zondag 30 januari 2022

Ik ging verder met mijn marker tekening. En wat zag ik daar..........in onze tuin?


 De eerste is er

En nog wel in onze voortuin

En ik zie meer
Straks zal er zee van krokussen staan
En ik zie dit, afstekend tegen de bomen van de gemeente 


Af en toe blauwe luchten


Ik kocht iets handigs



Heel vervelend. Ik begin weer last te krijgen van mijn ogen. O.a. lezen gaat moeilijker. Salem heeft een ronde loep en die probeerde ik eens en dat beviel goed. Ik ging op zoek naar nog meer mogelijkheden en vond deze loep. Ik kan het witte handvat ook inklappen en..... er zitten lampjes in. Ik dacht eigenlijk dat ik die niet nodig zou hebben. Maar laat dit nu toch handig zijn!


Lampjes
Ik ben blij met mijn aankoop


Met mijn nieuwe schilderij/tekening gaat het goed
Ik maakte de achtergrond zwart
Dat wilde ik in het begin al
Maar ineens kwam er een idee boven van "blauw-lucht"
Prima idee, maar met de zwarte achtergrond vind ik de rest er meer uitspringen

 
Ik ben ondertussen alweer verder
Ik ben nog steeds van mening dat ik een volgende keer de gezichten groter moet maken
Nu zit ik met het probleem, welke kleur de kleren van de bovenste dames moet krijgen, zonder overheersend te worden 
Ik denk dat ik het "probleem" min of meer heb opgelost
Foto's volgen


vrijdag 28 januari 2022

Tweets en "Alles waar je aandacht aan geeft groeit".


Ik heb tot nu toe Twitter leuk gevonden. Niet altijd, maar merendeels wel. Maar nu is Twitter in handen van degenen die anti vaccins zijn, anti het Corona beleid. Wanneer je Twitter opent zie je rechts de trending topics. In andere media lees ik soms dat "Twitter ontplofte". Ik dacht altijd, wow, dat is wat, tot ik ontdekte dat er dan sprake is van hooguit 20.000 tweets. Op een bevolking van 17 miljoen is dat niet veel. Maar toch, je kon er een beetje uit op maken hoe er over onderwerpen wordt gedacht.

Nu zijn alle trending topics al een paar weken bezet door mensen, anti het corona beleid. 

  • Vanmorgen zie ik een nieuwe trending topic met 10.842 reacties onder de naam GGDgate. Wat blijkt, een van de leden van het Forum voor Democratie is undercover naar GGD' s gegaan en heeft daar, naar hun idee, een misstand aangetroffen. Ik heb het filmpje bekeken en vind het absoluut flut.
  • Op dit moment is Neil Young een trending topic, ja Neil Young, de oude popzanger met de bijzondere stem, ik ben fan van hem. Hij heeft Spotify opdracht gegeven zijn muziek eraf te halen omdat er een podcast op verschijnt van een viroloog met antivax ideeën. Hij wordt nu aangevallen. En natuurlijk daar is het weer, de vrijheid van meningsuiting. Zeg dit, en de discussie is ten einde, want wie zou er nu tegen vrijheid van meningsuiting durven en willen zijn?  Vrijheid van meningsuiting is een stok geworden om mee te slaan. 
  • Canada en Trudeau zijn trending topics. Boeren zijn met tractors aan het protesteren tegen het Corona beleid. 
  • Hans Teeuwen, ja daar is hij weer, is trending topic, want tegen het Corona beleid.
  • Ernst Kuipers is de dagen hiervoor trending topic geweest. 

Twitter is blijkbaar het kanaal om onvrede te spuien. Er zijn ook mensen die tegen de berichten in gaan, maar dat is een kleine minderheid.

Een Twitter campagne maakte al dat vorig jaar, als nieuw woord in de Dikke van Dale, prikspijt is gekomen. Ik dacht eerst nog naïef dat het om mensen gaat die spijt hebben geen vaccin te hebben genomen. Nee, blijkbaar zijn er ontzettend veel mensen die spijt hebben een vaccin te hebben gekregen. Ze zijn er blijkbaar hondsberoerd van geworden. 

