aan de rand woont, eindeloze ruimte

Ik vind alleen maar websites die het hebben over the best, greatest, most beautiful small towns. Maar heel weinig informatie over hoe het leven er is. Toch vond ik 2 websites die iets meer vertellen.  
    Summerhill, Pennsylvania.edu


    Het waren republikeinen die voor afschaffing van de slavernij streden

    Democraten

    In 1792 werd de Democratische partij opgericht door Thomas Jefferson. De reden was een discussie over de opname van de Bill of Rights in de grondwet. De Bill of Rights gaat over de eerste tien amendementen, zoals de vrijheid van meningsuiting en religie, het recht op vrij wapenbezit, en inkwartiering van soldaten. Jefferson was tegen deze Bill of Rights, terwijl de Federalisten hiervoor waren
    Republikeinen

    De Republikeinse Partij is op 20 maart 1854 opgericht in Ripon, Wisconsin. De voornaamste reden voor de oprichting was de geplande uitbreiding van de slavernij in andere staten van Amerika, waartegen de partij zich wilde verzetten. Na de Amerikaanse Burgeroorlog was de partij tientallen jaren lang vrijwel onafgebroken aan de macht. Ze vertegenwoordigde toen het industriële noordoosten van de VS, terwijl de conservatieve Democraten in het verslagen Zuiden de overhand hadden. Kort na de Amerikaanse Burgeroorlog werden de Republikeinen gezien als de progressieve partij in de Amerikaanse politiek. Voorbeelden hiervan zijn presidenten zoals Abraham Lincoln, die toentertijd de slavernij af wilde schaffen. wiki/Republikeinse_Partij)

    Er zijn 30 staten met minder inwoners dan Denemarken

    De USA heeft 51 staten
    Dit kon ik eerst niet geloven maar het is waar
     Denemarken heeft 5.581.503 inwoners

    Onderstaande staten zijn gemiddeld 3 a 4 maal groter dan Denemarken kilometers uitgedrukt

    Inwoners:
    5.615.727
    5.556.506
    5.167.101
    4.753.377
    4.599.030
    4.321.249
    4.287.768
    4.206.074
    3.927.776
    3.700.758
    3.579.212
    3.504.809
    2.982.085
    2.910.540
    2.810.872
    2.764.075
    2.550.063
    2.495.529
    1.954.599
    1.818.470
    1.768.331
    1.466.465
    1.321.574
    1.314.895
    1.285.498
    1.067.610
    944.632
    853.476
    781.919
    670.053
    635.867
    623.908
    581.530
    515.004

    Omdat het een traditie aan het worden is
     dat ik mijn 49 weken project op zondag post
     zet ik het nu al op mijn weblog
    Maar er zijn nog wat zaken om uit te werken
    • De aanleg van het Highway stelsel waarbij het grote treinennet verdween
    • Het zomaar leeg achterlaten van huizen, fabrieken, stations, hele wijken

    • Wat ga ik de komende week doen


      Het opknappen van onze voortuin

      We willen onze voortuin gaan opknappen. In deze tuin komt nooit zon. Wat kan daar nu bloeien Ik wil heel graag bijen, vlinders en vogels aantrekken. Dat wordt dus mooi even uitzoeken

      Mijn 49 weken project

      1. Pesto maken
      2. Wanten/handschoenen breien
      3. Sokken breien
      4. De theorie rond het bakken van een cake
      5. Mijn kaarten op een nieuwe manier tekenen
      6. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
      7. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
      8.  De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
      9. Europa is helemaal veranderd sinds ik naar school ging. Hoe heten de landen nu?
      10. Groentespreads maken
      11. Crêpes Suzette maken
      12. Hoe maak ik Baba Ganoush
      13. Quakers en Amish
      14. Indianen
      15. De slavernij
      16. Treinen in America
      17. Route 66
      18. Tolstoi (afkomstig via mijn boekenproject)
      19. een nieuwe TV kopen
      20. Kaarten maken n.a.v het nieuws
      21. rouwkaarten ontwikkelen
      22. Een nieuw tijdschema bedenken
      23. Vrijer teken- en schilder materialen gebruiken
      24. Modekwartier
      25. Afsluitende week globale informatie USA 
      26. Voortuin opknappen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015