zondag 7 juli 2024

Mijn biografieproject 2024, Hortense de Beauharnais - Thera Coppens.


Al lange tijd blog ik niet meer over de boeken die ik las. Ik las ook niet heel veel. Nog steeds omdat ik concentreren moeilijk vind. In mijn herinnering begon het rond Corona. Niet omdat ik de ziekte kreeg, meer alles er rond heen. Het is veel gemakkelijker om veel op internet te zijn. Ja, ik ondervind het ook, internet is verslavend. Ik probeer steeds methoden te bedenken om minder op internet te zijn, ze lukken jammer genoeg (nog) niet.  

Ik las echter wel enkele boeken en wil vandaag het boek Hortense bespreken. Om mijn lijst aan te vullen w.b. mijn Boekenproject 2024 laat ik hieronder foto's zien van de andere boeken die ik las, maar "bespreek" deze niet.


Hortense is een boek wat ik zelf bezit. Ik heb het nu voor de derde keer gelezen en opnieuw ben ik helemaal in "haar" tijd. Toen ik het de eerste keer las maakte ik er daarna een blog over. Hortense de Beauharnais (kleurrijkhortense.blogspot.com)  Vanaf mijn tienerjaren heb ik interesse in de Franse revolutie en de periodes er pal na. En ik vind het nog steeds boeiend. Alles van die periode, de kleding, de politiek, de huizen, de verhalen rond de mensen die toen leefden. Hortense de beauharnais is de dochter van Josephine, de eega van Napoleon. Toen Napoleon keizer werd en zijn vrouw ook kroonde, maakte hij zijn broer en zussen tot koningen van kleine vorstendommetjes in Duitsland en Italië. Het Duistland en Italië zoals wij nu kennen bestond toen niet, wel veel kleine staatjes. 

Josephine had 2 kinderen uit haar eerste huwelijk. Haar man stierf onder de guillotine. Maar zij werd niet zwanger in haar huwelijk met Napoleon en dat was een groot probleem, want er was een troonopvolger nodig. Josephine bedacht toen: "laat mijn dochter met een Bonaparte trouwen en Napoleon kan hun oudste zoon adopteren als zijn opvolger". Maar Lodewijk, de broer van Napoleon, en Hortense lagen elkaar niet. Uit plichtsbesef stemden ze met het plan in. Het leidde tot een heel ongelukkig huwelijk voor beiden. 

Napoleon maakte Lodewijk tot koning van Holland en daarmee werden hij en Hortense de eerste koning en koningin van Nederland. Zij woonden in Nederland in alle nu nog bekende paleizen. Omdat Lodewijk erg achterdochtig en jaloers was beknotte hij Hortense. Zij, een zeer sociale vrouw, hooggevoelig en met artistieke gaven dacht te kunnen musiceren en en dansen met Hollandse dames, maar dat werd verboden. Eenzaam woonde zij in de paleizen. Zij kreeg 3 zonen, 1 van hen stierf in Huis ten Bosch toen hij een kleuter was. Haar verdriet was zo groot dat zij ziek werd en Lodewijk kon niet anders dan haar terug laten gaan naar Frankrijk. Hier kalefaterde ze langzaam weer op.

Lodewijk probeerde zijn hele koningschap zich los te maken van de opdrachten van Napoleon en won hiermee de harten van de Hollanders. Napoleon had een blokkade verordonneerd. Langs alle kusten mochten geen Engels boten aanmeren en daarmee stopte ook onze handel op Engeland. Lodewijk trotseerde de woede van Napoleon toen onze schepen toch op Engeland voeren. Uiteindelijk haalde Napoleon hem weg uit Nederland. Lodewijk toerde hierna door verschillende delen van Europa. Hortense en hij zagen elkaar slechts zelden. 