Onlangs keek ik naar NPO politiek op de tv. Ik viel midden in een verhitte discussie tussen de voorzitster en een lid van het Forum voor Democratie. Ik wist niet wat ik zag. Parlementariërs stonden bij de voorzittersstoel en waren zo boos zijn op elkaar, ze gingen nog net niet op de vuist. Daarna kwamen veel kleine partijen aan het woord. Ik begreep er min of meer uit dat Corona niet bestaat. Dat een regering ons dit oplegt. 

Weten jullie dat ik soms zelf ook ga twijfelen. Wanneer ik geïndoctrineerd ben door de overheid dan weet ik ook hoe het voelt geïndoctrineerd te kunnen worden door de anti overheid types. Door dit allemaal te zien en te horen ontstaat wat een oude wijsheid zegt "Alles waar je aandacht aan geeft groeit". 

Ik besef allebei gelijk hebben kan niet. Twee "waarheden" naast elkaar. Wat kies je? Hoe kom je in de ene groep, hoe in de andere? We hebben een maatschappij met keuze mogelijkheden. Hebben jongeren geen keuzestress? Het past dus goed in de tijdgeest. Zelfs op het gebied van de waarheid kunnen we kiezen. 

donderdag 27 januari 2022

Overpeinzingen---- Ik maak een nieuw label aan, het Nieuwe Normaal.


Hebben jullie wel eens het gevoel dat je niet bij de tijd hoort waarin je leeft? Komt het nu omdat ik ouder wordt? Ik hoop toch echt van niet. 

Momenteel weer zo'n periode. Inderdaad, de regering herhaalde wat de media ons al eerder vertelde, heel veel weer open. Maar nog wel restricties. Dan komt het moment van stomme verbazing, echt, hoe kan dit nu? 

Ik dacht de volgende morgen, hoi, blije berichten op de radio. Wat blijkt, alleen maar gekanker. De cultuursector die zo geraakt werd door de sluiting heeft een krachtige lobby en kreeg het voor elkaar dat ze open zouden kunnen tot 22.00 uur, ipv het voorstel om tot 20.00 open te zijn. Nu hoor ik is veel te vroeg, je kunt dan dit niet, en je kunt dat niet.............. Vanmorgen hoor ik op de radio dat blijkbaar alleen Dolf Jansen een geïmproviseerd programma had, want de rest was er nog niet klaar voor? 

Tot overmaat van ramp hoor ik dat het Sociaal en Cultureel Planbureau en Raad voor Volksgezondheid & Samenleving met een advies komt. Ik luister het aan, een boel woorden. Vooral langetermijnvisie. Een prachtig woord, lekker lang. Maar niemand heeft concrete voorbeelden, wel kritiek. Terug kijken naar hoe het ging en in de toekomst niet meer zou moeten. Ja, zo kan ik het ook. Maar ik heb zo'n behoefte aan ideeën, aan voorstellen, hoe gaan we dat dan doen? Waarschijnlijk is de simpele waarheid, niemand weet het nog. Het is nieuw. We moeten het anders gaan doen. Maar hoe? Dan is het gemakkelijk om te zeggen dat de regering met creatieve ideeën moet komen.

Paar Ideeën:

  • Ophouden met elkaar napraten dat kinderen zo'n achterstand hebben opgelopen

Beseffen hoe goed de leraren het hebben gedaan door vanuit het niets met afstandsonderwijs te komen

Mocht er een nieuwe, kwaadaardige variant komen, dan gaan de scholen weer dicht

In de tussentijd krijgt elke school een ventilatiesysteem en er komt een halfjaarlijkse controle op

In de tussentijd kijken welke kinderen geen laptop oid hadden. En zorgen we ervoor dat ze er komen

  •                              Het aantal IC bedden worden verhoogd
                             We gaan een flink aantal nieuwe IC verpleegkundigen opleiden

We gaan actief jonge mensen daarvoor werven

We gaan uitzoeken welke asielzoekers in de zorg werkten, bij geschiktheid krijgen ze een spoedcursus Nederlands ook met medische terminologie en een opleiding tot IC verpleegkundige

  •                   We gaan het digitaal vergaderen ook in "normale" tijden voortzetten
  • We gaan er als land naar streven om alle landen bij elkaar te krijgen. Doel, inzicht krijgen hoe pandemieën ontstaan en afspraken hoe dit te voorkomen. Ook wanneer dit betekent dat er een totaal andere houding moet ontstaan tov de vleesindustrie. En het houden van dieren op markten voor consumptie.
  • Alles waar te groot en te veel voorstaat gaan we verkleinen. 
  • einde van de grote festivals, laat men in die industrie zich bekwamen in kleinere mogelijkheden.
  • Een andere aanpak van toerisme.  

