zondag 28 januari 2024

Mijn boekenproject 2024: "I think it's fair to say that if it wasn't for you guys, I wouldn't be here today."


Voor mijn boekenproject 2024 las ik "op reis met Charley", het boek wat John Steinbeck schreef in 1960. De schrijver had net een lichte stroke gehad en voelde zich oud, een sulletje, gepamperd door zijn vrouw. 

Hij werd geboren in Salinas, Californië, schreef daar het boek, wat hem beroemd maakte " de Druiven der Gramschap". Hij had er een heerlijke tijd met een groep vrienden. Later begon hij te reizen, werd tijdens WO-II correspondent in Europa, leefde met zijn 3-e vrouw in New York en Sag Harbor. Hij besloot, ik ga een reis door Amerika maken met een camper. Hij vroeg zich af, ik ben overal geweest, maar ken ik Amerika eigenlijk wel? Zijn vrouw Elaine stelt hem voor om Charley, hun hond mee te nemen. Ik heb het boek al eerder gelezen. Hier het verslag wat ik indertijd maakte. reizen-met- Charley

Geert Mak doet in 2010 samen met zijn vrouw de reis van Steinbeck over om te kijken wat er in de tijd allemaal is veranderd. Het boek van Mak is 3 maal dikker dan Steinbecks boek. Geert legt heel veel uit over de achtergrond van Amerika, heel interessant en leerzaam. Ik las een grappig detail. Steinbeck rijdt door Maine en ziet overal stalletjes langs de weg met vintage spullen. Hij denkt, ik zou onze spullen van dit moment, van de jaren 50-60 moeten opsparen, kunnen mijn kleinkinderen er rijk van worden. Mak rijdt nu dezelfde route en ziet langs de weg kraampjes met spullen uit de jaren 50-60, allemaal heel gewild. 

Wat ik nu voor het eerst doe is de reis van Steinbeck op Google Earth maken. Dat geeft veel inzicht. ik probeer steeds de kaart van de USA wel te onthouden, lukt slecht. Op Google Earth kun je plaatsen met een pijltje vastzetten. Ik zie nu alle punten die Steinbeck bezocht en heb zo een goed overzicht.

Nu spreken mij vooral twee dingen aan. 

  1. Voordat Steinbeck doorreist naar Texas en Louisiana, bezoekt hij zijn oude staat Californië. Hij komt aan in Salinas en ontmoet er een vriend van vroeger. Ze halen herinneringen op. Heel vaak valt het woord, die is dood en die is dood.......Steinbeck voelt zich er ongemakkelijk door. Hij heeft het gevoel dat hij nu een ongewenste gast is. Het stadje is veranderd. Het voelt raar voor hem. Hij beklimt nog een keer de hoogste top van een berg en kijkt uit over het land. Herinneringen komen boven. Toen hij er woonde was sardientjes vangst DE bron van inkomsten voor het stadje, overbevissing maakte hier een einde aan. Wanneer John er voor het laatst is zal hij niet beseft hebben dat de stroom toeristen, die nu de inkomstenbron zijn voor Salinas, voortkomt uit het feit dat de beroemde schrijver John Steinbeck er woonde. Na het overlijden van John zal de stad een mooi museum aan hem gewijd krijgen. 
  2. Het bezoek aan de staat Louisiana. Steinbeck hoorde via de radio dat er een klein zwart meisje naar een "witte" school wilde en dat er dagelijks een grote groep witte vrouwen haar stonden uit te jouwen. Ze worden de Cheerleaders genoemd. Hij wil het met zijn eigen ogen zien. Hij is geschokt wanneer hij er te midden van staat.

In de periode dat Steinbeck de gebeurtenis in Louisiana volgt gelden er in het zuiden van de USA Jim Crow wetten, een systeem van apartheid, zwarten bezoeken geen plekken waar witte mensen komen en omgedraaid. Jim_Crow_laws. Ik herinner me dat o.a Keith Richards van de rockgroep The Rolling Stones vertelde dat toen zij in de 70-er jaren door de USA toerden, zij van deze apartheid schrokken. Hij vertelt ook dat witte Amerikaanse teenagers voor het eerst kennis maakten met de blues via the Stones. 

Hier vind je informatie over deze gebeurtenisWilliam_Frantz_Elementary_School .Via deze site kom ik ook nog achter informatie wat er daarna gebeurde.


Van deze gebeurtenissen maakte de Amerikaanse schilder Norman Rockwell een schilderij
 Toen Obama president werd liet hij dit schilderij ophangen in het Witte Huis 

 "When Ruby Bridges visited the Oval Office on July 15, President Obama told her, "I think it's fair to say that if it wasn't for you guys, I wouldn't be here today."

Ruby Bridges Hall now serves on the board of Norman Rockwell Museum and founded rubybridges.foundation in 1999 to promote the values of tolerance, respect, and appreciation of all differences.  She commended Rockwell for having “enough courage to step up to the plate and say I’m going to make a statement, and he did it in a very powerful way.”

MIJN BOEKENPROJECT  2024

Reizen met Charley - John Steinbeck

Reizen zonder John - Geert Mak

2 opmerkingen:

  1. Echt heel leuk en interessant om deze blog te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat erg toen, dat kleine zwarte meisje. In 1960 was het, nog niet eens zo lang geleden.

    BeantwoordenVerwijderen

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015