Hortense maakte alle ups en downs mee tijdens het keizerrijk. Toen Napoleon een grote nederlaag in Rusland leed en de geallieerde troepen Parijs binnen stroomden, werd Napoleon naar Elba gestuurd. Josephine ontving de Russische keizer en Hortense maakte ook kennis met hem. Het klikte, ze werden vrienden. Haar moeder overleed en Hortense was erbij. Maar Napoleon ontsnapte. Hij nam het Hortense erg kwalijk dat zij aangepapt had met Nicolaas, de Russische tsaar. Maar Napoleon kon nooit lang boos op haar blijven, hij hield van de kinderen van Josephine en zij van hem. 100 dagen was Napoleon weer de Franse keizer tot hij voor goed werd verslagen. Josephines kinderen moest het land verlaten. Ze werden vluchtelingen. Hortense had geen contant geld, alleen enkele juwelen. Nergens was ze welkom, aan alle hoven van de verschillende koninkrijken haatte men de Bonapartes. Uiteindelijk vond zij een klein kasteeltje in Zwitserland. kasteel-arenenberg Hier bracht zij de rest van haar leven door en ze huurde in Rome een appartement. In het kasteeltje ontving zij veel van de beroemdheden van haar tijd, schrijvers, muzikanten, componisten, schilders. 

Haar zonen werden ondertussen tieners en twintigers en gingen hun weg. Zij probeerde hen tegen te houden zich al te veel met politiek te bemoeien. Haar tweede zoon stierf in deze periode aan de mazelen wat een enorme klap was. Haar jongste zoon was totaal betrokken bij de politiek, hij werd gevangen gezet en verbannen naar de Verenigde Staten. Hortense heeft nooit geweten dat deze zoon de latere keizer Napoleon III zou worden, die tientallen jaren de toon zou zetten in Frankrijk en omliggende landen. Zij is voor die tijd overleden.

Er valt nog veel meer te vertellen over deze koningin en de tijd waarin ze leefde, maar dan zou dit blogje wel heel lang worden. Momenteel lees ik een tweede boek over haar leven.

Hieronder alle boeken die ik dit jaar las. Bij lange na haal ik mijn doelstelling niet, of er moet iets heel drastisch veranderen. Mijn doel 24, romans en 12 biografieën in 2024. Onderstaande boeken las ik de laatste maanden.


MIJN BOEKENPROJECT  2024

Reizen met Charley - John Steinbeck

Reizen zonder John - Geert Mak

De dochter van de Verhalenverteller - Saira Shaw

De Kleur van Thee - Hannah Tunicliffe

De Parfumeur - Frederique Hebrard

BIOGRAFIEPROJECT 2024

Jagtlust - Annejet van der Zijl

Federico García Lorca - Ian Gibson

Jean Paul Sartre - Annie Cohen Solal

Hortense de Beauharnais - Thera Coppens

3 opmerkingen:

  1. Hoi Geri, ik heb geen leesdoelen, dat is op zich best gek want ik ben dol op doelen, uitdagingen en lijstjes. Maar met lezen doe ik het dus niet. Ik heb perioden waarin ik het ene na het andere boek verslind. Maar ik heb ook weken waarin ik nauwelijks meer dan een paar pagina's in een boek lees en wat verveeld zit te Instagrammen en Internetten. Ik vind er niet veel aan eerlijk gezegd, maar doe het toch. Kom ook wel interessante dingen tegen maar heb meer plezier in het lezen van een mooi boek. Soms komt zo'n leesluie periode omdat ik geen goed boek heb liggen, soms ben ik te moe of te druk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me nog herinneren dat je eerder over haar schreef. Wat een levens toen, die koningshuizen. Je werd uitgehuwelijkt, allemaal liefdeloze huwelijken.
    Ik merk dat ik de laatste tijd best vaak op mijn mobiel zit. Je kunt daar tegenwoordig zo veel mee dat je niet meer de bank af hoeft te komen als je iets wilt doen. Het kan allemaal op dat ding. En wegleggen valt niet mee, merk ik. Daar moet ik iets aan doen, vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015