--------------------------------------------------------------------------------------

Om nu even terug te komen op het begin van dit stukje. Ik zou me beter bij deze tijd voelen passen wanneer er een toekomstvisie komt waarin we anders met zaken om zullen gaan. Waar de huizenmarkt een creatieve oplossing kent. Bijvoorbeeld moderne, leuke, wooncomplexen voor ouderen. Nog leuker wooncomplexen voor ouderen waar ook jongeren wonen. Ik kan zo een heel doortimmerd plan aanleveren. Ik heb nooit begrepen waarom oud worden in je eigen huis zo'n fijn toekomst beeld is. Ik heb een oude buurvrouw gehad, ze kreeg nooit bezoek, daar zat ze dan. Wanneer je goed ter been bent is alles leuk, maar wanneer je ouder wordt? Ik denk terug aan het moment dat mijn moeder me huilend belde en zei: het gaat niet mee, Geri, mijn ouders in Den Haag, ik 200 km van hen vandaan. 

Toekomstvisie

Een toekomstvisie waarin geen vogelgriep meer voorkomt. Waarin we op een andere manier naar auto's en openbaar vervoer kijken. Waarin de NS niet zegt: Reizigers hebben geen recht op een zitplaats, ze hebben recht op vervoer, dus zeur niet als je moet staan. Op een andere manier naar toerisme kijken. Waar niet alles in plastic is verpakt. Waar niemand z'n rotzooi laat slingeren in de buitenruimte. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En van mij mag het ook een tijd zijn waarin de basisvoorwaarden van afstand houden, handen wassen etc, blijven bestaan.

Omdat ik me momenteel zo buiten de tijd voel staan waarin ik leef en ik toch echt niet ga denken dat ik het niet meer bij kan benen, ga ik het eens anders aanpakken. Ik ga niet meer naar iedere idioot op de radio en andere media luisteren die zichzelf opniniemaker noemt, het gebler en gez..k wat ik de hele dag hoor. Ik vond het altijd heel leuk om naar radio NPO I te luisteren. Ik draai nu steeds de knop om. Om mezelf niet helemaal akelig te maken ga ik op zoek naar ander nieuws. Ik ga natuurlijk wel de grote lijnen van het "normale" nieuws volgen. Maar ik wil weten wat er verder gebeurt en waar ik niks over hoor.

Vorig jaar had ik dit idee al en deed er verder niets mee. Ik ga het nu opnieuw proberen. Een nieuw project voor 2022. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal al wel op het gebied van "ALLES ANDERS", en vooral niet het oude normaal. 

Ik ga proberen bij ieder blog onderaan iets van ander nieuws te plaatsen. Ik geef het een label Nieuw normaal, dan kan ik alles weer gemakkelijk terugvinden. 

woensdag 26 januari 2022

Wandeling om het huis. Zijn ze er al, sneeuwklokjes en kan ik bessen vinden?


 Na een paar weken maakte ik weer eens een wandeling om het huis

Het was een beetje koud, dat vind ik wel lekker

Maar. zo grauw allemaal

Omdat ik nogal "in mijn hoofd zit"

Hoopte ik dat om me heen kijken helpt, vaak doet het dat ook

Nu kostte het wel wat moeite

Maar eigenlijk was het gewoon lekker

Even buiten, lichaamsbeweging

Ineens dacht ik zouden er al sneeuwklokjes zijn?

En......... vroeger fotografeerde ik in deze tijd altijd besjes

Kan ik ze vinden? 

