donderdag 31 augustus 2023
Een week later......
woensdag 30 augustus 2023
Besjes......
Heel langzaam sluipt er een beetje een herfst gevoel
Augustus bijna op zijn eind
Het wordt ineens al veel vroeger donker
Het groen buiten is diep groen
En.......besjes
dinsdag 29 augustus 2023
Ons bezoek aan de Millinger Theetuin.
maandag 28 augustus 2023
Een hele week jarig.........
zondag 20 augustus 2023
Mooie woorden................en een inhoud die helpt.
Was ik ooit dat kleine meisje met het hoedje?
Ik ben zo blij met jullie reacties. Eerlijk gezegd zat ik nogal met mijn laatste blogje in mijn maag. Gisteren ging het niet denderend. Het hele idee/gevoel oud worden of wellicht wel oud zijn š benauwde me ontzettend. Nare gedachten kwamen boven, echt heel vervelend. Ik denk niet dat ik ze jullie hoef te vertellen. Ik ga ervan uit dat iedereen die oud wordt deze gedachten wel kent.
Tegelijkertijd kwamen gisteren twee leuke gedachten naar boven
- Een nieuw begin
- Simone de Beauvoir is wel de filosoof van de verwondering genoemd
- VERWONDERING. Vinden jullie dit geen prachtig woord? Ik zal hier later nog eens een blogje over schrijven
- DANKBAARHEID. Gisteren aan het eind van de dag kwam er ineens een woord bij mij naar boven. DANKBAARHEID. In het verleden heb ik wel eens een dankbaarheid tekenboek bij gehouden. Ik weet nog dat "dankbaarheid" zo lekker voelt. Bijna dicht bij "gelukkig zijn" in de buurt. En dat gebeurde gisteren ook, het voelde zo goed. En dat terwijl ik me rot voelde. Raar, he? Hoe kan dit nu?
zaterdag 19 augustus 2023
Een nieuw begin en ..... uitpluizen.
woensdag 16 augustus 2023
Een gloednieuw idee.................. het existentialisme.
Ik schreef al eerder over Simone de Beauvoir. Ik ben mijn kennis over haar aan het uitbreiden. Een vriendin bracht een van haar boeken mee "de Tweede Sekse", een dikke pil. Wanneer ik daar zo mee bezig ben besef ik dat ik meer wil weten. Natuurlijk is internet een bron van informatie, maar hier wordt ook vaak verwezen naar boeken. Een paar heb ik nu voor mijn verjaardag gevraagd. O.a. de biografie van Sartre en van Nelson Algren, de Amerikaanse schrijver waar de Beauvoir een liefdesrelatie mee had.
- Sartre beslist naar Duitsland te gaan, hij wil er meer van weten. Hij is 27 jaar. De wereld heeft net een vreselijke wereldoorlog achter de rug. Hij kan nog niet weten dat er een nog vreselijker wereldoorlog aan komt. In Berlijn aangekomen merkt hij wel een dreigende verandering. Hakenkruizen, intimidaties op straat, de nazi's zijn net aan de macht. In deze periode is hij totaal niet politiek bewust, dat zal jaren later komen.
- Bij terugkomst proberen Sartre en de Beauvoir alle boeken te pakken te krijgen die over deze nieuwe filosofie gaan, de naam, Fenomenologie.
- De fenomenologie zet zich af tegen het Kantiaanse subjectivisme en keert de blik op de objectieve werkelijkheid. Edith Stein, de heilige fenomenoloog - Filosofie Magazine (klik)
- Het idee is, we leven in een wereld vol verschijningen. Laten we ons daarop richten, de bestaande filosofie hoeft niet weggegooid te worden, leg het even terzijde en bekijk de wereld door een nieuwe bril.
- Werkwijze: Naar de dingen kijken en daarna beschrijven. Hierbij gewoonten, vooronderstellingen, overgeleverde ideeƫn opzij zetten.
- Wat krijg je dan? Een verschijnsel zoals het zich aan mij voordoet in mijn ervaring. Niet zoals men zegt dat het werkelijk is. Wat men zegt moet ik opschorten, opzijzetten.
- Fenomenologie herstelt de persoonlijke ervaring. Een korte onderdompeling in de bestudering van fenomenen – ISVW (klik)
- Wanneer je existentialisme hoort denk je aan Sartre.
- In de nasleep van Sartres lezing Het existentialisme is een humanisme uit 1945, gepubliceerd in 1946, kwam er enorm veel belangstelling voor Franse schrijvers en denkers die het naoorlogse pessimisme probeerden te verzoenen met de morele opvatting dat de mens meester was over zijn eigen lot en vrij was om zelf de waarde en betekenis van zijn of haar leven te bepalen.
- Existentialisten geloven dat we zonder doel worden geboren in een wereld die nergens op slaat, maar dat ieder mens het vermogen heeft om zijn of haar eigen betekenis te creƫren. Ons individuele doel en onze betekenis wordt ons niet gegeven door Goden, regeringen, leraren of andere autoriteiten.
- Om het denken dat ten grondslag ligt aan het existentialisme volledig te begrijpen, moeten we eerst het idee onderzoeken dat het tegenspreekt: essentialisme.