Ik ging er naar op zoek


Ik zag wel het allereerste begin van blaadjes
Kleine knoppen aan de struiken


En deze
                                                                                                                                                                  

Vissers staan er altijd, weer of geen weer


Bessen zag ik niet
Ik maak me daar zorgen om
Het is voer voor vogels
Vroeger stonden er veel bessen dragende struiken
Maar de gemeente haalde ze weg

Maar dan.....
In een tuintje.......gelukkig toch nog 1 struikje gevonden


En sneeuwklokjes?
Nee, toch te vroeg
Ik betrap me erop dat ik nu al loop te verlangen naar het begin van de lente
Volgende maand wel de krokussen, heb er nu al zin in

dinsdag 25 januari 2022

Wat ben ik zoal aan het doen?

Ik kocht blauwe druifjes

We gaan van pandemie naar endemie

Het gonst in de samenleving. "De WHO zegt het" hoor ik spraakmakers herhalen op de media. En vakbonden en vertegenwoordigers van groepen werkenden willen liever nog meer versoepelingen dan de regering vanavond gaat vertellen. Ja, de regering mag vanavond weer als een echo vertellen wat we nu al dagenlang horen. Ik blijf het vreemd vinden. Wie lekt er eigenlijk? Het moet wel iemand uit de regering zelf zijn. Vinden ze dit leuk, papegaaitje spelen? Of is het een soort van directe democratie met  het volk. We lekken wat we qua voornemen zijn en wachten af wat de reactie is, kunnen we altijd nog bijsturen?

Ik probeer uit te zoeken hoe het nu werkelijk is. Als eerste vind ik gisteren op Google nieuws dat er behoorlijk wat dertigers worden opgenomen in ziekenhuizen. Op de rest van de media hoor ik er niets over. China en Nieuw Zeeland nemen strenge maatregelen. Maar Engeland en Spanje handelen nu alsof het een griep is. Gaan wij nu blijkbaar ook doen? Ik hoor nog wel van restricties. Lijkt mij slim. 

Voorlopig blijven wij de kat uit de boom kijken. Ik kan best nog een poosje wachten voor ik de dingen kan doen die ik leuk vind. Ik weet, we zijn over voorzichtig. Maar wat geeft het? Wij hebben er geen last van. 
  Groter formaat marker tekening maken 


Ik loop al langer met het idee rond om op groter formaat
Een marker tekening te maken
 Dit is de eerste
Ik zie nu al wat dingen die ik een volgende keer anders ga doen
Ik wil dan de gezichten in ieder geval iets groter maken

Eerste kleur


En dan verder


Ik wilde het vullen met markers

Maar ik merk dat het aquarelpapier dat ik nu gebruik
Niet echt het beste papier hiervoor is
Dus waarschijnlijk ga ik ook aquarelverf gebruiken

Hier zien jullie hoeveel groter deze tekening is
In verhouding met mijn kaarten


Ik verkocht ook 1 van mijn zomerkaarten
Leuk is dat


zondag 23 januari 2022

Voor mijn boekenproject 2022 las ik digitaal een boek van de bibliotheek, De Bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien Charles.


Digitaal lezen vind ik nog steeds niet echt leuk. Maar ondanks dit las ik dit boek toch vrij snel uit. Omdat het echt een prachtig boek is wat vertelt over een mij onbekend verhaal. Ik ben al een poos bezig met lezen over Shakespeare and Co, de Engelstalige boekhandel in Parijs, die opgezet werd door de Amerikaanse Sylvia Beach. Maar dat er ook een Amerikaanse bibliotheek in Parijs is was mij volkomen onbekend. American Library in Paris

Deze bibliotheek is ontstaan om Amerikaanse soldaten in WOI van boeken te voorzien. Ik ken het verhaal van Engelse soldaten die in de loopgraven lagen en een boek van Jane Austen lazen. Ik vind dat altijd zo aandoenlijk en ontroerend. Dat de tere boeken van Jane Austen in die absolute ellende werden gelezen. Maar dat tijdens de WOII ook boeken beschikbaar kwamen voor Amerikaanse soldaten daar had ik geen idee van.

Het boek gaat over de periode van WO II. Parijs wordt bezet en langzaam slaat de terreur toe. Odile, de hoofdpersoon in het boek werkt bij de bibliotheek. Ze begint onderaan en zal steeds belangrijke taken krijgen. Ze is er gelukkig. O.a. bedient ze de balie, waar mensen vragen kunnen stellen, ze vind het heerlijk om naar de antwoorden te zoeken. Ze kan goed opschieten met de andere stafleden en de vaste bezoekers. 

Dan begint de Jodenvervolging. Ze ziet voor het eerst op straat een vrouw met de Jodenster op. Joden kunnen niet meer naar de bibliotheek, ze lopen gevaar op straat. De staf spreekt met de medewerkers af  dat Odile adressen van Joodse abonnees zal opzoeken om boeken langs te brengen en gelezen boeken mee terug te nemen. Dat gaat een tijd lang goed.

Odile ontmoet Paul, ze worden verliefd. Odile wil wachten met trouwen want Remy, de broer van Odile is naar het front vertrokken en zit in een interneringskamp. Na de oorlog kan haar broer dan aanwezig zijn bij het huwelijk. Echter, Remy komt in het kamp om. Margaret en Paul trouwen. De vader van Odile werkt bij de politie. 

Odile wordt dikke vrienden met Margaret, de jonge, pas getrouwde Engelse, die eigenlijk doodongelukkig is in haar huwelijk. Margaret komt ook werken in de bibliotheek  en ze delen al hun geheimen met elkaar. 

Dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Een van haar geliefde Joodse abonnees, waarbij zij vaak thuis komt is verdwenen. Een zoektocht levert op dat ze door Duitsers is weggehaald.

Odile heeft geen idee dat er bij haar vader op het bureau brieven door verraders worden afgegeven. Dat na verloop van tijd razzia's plaatsvinden waarbij Joden uit hun huizen worden gehaald. Wat zij ook niet weet is dat Paul op een goed moment uit woede een van haar favoriete Joodse lezers aangeeft. 

Margaret ondertussen legt het aan met een Duister. Via hem krijgt ze eten en mooie kleren. Ze geeft het eten aan Odile. Die deelt het met haar familie en met Remy. Ze weet ervan. Ze vind het erg maar ja...... In een onbewaakt ogenblik vertelt Odile aan Paul wat Margaret doet. Hij ontsteekt in woede. Het is ondertussen na de oorlog. Met een paar vrienden gaat hij naar het huis van Margaret en sleurt haar het huis, mishandelt haar en scheert haar kaal. Odile heeft eerst niet door dat Margaret al een poosje niet komt. Maar wanneer het tot haar doordrinkt gaat ze naar het huis van Margaret en hoort wat er gebeurd is. Zij is zo ontdaan door alle verwijten die Margaret haar maakt, zij geeft Odile de schuld, omdat zij haar verraadde aan Paul. 

Zij loopt nietsziend door Parijs, helemaal in de war. Een Amerikaanse soldaat ziet haar en vraagt wat er is. Ze trekken met elkaar op en hij vraagt haar ten huwelijk, zij stemt ermee in, hierbij bigamie plegend. Samen vertrekken ze naar de USA. Met vallen en opstaan kan Odile zich een plaatsje verwerven in haar nieuwe situatie. Wanneer Bill overlijdt, wordt het moeilijk. Oude herinneringen komen op. Dan stapt er plotseling een jong meisje binnen, haar buurmeisje, die vraagt of ze haar wat vragen mag stellen. Het is haar redding. Het meisje en Odile hechten zich aan elkaar en langzaam onthuld Odiel haar verhaal. 

Het boek is mooi geschreven, een page turner. Een verhaal waarin de onduidelijkheid en angst tijdens een oorlog naar voren komt. Je denkt dat je mensen kunt vertrouwen en dan blijkt het tegenovergestelde. Niet alleen de vijand kan fout zijn, maar je naasten ook. En dat is des te schokkender.

Hier kunnen jullie het verhaal rond deze bibliotheek lezen zoals het echt gebeurd is. the-heroic-librarians-who-delivered-books-to-banned-readers-during-world-war II

Wat ik in dit boek voor het eerst lees is waarom in bibliotheken boek met dezelfde onderwerpen nummers hebben. What-is-Dewey-decimal-system?


vrijdag 21 januari 2022

Wat heb ik zoal gedaan?