- Essentialisme is opgericht door de Griekse filosoof Aristoteles die stelde dat alles een essentie heeft, ook wij. Dit idee lijkt te impliceren, of je je er nu bewust van bent of niet, dat je doel in het leven al voor je geboorte is bepaald. En terwijl je je leven leidt, dragen de beslissingen die je dagelijks neemt bij aan het uiteindelijke doel, wat dat ook mag zijn. Dit was duizenden jaren lang een immens populair geloof en gaf veel gewicht aan religieus denken dat de nadruk legde op een almachtige God die elk wezen schiep met een vooraf bepaald plan in gedachten. Als je het met deze gedachte eens was, hoefde je de zin van het leven echt niet uit te dagen of naar je doel te zoeken. God heeft het je al gegeven. Het bestaan gaat aan de essentie vooraf.
- De existentialistische beweging stelde hierbij de vraag: "Wat als we eerst bestaan?" In die tijd was het een revolutionaire gedachte. Je bent als een schone lei, tabula rasa, en het is aan jou om het doel of de betekenis van je leven te ontdekken.
- Deze werkwijze en dit idee zal het moderne leven vorm geven. Alles zal beĆÆnvloed woorden door het Existentialisme en de Fenomenologie. De journalistiek, mode, cultuur, kunsten, feminisme, politiek.
- Tijdens WO-II zijn de USSR en de USA kameraden, begin jaren 50 worden het vijanden.
- Sartre's vragen: "Welke keuze moet je maken in Europa, ingeklemd tussen de grootmachten, de marxistische USSR en de kapitalistische USA".
- Simone zal de fenomenologie toepassen in haar boek de Tweede Sekse, en hiermee een sterkte impuls geven aan het feminisme.
- Het existentialisme – van Sartre tot The Cure | Historia (historianet.nl)
zondag 13 augustus 2023
Simone de Beauvoir en een Indiase blogger.
Ik ben nog steeds in de ban van Simone de Beauvoir, de Franse filosofe die samen met Sartre het Existentialisme bracht. Een vriendin bracht een van haar boeken mee, de Tweede Sekse, het belangrijkste boek van de Beauvoir. Ik verdiep me in de filosofie van de Existentialisten, hier schrijf ik ook nog een blogje over. Ik zoek ook veel op over de tijd waarin zij leefden, over de mensen om hen heen, over het Parijs van hun tijd. Het lijkt bijna onuitputtelijk, dankzij internet. Steeds ontdek ik weer iets nieuws. Zo ontdekte ik vandaag dat er "ooit een boekwinkel" in Parijs was, de Hune. Het lag tegenover Cafe Les Deux Magots, waar Sartre en Simone hun boeken schreven. Ze moeten vaak in deze winkel zijn geweest, ik ga proberen daar nog wat informatie over te vinden. De boekwinkel hield onlangs op te bestaan. Ik ontdekte het op een filmpje wat ik op You Tube zag. Ik zocht verder en vond deze info. Jullie weten, ik hou van boeken en van boekwinkels. Ik hou ook van geschiedenis. Hierbij een verhaal over een boekwinkel die geschiedenis werd.
Mayank is also a daily columnist for Hindustan Times newspaper, and the author of ‘Nobody Can Love You More: Life in Delhi’s Red Light District’ (published by Penguin) and the four-volume ‘The Delhi Walla’ guidebooks (HarperCollins).
Hij heeft ook een Instagram vol prachtige foto's Mayank Austen Soofi (@thedelhiwalla) • Instagram-foto's en -video's
zaterdag 12 augustus 2023
Wat heb ik zoal gedaan?
maandag 7 augustus 2023
Augustus, wat ben je mooi.......
Via de Postcode loterij ontving ik dit boekje
Met dit boekje in de hand wilden een vriendin en ik bomen gaan determineren
---------------------
Het regende pijpenstelen, niet handig onder een paraplu staan
Naar boven willen kijken en ook nog een boekje raadplegen
Het lukte dus ook niet erg
Ja, de plataan, de kastanje en de berk herkenden we, maar dat wisten we eigenlijk al :-)
- We besloten het te laten en in het vervolg tijdens een wandeling een blad af te knippen en thuis de naam te zoeken
- Het is iets wat ik wil doen de komende 4 maanden, namen van bomen leren kennen. Ik kom er op terug
zaterdag 5 augustus 2023
Boeken, mijn liefste bezit.
MIJN BRONTE VERZAMELING
Ben ik tijdens het lezen van Simone de Beauvoir in recente geschiedenis. George Sand brengt me verder terug, de tijd van Napoleon. Haar vader komt uit een adellijke familie, haar moeder is een dochter van een marktkoopman die vogeltjes verkoopt op een markt in Parijs. In dit boek beschrijft George Sand zelf haar leven. Ik krijg zo een duidelijk beeld hoe zij opgroeide.
- Met een enorme liefde voor haar eenvoudige, ongeletterde moeder. Haar moeder met de mooie zangstem, die voor alles een oplossing kon vinden, die tuinierde en "met niks" heerlijke maaltijden bereidde.
- Maar ook haar liefde voor haar oma, de moeder van haar vader. Wanneer George nog kind is komt haar vader door een ongeluk met een paard om het leven. Haar moeder en haar oma met groot verdriet achterlatend. De twee vrouwen "vinden" elkaar door deze gebeurtenis enigszins.
- Oma nieuwsgierig naar deze vrouw die haar zo vreemd is, maar de liefde van haar zoon kreeg. De moeder van George die zich ineens in rijkdom bevind en zich staande moet houden tussen de oma en haar rijke, bekakte vriendinnen. Stel je voor, de adellijke dames nog in de crinolines en gepoederde pruiken en de jonge moeder in haar eenvoudige japon, met de taille onder de boezem, de mode van de jeugd.
George beschrijft het zo mooi