Eerste teken in de tuin dat de lente echt gaat komen


Ik ben weer helemaal in de teken en schilder "mood"

Ik vind het altijd leuk iets te ontwerpen bij het seizoen waarin we leven
 Dit keer dus winter kaarten
Ik wil er een serie van 5 maken
Nog 1 "sweater meisje" te gaan dus



Ik ben ook begonnen
 met een groter formaat marker tekening
Maar daar vertel ik later meer over

woensdag 19 januari 2022

Overpeinzingen.


Twee, mij door elkaar schuddende berichten, via het NOS nieuws. Eergisteren het bericht dat eindelijk, na vele jaren bekend is wie de familie Frank in WOII aangegeven heeft bij de nazi's en gisteren het bericht dat de TU Delft, UMC Utrecht, Populytics, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC ontdekte dat G2 en G3 niet helpen in de bestrijding van Omicron.

Naast uitleg over het R getal (Dit R getal gaat me ver boven mijn pet, hetgeen ik erg jammer vind. Maar hoe ik mijn best ook doe, begrijpen doe ik het niet.) wordt gezegd dat de boosterprik niet goed werkt. 

Echt? Van waar dan al die bemoeienis om iedereen een boosterprik te geven?

Wat ik raar vind is dat nu voor de tweede keer dreigt te gebeuren, dat wij in Nederland het anders doen dan elders. Het RIVM zegt aan het begin van de pandemie dat mondkapjes niet helpen. En nu, nadat op heel veel plaatsen in de wereld mensen buiten wandelen met mondkapjes op, wordt er hier voor het eerst tijdens de laatste persconferentie vriendelijk gevraagd om ook buiten tijdens drukte kapjes op te zetten.
De familie Frank

Ik lig vroeg wakker en luister naar de radio. Ik hoor dat er nu eindelijk na zoveel jaar ontdekt is wie de familie Frans heeft verraden. Een langdurig wetenschappelijk onderzoek gebruik makend van de meest vooraanstaande methoden heeft het ontdekt. Het blijkt een Jood te zijn in dienst ven de Joodse Raad. Ik schrik ervan. Wel wordt er nog bij gezegd dat het bewijs niet volledig is, zo'n 85 %. Gedurende de dag blijf ik het nieuws volgen en de reacties op dit nieuws. 

In de Volkskant lees ik goede achtergrond informatie volkskranthet-verraad-van-anne-frank
NB, is dit geen gekke kop boven het artikel?

Ik blijf er de hele dag aan denken. 
Later op de dag hoor ik commentaar van historici
 Langzaam gaat het beeld enigszins kantelen 

Twee keer het nieuws, twee keer stelligheid
Twee keer laat het me met veel vragen zitten
En een rotgevoel, wat is waar, wat is niet waar?

Wat ik zeker weet is dat in de berichtgeving rond de familie Frank niet duidelijk werd vermeld dat dit om een proces gaat. Een wetenschappelijk historisch onderzoek wat tot een tijdelijke conclusie leidde, in afwachting van verder onderzoek. Het nieuws is dus niet dat de waarheid ontdekt is rond de familie Frank. In feite riekt het naar sensatie en............ het promoten van een boek. De journalistiek schiet hier ernstig tekort.

Wat betreft G2 en de beslissingen van onze overheid. Ik ben heel blij niet in hun schoenen te staan. Wat moet je met een dergelijke uitkomst? Terwijl Europa steeds meer overstapt op G2, zitten wij straks met een systeem van priklocaties? Boosters helpen niet? Stop er maar me GGD, ga maar bij alle cafés en musea staan met priklocaties en wij in een rij ervoor, in afwachting van het oordeel of we naar binnen mogen of niet?

zondag 16 januari 2022

Stuurlui aan wal.

Op dit moment staat alles op een laag pitje

Weg is de liefde voor de winter

Ik heb zo'n hekel aan het vroege donker 

Ik teken wat, ik lees wat (probeer het), kijk tv, kijk You Tube, zit op internet

Ik probeer hard, er weer zin in te krijgen

Tot nu toe zonder succes


Ik weet, het heeft te maken met Corona

Voor het eerst sinds 2 jaar een psychische terugval

Ik bekeek de persconferentie van de overheid

Vond het glashelder wat er gezegd werd

Of de keuzes de beste zijn, geen idee, maar keuzes moeten worden gemaakt

Of zouden we gewoon alles open moeten gooien en dan maar zien wat er van komt?

Ik word zo moe van alle meningen, van een NOS journaliste, van "M" dames, van spraakmakers

Het was glashelder tot de hele goegemeente zich er weer me bemoeide

Al die stuurlui aan wal

woensdag 12 januari 2022

Wat heb ik zoal gedaan?


De bollen beginnen te bloeien
En bekijk dit eens........


Tulpen komen buiten op!!!!!!!
Geloven jullie dit?

De laatste weken lig ik vaak s' nachts wakker
Zo rond 04.00 uur hoor ik buiten vogels zingen
Is dat allemaal niet heel erg vroeg?
Klimaatverandering?


Ik ben begonnen met mijn onderzoek naar de TIJDGEEST, wat gebeurde er ook al weer?
Ik heb een doos vol agenda's
Een verzameling van allerlei soorten
Flow agenda's, Ariadne agenda's, een agenda van een museum

En in de jaren 90 kocht ik elk jaar een agenda bij V&D
Ik heb ze nu weer in mijn handen en het brengt herinneringen terug aan twee winkels waar ik zo graag kwam, waar ik zo de weg kende, V &D en de Bijenkorf. Ik vind het zo jammer dat ze er niet meer zijn.

                    Kleine zwarte agenda's
                                   Ieder jaar een zwarte agenda, compact,  pasten goed in mijn tas


Deze vond ik vooral heel prachtig
Gemaakt van een soort vilt


Ik voel me momenteel niet denderend
En het terugkeren naar vroeger maakt mij niet echt blij
Ik denk er zelfs over na om te stoppen
Maar ik besluit......
Ik maak er een jaarproject van, het hoeft allemaal niet snel

Ik heb nu het jaar 2001 doorgenomen
Het is toch ook heel fijn de dingen weer in de tijd te plaatsten
O, gebeurde dat toen
O heb ik dat product al zo lang?

Wat heel erg opvalt na 2 jaar Corona is hoeveel we toen deden
We werkten nog, maar daarnaast zoveel mensen op bezoek
 of wij naar mensen toe, naar de stad, naar musea, zo totaal anders als nu

Ik teken wel


Op de een of andere manier lukt tekenen wel
Ik ben 5 winterkaarten aan het maken,  5 meisjes in wintertruien
Het geeft me zelfs plezier
terwijl plezier momenteel nogal ver van me staat


woensdag 5 januari 2022

De Tijdgeest, jaren 90.


Gisteren heb ik twee dingen gedaan

  • Mijn foto's uitzoeken van het afgelopen jaar en ze overzetten op een externe harde schijf. Gedurende het jaar heb ik foto's al onderverdeeld in mapjes. Maar ik bewerk iedere foto in een fotobewerkingsprogramma. Delen afsnijden, kleuren aanpassen, dingen naar voren halen of juist afzwakken. Deze bewerkte foto's doe ik in de mapjes. Vorig jaar nam ik me voor de onbewerkte foto's direct weg te gooien, maar daar is weinig van terecht gekomen. Zo zit ik met een heel bestand aan foto's van 2021 maar ook nog van de jaren ervoor. Het maakt me soms gek. En gisteren dacht ik, zal ik ze allemaal weggooien? Ik overdenk het nog even.
  • Dit jaar wil ik vooral bezig gaan met TIJDGEEST, ik wil uitzoeken aan de hand van agenda's en dagboeken hoe alles ook weer ging. Natuurlijk weet ik de grote lijnen nog wel, maar veel is weggezakt en vaag.
  • Ik ben ook nog bezig met het afgelopen jaar. Raar is dat, he, dat je in eerste instantie gewoon niet meer weet wat er gebeurde. Tot ik het ontrafel. O ja, de bestorming van het Capitool, o, ja de verkiezingen, o ja, de terugtrekking uit Afghanistan. Pas onlangs schoot door mijn hoofd de klimaattop in Schotland. 
  • Gisteren begon ik ineens met de negentiger jaren. Waarom die periode? Geen idee. Ik vind het heel fijn om dingen uit te pluizen, te rangschikken en natuurlijk schoot het door mijn hoofd, begin bij de beginjaren of begin aan het eind. Maar dan krijg ik het Spaans benauwd. Want dat is allemaal zo verschrikkelijk keurig werken, zo netjes. Wat werkt er dan bij mij?

Wanneer ik naar een onbekend museum ga, dan loop ik er eerst snel door heen. Ik weet dan ongeveer wat waar is. Pas dan ga loop ik terug en bekijk de dingen die ik mooi vind. En mocht ik later nog een keer terugkomen dan bekijk ik het stuk voor stuk. Wanneer ik een tijdschrift heb gekocht dan kan ik nooit netjes van het begin tot het einde lezen. Nee, ik blader het vlug door, van voren naar achter en dan nog een keer van achter naar voor. Lees stukken die mij boeien en ga het daarna nog eens stuk voor stuk uitpluizen. Wanneer ik het keurig netjes moet doen word ik helemaal gek.

Zo is het nu ook met dit idee van TIJDGEEST. Gisteren vond ik me ineens in de jaren negentig. Waarom? Geen idee. Eerder had ik al bedacht dat dit de tijd van de Balkanoorlogen was en van president Clinton. En nu ineens zocht op You Tube naar liedjes en naar de mode van die tijd. O ja, het naveltruitje met een piercing in de navel en de Doc Martens laarzen.

Ik bekeek oude kantoorfoto's. Daar kwam geen naveltrui meisje uit naar voren. Maar die laarzen hoe goed herinner ik het me. Ik vond ze zo in en in lelijk. Ik weet nog hoeveel moeite ik gedaan heb om een laars te vinden die ik wel leuk vond. Uiteindelijk vond ik er een. Ik wilde dat ik er nog een foto van had. Kocht ik die laars nu in de negentiger jaren of begin jaren 2000? Ik denk eigenlijk het laatste. 

maandag 3 januari 2022

Wandeling in de buurt.

Hier een stukje van de kerstversiering
Ik wandelde zonet naar de supermarkt

De lucht was heel bijzonder, bijna dramatisch




Toen ik uit de supermarkt kwam was de lucht meer opgeklaard


De bomen zijn zo mooi
Zo'n veelheid aan vormen
Dat is toch een wonder? 


Het was heerlijk even buiten te lopen
En binnen?
Ik haalde de kerstspullen weg
De laatste amaryllissen ook weg, uitgebloeid
Zo prachtig als ik ze vind
Nu is het goed dat ze weg zijn

Ik kocht twee plantjes met hyacintenbollen
Een nieuw jaar, wat een luxe

zondag 2 januari 2022

Overpeinzingen en dan, he, he..... weer lucht.

We maakten een kleine wandeling

Ik hou van de winter, net begonnen
Ik hou van de kale takken, het grijze licht en de rode bessen
De belofte, dat over niet al te lange tijd ineens, plotsklaps
De aarde het mooiste groen van de wereld weer terug krijgt
Ik hou van boerenkool en stamppot
En koffie met slagroom en kaneel

Wat leuk, kleine kerstboompjes bij de Romeinse tuin

Maar o, wat ben ik blij
Dat de feestdagen voorbij zijn
Natuurlijk maken we er iets van
Onze eigen tradities opgebouwd in de jaren van bij elkaar zijn
Ik vind het maken van kerstkaarten superleuk
Maar die dagen zelf, wat een.....

Ik weet wel waar het vandaan komt
 Ik mis vroeger
Ik mis het gevoel wat ik had als kind
Het simpele, het duidelijke
Er is in de loop der tijd zo verschrikkelijk veel bijgekomen
Sommige dingen leuk
En sommige dingen veel te veel
Ik probeer me er ver van te houden

Maar toch, meegesleept worden door recepten en beklede tafels en kerstbomen, de een nog groter dan de ander. Ik kocht een paar tijdschriften. En verbaasde me hogelijk. Echt, foto's van gedekte tafels voor 8 a 11 personen? Geen besef van de tijd waarin we leven? Echt, bladen vol recepten van vlees en kalkoen en ree en nog veel meer vlees en maar 1 armoedige pompoentaart?

Ik ben blij dat het weer voor bij is
De zware gevoelens weer tot rust laten komen |
Nu afkicken van de maand

De kerstspullen ga ik deze week opruimen
Sommige lichtjes laat ik nog even branden


Vinden jullie dit niet leuk?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015